• DOLAR 32.386
  • EURO 34.733
  • ALTIN 2399.246
  • ...
RAMAZANIN islam'daki yeri ve önemi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayının fazileti hakkında yukarıdaki ayeti kerimenin yanı sıra birçok hadisi şerif de mevcuttur. Ramazan ayına “on bir ayın sultanı” adı verilmiştir.

BU AYIN BAZI  ÖZELLİKLERİNİ ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ

1- Kur`an-ı Kerim`de -yukarıdaki ayeti kerimede de geçtiği gibi- ismi açık olarak geçen tek ay Ramazan ayıdır.

2- Kur`an-ı Kerim bu ayda indirilmiştir. Yüce Rabbimiz: “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, hidayeti ve hakkı batıldan ayırmayı açıklayan Kur`an, bu ayda indirilmiştir.” (Bakara / 185)

3- Kur`an-ı Kerim`de, “bin aydan daha hayırlı” olduğu belirtilen Kadir Gecesi, bu ay içerisindedir.

4- Dinimizin beş temel esaslarından biri olan oruç ibadeti bu ayda üzerimize farz kılınmıştır. Kur`an-ı Kerim`de; “Sizden kim bu aya yetişirse oruç tutsun” (Bakara / 185) buyurulur. Dolayısıyla Ramazan ayı girince şartlarını taşıyan kimselere oruç farz olur.

5- Fıtır sadakası bu ayda verilir. “Fıtır sadakası, Müslümanlardan büyük-küçük, kadın-erkek, her bir hür ve köle üzerine vacip kılındı.” (Buhari)

6- Teravih namazı da bu aya mahsus ibadetlerimizdendir. Ebu Hureyre (r.a)`den şöyle rivayet edilmiştir: Resûlullah sallallahu aleyhi vesellemin Ramazan hakkında şöyle buyurduğunu işittim; “Kim inanarak ve sevabını umarak Allah rızası için teravih namazı kılarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari).

7- Ramazan ayının son on gününde itikâfa girmek sünnettir. Nitekim Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem, Ramazan`ın son on gününde daha çok ibadete yoğunlaşırdı.

8- Ramazan ayında Kur`an-ı Kerim`i okumak, hayır ve hasenatta bulunmak. Enes (RA)`den rivayet edildiğine göre Peygamberimiz (SAV)`e; “Hangi sadaka daha faziletlidir?” diye sorulunca, “Ramazan ayında verilen sadaka” buyurmuştur. (Tirmizi).

Ebu Hureyre (RA)`den Resulullah (SAV)`ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

“Ramazan ayı girince göklerin kapısı (başka bir rivayette Cennetin kapıları) açılır, Cehennemin kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur.” (Buhari)

Bu haberler de ilginizi çekebilir