• DOLAR 32.553
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2444.305
  • ...
Kıyafetlerimiz akıllanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Son yıllarda, adımlarımızı sayan, vücut ısımızı ölçen, hatta kandaki oksijen seviyemizi izleyebilen akıllı saatler görüyoruz. Şimdi ise akıllı saatlerin sağladığı kolaylığın dahi ötesine geçecek giyilebilir teknolojilerde heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. Teknoloji dünyasında artık bir fiziksel aktivite veya spor yaparken nasıl hareket ettiğinizi tespit edebilen, hatta potansiyelinizi ölçüp, tekniğinizi nasıl geliştireceğiniz konusunda geri bildirimde bulunabilen giyilebilir cihazlar kapıda. Aslında cihaz demek çok doğru değil. Bir çift çorap veya bir gömlek gibi zaten kullandığınız giyeceklerin teknolojik kumaşlarla üretilip ‘akıllanmasından’, sizi ve sağlığınızı takip eder hale gelmesinden bahsediyoruz.

DOKUNSAL ELEKTRONİKLER

Bilim insanları, akıllı kıyafet konsepti altında çorap ve eldivenlerden yeleğe kadar birçok prototip giysi tasarladı. Ekibin geliştirdiği ‘dokunsal elektronikler’, giysiyi giyen kişiden gelen baskıyı algılayan az miktarda fonksiyonel elyaf haricinde daha tipik tekstil elyaflarının bir karışımını da kullanıyor. Bunun birçok avantajı var; çünkü araştırmacı Yiyue Luo’ya göre, üzerinde çalıştıkları tasarım birçok giyilebilir teknoloji prototipinin aksine geliştirilen özel lifler sayesinde yaygın ve büyük ölçekli giysi üretimine dahil edilebilir.

ÇOK FAZLA SENSÖR YANILTABİLİR

Nature Electronics’in bu ayki sayısında yer alan proje hakkında konuşan ekip üyesi, bilim insanı Luo, “Geleneksel olarak, çok sayıda sensörde yüksek doğrulukta veri sağlayan bir seri üretim giyilebilir cihaz geliştirmek zordu. Çok sayıda sensör dizisi ürettiğinizde, bazıları çalışmayacak ve bazıları diğerlerinden daha kötü çalışacak. Bu nedenle, kendi kendini denetleyen bir makina öğrenimi algoritması kullandık ve kendi kendini düzelten bir mekanizma geliştirdik” diyor.

HASTALARA YAKIN TAKİP

Araştırmacılar, geliştirdikleri akıllı giysilerin atletik eğitim ve rehabilitasyon için kullanılabileceğini öngörüyor. Hastaların izniyle, özellikle bakım evlerinde yaşayanların sağlık durumlarını pasif bir şekilde izlemeye imkan tanıyacak olan teknoloji; örneğin hastanın düşüp düşmediği veya acil yardıma ihtiyacı olup olmadığının yanı sıra diğer sağlık verilerini de anlık takip edip bildirebilecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir