• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

EKONOMİ SERVİSİ

Rusya’da son beş yılın zirvesine çıkan ve giderek artan enflasyon kaygı yaratıyor. Maliye Bakanı Anton Siluanov, St.Petersburg Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamada enflasyonun yüzde 5,9'a yükseldiğini bildirdi. Bu, 2016’dan bu yana kaydedilen en yüksek rakam.

Enflasyondaki yükselişin rublenin değer kaybetmesine, sosyal yardımlarda ve maaşlarda değer kaybına yol açacağıan işaret eden Siluanov, “Enflasyonu yavaşlatmak için bütçe harcamalarının sınırlanması, böylece ekonomiye para akışının azaltılması gerekecek. Ne kadar ertelersek, süper yumuşak bütçe ve para politikasından çıkmak o kadar zor olacak” dedi.  

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ise idari düzenleme önlemlerinin bir dizi istenmeyen etkiye yol açtığını ve pratikte enflasyonist ivmeyi kısıtlamadığını söyledi.Nabiullina, enflasyon daha istikrarlı hale gelirken, fiyat düzenlemeleri de dahil olmak üzere enflasyonist beklentilerin yüksek kalmaya devam ettiğini belirtti.

Bunun tüketici davranışlarına yansığına dikkat çeken Merkez Bankası Başkanı, “İnsanlar enflasyonun uzun süre yükselmesini bekliyor, dolayısıyla özellikle dayanıklı tüketim malları alımlarını öne çekiyorlar. Bundan dolayı fiyatlar daha da artıyor ve insanlar daha fazla alım yapmaya çalışıyor. Enflasyon sarmalı böyle açılıyor” diye konuştu. Devlet İstatistik Servisi’nin (Rosstat) verilerine göre, enflasyon nisanda yüzde 5,8 seviyesinde kaydedildi.

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız