• DOLAR 32.594
  • EURO 35.008
  • ALTIN 2450.89
  • ...
ABD Başkanı Biden'ın 1915 olayları açıklamasına Türkiye'den tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'deki siyasiler, ABD Başkanı Biden'ın 1915 olayları ifadelerine sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

 

 

 

Biden'ın 1915 olayları açıklamasına tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz.' Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

 

"Biden’in soykırım açıklaması hükümsüzdür"

Biden'ın açıklamalarını ahlaksızlık olarak niteleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, şunları söyledi:

1910’lu yıllarda Ermeni çetelerinin mezalimi; çocuk, kadın ve yaşlı demeden saldırmaları, dahası Anadolu coğrafyasının her köşesinde şiddete başvurmaları demokratik bir hak arayışı değil, hain ve hunhar bir terörizm operasyonudur. Türk milleti bu operasyona boyun eğmemiştir. Her 24 Nisan geldiğinde ABD başkanlarının nasıl pozisyon alacağı, 1915 olayları için 'Büyük felaket mi yoksa soykırım mı' diyeceği siyasi ve diplomatik mahfillerde tartışma konusu olmuştur. Türk milleti devamlı canlı tutulan bu şantaj ve tehdit ablukasından bıkmış usanmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi, sözde soykırım suçlamasını tümden reddetmekte, bu isnadı dillendiren ABD Başkanı’nı da kınamaktadır. Biden’in soykırım açıklaması hükümsüzdür, aynı zamanda siyasi akılsızlık ve ahlaksızlıktır. Müttefik bilinen bir ülkeyle yol ayrımına gelinmiştir.

 

 

 

"ABD Başkanına kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyoruz"

Biden'ın açıklamasını şiddetle kınadıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Tek gündemi ülkemize düşmanlık olan çevrelerin iftiralarını tekrar eden ABD Başkanının açıklamasını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. ABD Başkanına kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyoruz." dedi.

 

 

 

"Tarihi gerçekleri çarpıtmak devlet adamlığına yakışmaz"

Paylaşımında Biden'ın açıklamasını esefle karşıladığını belirten 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de şu ifadeleri kullandı:

Türkiye-ABD ilişkilerinde ciddi sıkıntıların yaşandığı mevcut konjonktürü fırsat bilip, yüzyıl önce bu topraklarda yaşanan ortak acılar üzerinden siyaset yapmak ve tarihi gerçekleri çarpıtmak devlet adamlığına yakışmaz. Başkan Biden’ın açıklamasını esefle karşılıyorum.

 

 

 

"İddialar asılsızdır"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "ABD Başkanı Biden’ın, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan açıklamasını hiçbir suretle kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz." açıklamasında bulundu.

 

 

 

"Tarihin yüz karalarıdır"

Ermeni soykırımının asla olmadığını ifade eden AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise şunları kaydetti:

Tarihsel gerçekler, politik beklentiler uğruna yalanlarla değiştirilemez. Bizim şanlı tarihimizde Ermeni soykırımı yoktur ve asla olmamıştır. Hiçbir somut veri ve bilgiye dayanmayan bu yalanı ortaya atanlar ve bunu kabullenenler tarihin yüz karalarıdır.

"Böyle bir tutum, tarihin yalnızca hoyratça tahrif edilmesine hizmet eder"

ABD Başkanı Joe Biden'ın ifadelerini kınayan yazılı bir açıklama yayımlayan Dışişleri Bakanlığı şu ifadelere yer verdi:

ABD Başkanı'nın radikal Ermeni çevreleri ile Türkiye karşıtı grupların baskısı altında 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz. Söz konusu açıklamanın konuya dair bilimsel ve hukuki bir temele, bulguya dayanmadığı ortadadır. 1915 olaylarına ilişkin olarak, uluslararası hukukta tanımlanmış olan soykırım ifadesinin kullanılabilmesi için gereken şartların hiçbiri mevcut değildir. 1915 olaylarının niteliği politikacıların konjonktürel siyasi saiklerine veya iç siyaset mülahazalarına göre değişmez. Böyle bir tutum, tarihin yalnızca hoyratça tahrif edilmesine hizmet eder.

"Beyanı hükümsüz olarak kabul ediyoruz"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasına tepki gösterdi.

Açıklamasında, "Türkiye olarak ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlamasını reddediyor ve şiddetle kınıyoruz. Herhangi bir hukuki ve bilimsel meşruiyeti olmayan bu beyanı hükümsüz olarak kabul ediyoruz." ifadelerine yer veren Altun, şunları kaydetti:

Ermeni diasporasının mesnetsiz iftiralarına destek mahiyetindeki bu ifadenin, ABD'nin iç siyasi hesaplarından kaynaklandığı çok açıktır. Ters etki yaratacağına şüphe olmayan bu girişim, Ermenilerin içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmasına yardım etmeyeceği gibi ABD'nin çıkarlarına da hizmet etmeyecektir.

 

 

 

"Şiddetle kınıyoruz"

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "ABD Başkanı Biden’ın 1915’te yaşanan acı olayları 'soykırım' olarak nitelemesini kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz. Ülkemize karşı yapılmış olan iftiraları savunanlar, hiç kuşkusuz geçmişte olduğu gibi Türkiye Cumhuriyetinden gereken en sert cevabı alacaktır." dedi.(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir