• DOLAR 35.376
  • EURO 36.476
  • ALTIN 3003.62
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Finans danışmanlığı hizmeti veren FinExpertiza’nın hazırladığı rapor, devlet tarafından sosyal açıdan önem taşıyan 24 temel gıda ürününü içeriyor. Rapora göre ocak ve şubat aylarında geçtiğimiz yılın aynı dönemlerine kıyasla, temel gıda ürünlerinde fiyat artışı ortalama yüzde 13,5 ile 15.35 oranlarında meydana geldi. Mart ayında Rusya’da gıda enflasyonu yüzde 7,6’ya yükselirken, genel enflasyon oranlarıyla arasındaki uçurum 2,7 kat büyüdü. FinExpertiza uzmanları, sosyal açıdan önemli gıda fiyatlarındaki artışın en çok Penza ve Ryazan bölgelerinde ve Kuzey Osetya’da meydana geldiğini belirtirken,Lipetsk ve Voronezh bölgeleriyle birlikte Nizhny Novgorod ve Kaluga bölgelerinde de yüzde 19 ile 21 oranlarında artış olduğunu ifade etti.

EN ÇOK FİYATI ARTAN ÜRÜN YÜZDE 58,1’LE PATATES

Genel olarak, Rusya’da gıda enflasyonunun, aylık bütçesinin önemli bir bölümünü gıdaya harcayan dar gelirli nüfusa sahip bölgelerde daha yüksek olduğu ortaya çıkaran araştırmalar, temel gıda ürünleri arasında en çok fiyatı artan ürünün yüzde 58,1’le patates olduğunu belirtti. İkinci sırada yüzde 48’2 ile havuç bulunurken, fiyatı en çok artan temel gıda ürünleri sıralamasında üçüncü sırada yüzde 47,5 ile şeker bulunuyor.

FinExpertiza uzmanları, ülkedeki temel gıda fiyatlarındaki artışı işletmelerin maliyetlerindeki artışa bağlarken, tarım ürünlerinin üretiminin azalmasının ve tahıl ürünleri fiyatlarının artmasının da fiyatları etkilediğini vurguladı. Tarım ve üretimde kullanılan ekipmanların ithal olmasından dolayı maliyetlerin arttığını ifade eden uzmanlar, devlet kontrolü altında olan temel gıda ürünleri fiyatlarının üreticileri zor durumda bıraktığının da altını çizdi.

21 Nisan’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Federal Meclis’e hitaben yaptığı konuşmasında, devlet tarafından uygulanan tavan fiyat uygulamalarının, ülkedeki durumu marketlerdeki rafların boş kaldığı 1980’lerin sonu ve 1990’lı yılların başındaki dönemlere geri getirmemesi çağrısında bulunmuştu.