• DOLAR 32.322
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2292.96
  • ...
Ramazan güncesi: Gozel nenenin bir günü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ramazan, güzelliği ve coşkusu ile her yer de heyecanla yaşanmakta, Müslümanlar orucu neşe ile geçirmekte. Ramazan'ın uğradığı, maneviyatını yansıttığı yerlerden biri de Güzel Koyuncu (86) mahallelinin 'Gozel Nene'si ikameti.

 

Doğduğunda annesini kaybetmiş Gozel nene ve ardından babası askere gitmiş, bakımını babaannesi üstlenmiş. 'Beni komşularım emziriyormuş, inekleri sağıp sütünü veriyorlarmış' sözleri ile çocukluğunu özetliyor Gozel nene.

Çocuktu büyüdü, bir asra dayanan hayatında çok şey görmüş belli ki, yaşadıkları ve kırış kırış olan elleri her şeyi anlatıyor aslında.

25 yıl olmuş Gozel nene hayat arkadaşı Yaşar Koyuncu'yu kaybedeli. Eski iki odalı evde (iki odasından birini yıkılmak üzere olduğu için kullanamıyor) yaklaşık 35 yaşında olan akli melekeleri olgunlaşmamış oğlu İbrahim ile birlikte yaşıyor Gozel nene.

Her Müslüman gibi oda çok seviniyor bir Ramazan iklimine kavuştukları için. Bir asra dayanan yaşı ile idrak ettiği Ramazanın güzel olduğunu ve ilerlemiş yaşına rağmen orucu başta olmak üzere bütün ibadetlerini aksatmadan yerine getirdiğini belirtiyor gururla.

"Allah'a dua ediyorum"

"Sabah namazına uyandıktan sonra uyumuyorum, ilk işim olarak sobayı yakıyorum, ev işlerimi yapıyorum." sözleri ile başlıyor konuşmasına Gozel nene ve devam ediyor, "Allah ne nasip etmiş ise o gün için onu ısıtıp oğlum ile birlikte yiyoruz. Allah bizi imandan Kur'an'dan mahrum etmesin, Allah-u Teâla tüm ümmete şifa göndersin, bu hastalığı Hazreti Muhammed Mustafa (Sallallahu Aleyhi Vessellem) ümmetinin üzerinden def etsin. Çok şükür Allah'ın yolundayım, namazımdan uzak kalmıyorum, ibadetlerimden uzak kalmıyorum. Allah'a dua ediyorum."

25 yıl olmuş hayat arkadaşı Yaşar amcayı kaybedeli Gozel nene. 'Bize dayımızdan biraz bahset' dedik, durdu bir müddet, düşündü Gozel nene belli ki kocasının yokluğu hala ilk tazeliği ile hissediyor yüreğinde. Sonra birkaç cümle döküldü ağzından, "Daha ez çı besbıkım, ezê besa çıbıkım. Daha ew çu (Daha bahsedeceğim ne var ki, o gitti vefat etti)"

 "Erkeğin emeği zordur, insan kadir, kıymet bilmesi lazım"

Gozel nene 25 yıllık hayat arkadaşından bahsederken aynı zamanda eşin kadir kıymetinin iyi idrak edilmesi gerektiğinin altını da çiziyor, günümüz eşlerine öğüt vermeyi ihmal etmiyor:

Allah dayınızdan (kocası) razı olsun, ne diyeyim, daha bahsedilecek ne var ki. O vefat etti. Eğer evin reisi vefat ederse erkek evladın hayrı yoktur, kız evladın da hayrı yoktur sana. Sadece Allah'ın hayrı vardır bize. Evin reisi vefat ettiğinde sanki evinizin üzerine soğuk sular dökülüyor. İnsan evinde neredeyse çıldıracak gibi oluyor, çok zordur. Allah'a dua ediyorum Allah sizin hastalıklarınızı eşlerinize versin, eşleriniz vefat etsin ama siz vefat etmeyin. Eşleriniz vefat etsin ama siz vefat etmeyin. Eş kocasının ayakkabısından su içmesi gerekir. Erkeğin isminin farklı bir ağırlığı var. Erkeğin emeği zordur, insan kadir, kıymet bilmesi lazım.

Güllük gülistanlık geçmemiş Gozel nenenin hayatı tabi. Hayatından anlattığı şu anekdot yaşama nasıl bir ortamda merhaba dediğini özetliyor:

Annem bir beni doğurmuş, Allah-u Teala'ya şükürler olsun. Ben dünyaya gelmişim annem vefat etmiş, ardından babam askere gitmiş. Sonra babam asker olmuş, bir nenem vardı babaannem o beni büyüttü, komşularımız beni emziriyordu hayırlarına, inek sağıp sütünü veriyordular bana. Demek ki Allah ecelimizi getirmemiş, ölmemişiz.

"Ramazan çok güzeldir"

İdrak ettiğimiz Ramazan ayında bir gününün nasıl geçtiğini anlatan Gozel nene, "Ramazan o kadar güzel geçiyor ki, Ramazan çok güzeldir, Ramazan çok güzeldir. Allah bize nasip etmişse onu yiyeceğiz, nimette seçici değilim, işte bu malzeme gelsin, şunu istiyorum gibi bir seçeneğim yok asla. Kur'an okuyor ve diğer ibadetlerimi yapıyorum, günlük 5 vakit namazımı kılıyorum. Günlük işlerimi yapıyorum, işlerim bitti mi akşam için hazırlık yapıyorum. Varsa yemek yapıyoruz yoksa o gün ne varsa onun ile idare ediyoruz." sözleri ile yaşadıklarını aktarıyor.

"Gerekir ki insan misafirlere sevinsin"

Sözlerinin arasında misafirlik içinde ayrı bir parantez açıyor. Misafirlik için Gozel nene, "Misafir evime geldi mi sanıyorum Cennet kapılarından bir kapı açılıyor. Misafirleri çok seviyorum, Allah için misafirleri çok seviyorum. Misafir erkek olur kadın olur severim. Misafir Allah'ın misafiridir. Gerekir ki insan misafirlere sevinsin. Misafir güzel bir şekilde evinde çay içip kalktı mı çok güzel." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir