• DOLAR 34.654
  • EURO 36.435
  • ALTIN 2932.3
  • ...
Cünüp iken oruç tutulur mu? Gusülsüz oruç tutulur mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Ramazan ayının gelmesiyle birlikte ramazana özel bazı fetvalar internet ortamında daha çok aranmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘Cünüp iken oruç tutulur mu?’ , ‘Gusülsüz  oruç tutulur mu?’ ve 'Gusül abdesti nasıl alınır?' sorularına yanıt verdi. İşte cevabı:

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Cünüp iken oruç tutulur mu?’ ve ‘Gusülsüz oruç tutulur mu?’ sorularına yanıt verdiği açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

  • Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.
  • İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez.
  • Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.
  • Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
  • Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

GUSÜL ABDESTİ (boy abdesti) NASIL ALINIR?

Gusül abdesti (boy abdesti)  cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hâllerinden kurtulmak için yapılması gereken temizliğe denir.  Kur’an-ı Kerim’de, “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” (Nisâ, 4/43; Mâide, 5/6) buyurulmaktadır.

Hz. Peygamberin (s.a.s.)sünnetinde de, ihtilam olma (rüyalanma) veya cinsel ilişki sonucu cünüplük hâlinde veya hayız ve nifas sonrasında gusletmek emredilmiştir (Buhârî, Gusül, 22, 28; Müslim, Hayız, 87, 88; Ebû Dâvûd, Taharet, 127).

Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır. Burada sayılan işlemler Hanefîlere göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur. Guslün bu farzlarından başka bir de sünnetleri vardır.

Sünnetleri de yerine getirilerek gusül şöyle yapılır:

Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar. Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir