“ESNAF VERGİDEN MUAF TUTULMALI”
Kontrollü normalleşme ile birlikte az da olsa bir nefes alan esnaf şimdi uygulamaya koyulan ‘kısmi kapanma’ sonrası yine kepenk kapatmak zorunda kaldı. Esnafın dayanacak gücünün kalmadığına dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafımız gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muaf olmalı. Elektrik, su, doğal gaz gibi enerji girdileri devlet tarafından karşılanmalı. İşverene ve çalışanlara ekonomik destek verilmeli.” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ
Bir yılı aşkın süredir Coronavirus salgını ile mücadele eden esnaf ve sanatkârların artık dayanacak gücünün kalmadığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bir yılı aşkın süredir büyük sıkıntı yaşayan, iş yerleri kapalı olan ve faaliyetleri sınırlandırılan esnafımız kontrollü normalleşme süreci ile birlikte tam rahat nefes alacak derken vaka sayılarının artması sebebiyle yeni bir kapanma ile karşı karşıya. Kira, elektrik, su, sosyal güvenlik primleri, vergiler ve kredi borçları biriken esnafımızın artık dayanacak gücü kalmadı.” dedi.
“PİYASA NORMALLEŞENE KADAR ESNAFA DESTEK ŞART”
Son alınan tedbirler kapsamında olası kapanma kararına karşı esnaf ve sanatkarların taleplerini dile getiren Palandöken, “Teşkilatımıza bağlı 415 meslek dalında pandemi sürecinden olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlarımıza destek verilmeli. Esnafımız gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muaf olmalı. Elektrik, su, doğal gaz gibi enerji girdileri devlet tarafından karşılanmalı. İşverene ve çalışanlara ekonomik destek verilmeli. SGK primleri devlet tarafından karşılanmalı. Esnafın borçları süresiz ve faizsiz olarak ertelenmeli. Ödenemeyen vergi borçları, geçmiş kredi borçları ve bankalara olan tüm borçlar faizsiz olarak ertelenmeli. Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar destekler sürdürülmeli.” şeklinde belirtti.
“VİRÜS SADECE ESNAFTAN MI BULAŞIYOR?”
Kısıtlamaların kendilerini mağdur ettiğini ifade eden esnaf ise tam kapanmanın gelmesi durumunda binlerce esnafın iflas edeceğine, kepenk kapatacağına dikkat çekiyor. Salgın sürecinde çok zor günlerden geçtiklerine dikkat çeken ayakkabı dükkanı işleten Reşit Bozkurt, dükkan kirası, elektrik, su, SGK primleri, vergiler ve diğer ödemeleri biriken esnafın tam kapanmayı kaldıramayacağını söyledi. Esnafın kepenk kapatacak duruma geldiğine dikkat çeken Bozkurt, “Elektriğimizi, suyumuzu maliye borcumuzu ödeyemiyoruz. Cumartesi-pazar günü kısıtlama çıktı, kısıtlama çıkarken market zincirleri için bu kısıtlama neden uygulanmıyor? Market zincirler, 100 tane esnafın satışını yapıyor. Gıda üzerine satışını yapsın, kabul ediyoruz. Fakat ayakkabı, kıyafet ve diğer benzeri ürünleri satmasını anlayamıyoruz. 20 gün gibi bir kapanmadan bahsediliyor, 20 gün esnafın dükkanı kapandığı gibi esnaf ne yapacak, ödemelerimiz ne olacak? Esnaf olarak biz ne yapacağız? Esnafın durumu ne olacak? Küçük esnaf bitme aşamasında, zaten borçla dükkânımızı ayakta tutmaya çalışıyoruz, borçla da hiçbir borç kapanmaz. Artık insaf diyoruz. İdareciler karar verdiği zaman insanları yıpratmadan bitirmeden ve öldürmeden karar vermeleri lazım. Hafta sonu kısıtlamasını kabul ediyoruz. Ama 3-5 bin kişi ile çalışan fabrikalar var. Virüs sadece esnaftan mı bulaşıyor?” diye sordu.
“BÜYÜK ESNAFA İZİN VAR AMA KÜÇÜK ESNAFA İZİN YOK”
Zor durumda olan esnafın tam kapanmayı kaldıramayacağına dikkat çeken giyim dükkanı işleten Sermest Talaz, “Esnafı tamamen bitirmek istiyorlar. Büyük esnafa izin var ama küçük esnafa izin yok. Bütün esnafın tamamen kapatılması esnafın iflas etmesi demektir. Vergiden muaf olduğumuz söyleniyor, iş yerimiz sadece ödediğimiz vergilerle dönmüyor. Devletin esnafa destek çıkması lazım. Tamamen kapanmanın olmaması lazım. Cumartesi-pazar zaten kapanıyor, tamamen kapanmamız esnafın tamamen bitmesi demektir. Kapanma kararı esnafı mağdur eder. Biz zaten ödemelerimizi yapamıyoruz. Cumartesi-pazar insanlar alışverişini yapıyordu. Fakat cumartesi-pazar vatandaş dışarı çıkmadığı zaman alışveriş olmuyor, alışveriş olmadığı zaman da esnaf mağdur oluyor. Tamamen kapalı olursak ödemelerimizi yapamayacağız. Daha çok mağdur olacağız.” ifadelerini kullandı.
“VİRÜS ZİNCİR MARKETLERDE BULAŞMIYOR DA KÜÇÜK ESNAFTA MI BULAŞIYOR?”
Giyim dükkanı işleten Ramazan Erdem ise, “Özellikle de küçük esnaf olarak bu konu hakkında çok mağduruz. Zaten yaklaşık bir senedir çok zor durumdayız. Zaten çevremizden aldığımız borç ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Kapanma durumunda da borcumuzun üstüne tekrar borç ekleyip daha sonrası için ayakta durmaya çalışır mıyız, batar mıyız ve eski günlere tekrar döner miyiz, çok zor. Yanı başımızda marketler var, cumartesi-pazar günleri vatandaşlar bu marketlerde sıraya giriyor. Bu marketlerde virüs bulaşmıyor da mağdur olan küçük esnafta mı bulaşıyor?” dedi. (İLKHA)