• DOLAR 34.587
  • EURO 36.451
  • ALTIN 2957.866
  • ...
Diyarbakır surlarında restorasyon
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

1970'li yıllardan günümüze kadar kapalı olan ve bugün açılan Fetih Kapısı ile geçtiğimiz günlerde bulunan 2 bin yıllık Roma Yolu'nu inceleyen Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, yapılan restorasyon ve kazı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Diyarbakır Suriçi'nin birçok medeniyeti içinde barındırdığını söyleyen Karaloğlu, "Şu anda içinde bulunduğumuz Kaleiçi 12 bin 500 yıldır kesintisiz olarak insan yaşamının devam ettiği önemli bir alandayız. Diyarbakır; Urartulardan Asurlulara, Perslere, Bizans'a, Emevilere, Abbasilere, Mervanilere, Eyyubilere, Selçuklu ve Osmanlılara kadar 33 medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir alanın üzerindeyiz." dedi.

Dün Ankara'da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü ve yardımcısıyla birlikte Diyarbakır'da devam eden arkeolojik kazılar, restorasyon ve konservasyon çalışmaları ile ilgili önemli bir toplantı yaptıklarını ifade eden Karaloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Surların Dirilişi Devam Ediyor' sloganıyla, burada son aylarda çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Sur burçlarının iç temizliğini yaparak kamyonlarca çöp çıkarttık. Birinci etap ihalemizle Yedi Kardeş Burcu'ndan başlayarak Ben u Sen Burcu, Selçuklu Nur Burcu ve Dağkapı burçlarını da içine alan bölgelerde restorasyon çalışmaları yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. 2'nci etap ihalemizle içerisinde bulunduğumuz İçkale sur ve burçlarıyla devam ediyoruz. Şu anda burada da restorasyon çalışmalarımız devam ediyor.

"Dağkapı Meydanı'ndaki burçların restorasyon çalışmalarına başlayacağız"

5 bin 200 metre uzunluğundaki surların üzerinde 101 adet burç olduğunu dile getiren Karaloğlu, "Buralarda daha yapacak birçok işimiz var. O yüzden hemen 3'üncü etap ihale aşamasına geçerek Dağkapı Meydanı'ndaki 1, 2, 5, 7 ve 8 nolu burçları içine alacak şekilde ihale yapacağız ve restorasyon çalışmalarına başlayacağız." ifadelerini kullandı.

Keçi Burcu çevresinde yapılan peyzaj ihalesiyle o bölgede ve surlarda çok önemli deformasyon olduğunu gördüklerini ve müdahale edilmediği takdirde surların yıkılabileceğini belirten Karaloğlu, bu sorunu gidermek için çalışmaların devam ettiğini de ekledi.

"Artık burçları da belli fonksiyonlarla kullanmaya başlayacağız"

Dicle Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın iş birliğiyle Amida Höyük kazı bölgesinde çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Karaloğlu, "Üniversitemizin öğretim üyelerinden Prof. Dr. İrfan Yıldız hocamızın başkanlığında devam eden ve Büyükşehir Belediyesi olarak destek verdiğimiz kazımız devam ediyor. Kaleiçi'ni, Suriçi'ni kazdıkça sürprizlerle karşılaşmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta 2 bin yıllık tarihi Roma Yolu ortaya çıkarıldı." şeklinde konuştu.

Son olarak Diyarbakır'daki burçların kullanıma açılacağını söyleyen Karaloğlu "Artık burçları da belli fonksiyonlarla kullanmaya başlayacağız. Kamu hizmetlerinin bir kısmını burçlara aktararak insan nefesinin bu burçlara değmesini sağlayacağız. Çünkü biz kullanmadığımızda maalesef başka maksatlarla kullanılıp girilemez hale geliyor. O yüzden bazı belediye ve kamu kurum ile kuruluşlarıyla birlikte Bazı STK'ların bu burçları kullanmaya yönelik talepleri var. Bu talepleri değerlendirip bakanlığımızın tahsisiyle burçları kullanmaya başlayacağız." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir