Hastaların yastık üzerine secde etmesi caiz midir?
Fetva Kurulu, yere bitişik olup elle kaldırılmayan ve yerden fazla yüksek olmayan yastığa secde etmekte bir sakınca olmadığını belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Hastaların yastık üzerine secde etmesi caiz midir?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Cabir bin Abdullah Peygamber Efendimizden şöyle bir rivayet aktarır: Peygamber (aleyhissalatu vesselam) ziyaret ettiği bir hastayı yastığa secde ederken gördü ve hastanın secde ettiği yastığı önünden çekip aldı. Bu defa yanındaki bir çubuğu alıp ona secde edince Peygamber (aleyhissalatu vesselam) çubuğu da çekip aldıktan sonra kendisine 'Gücün yetiyorsa yere secde et. Yetmiyorsa o zaman ima ile namazını kıl. Secdelerde rükûdan daha fazla başını eğ.' dedi (Beyhakî, es-Sünenu’l-Kübrâ II, 434, No: 3669).
Âlimler, Peygamberin (aleyhissalatu vesselam) iki ihtimal sebebiyle yastığa secdeyi nehyettiğini söyler: Birincisi kişinin elleriyle yastığı kaldırıp ona secde etmesi ve bu durumun namaz içerisinde fazla harekete sebebiyet vermesi, ikincisi ise yastığın yerden çok yüksek olması nedeniyle kişinin secde için yeteri kadar eğilmemesi. Buna göre yere bitişik olup elle kaldırılmayan ve yerden fazla yüksek olmayan yastığa secde etmekte bir sakınca yoktur (İbnü'l-Esîr, eş-Şâfî I, 630). Secde için rükûdan daha fazla eğilmek (inhinâ) veya hastanın durumu kötüyse secde için başı daha fazla eğmek şartıyla îmâ ile namaz kılmak da caizdir. Üzerine secde yapılacak yastığın aşırı yumuşak olmamasına, yumuşaksa başın ağırlığının yastığa bırakılmasına dikkat edilmelidir." (İLKHA)