• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Signal Nedir? Nasıl Kullanılır? Özellikleri Nelerdir? Signal güvenli mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Whatsapp uygulamasının gizlilik sözleşmesini güncelleme kararı sonrası akıllarda oluşan güvenlik endişelerini nedeniyle dijital göç yaşandı. Uzmanların daha ‘güvenli’ dediği Signal uygulaması milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Peki Signal nedir? Nasıl Kullanılır? Özellikleri Nelerdir? Sosyal Medya Danışmanı Ali Tarhan, sizler için Signal uygulamasını inceledi.

SİGNAL NEDİR?

Signal, açık kaynaklı, şifreli bir sesli arama, görüntülü arama ve anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası veya grup mesajları göndermek için kullanılır. Mobil uygulamaları ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir ve Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

Signal, tanımlayıcı olarak standart cep telefon numaralarını kullanır ve diğer Signal kullanıcılarıyla tüm iletişimleri güvence altına almak için uçtan uca şifreleme yapar. Uygulama, kullanıcı kişilerinin kimliğini ve veri kanalının bütünlüğünü bağımsız olarak doğrulayabilecekleri mekanizmalar içerir.

Signal yazılımı ve sunucuları açık kaynaklıdır. Signal Vakfı, başlangıç finansmanı olarak 50 milyon dolar ile Şubat 2018'de uygulamayı yürürlülüğe sokmuştur.

Uygulamanın öne çıkan özelliği; uygulamaya sadece telefon numaranız ile üye olduktan sonra direkt olarak kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Güvenli olarak bilinen Telegram bile kullanıcının rehberine erişim için izin isterken Signal herhangi bir izin istemiyor. WhatsApp'ta olduğu gibi telefon numaranızı doğrulamak için gelen kodu girdiğinizde Signal ile güvenli olarak mesajlaşabiliyorsunuz. Bu kodu da sadece hesabınızı aktifleştirmek için isteyecektir. Signal uygulaması, mesajlarızı ve medya içeriklerinizi depolamaz ve bundan dolayı da verileriniz WhatsApp’ta olduğu gibi işlenemez.

Uygulamayı kullandığınız süreçte verileriniz, Signal’i kullandığınız akıllı cihazınızda (telefonunuzda) şifreli bir biçimde saklanıyor. Bunun haricinde Signal uygulaması üzerinden oluşturduğunuz her hesap için Signal sunucularında saklanan tek bilgi, kaydolduğunuz telefon numarası, hizmete katıldığınız tarih ve saat ve son oturum açtığınız tarihten ibaret. Yani karşınızdaki kullanıcı ile konuştuklarınız, medya gönderimleriniz, çıkartmalarınız sadece sizin telefonunuzda yedekleniyor. Bu da herhangi bir veri paylaşım korkusunu otomatik olarak ortadan kaldırıyor denilebilir.

Signal'in Özellikleri Nelerdir?

  • Uygulamayı Kilitleme:

Telefonunuz aracılığıyla Signal uygulamanıza sizden başka kimsenin erişmesini istemiyorsanız, özel bir parola belirleyerek veya parmak izi okuyucunuz aracılığıyla Signal’i kolaylıkla kilitleyebilirsiniz. (Güvenlik gerekçesiyle hiçbir mobil uygulamada parmak izi, yüz ve göz tanıma sistemi kullanılmaması tavsiye edilir.)  Bu sayede siz istemediğiniz sürece kimse mesajlarınıza ve görüşmelerinize erişemeyecektir.

  • Bilgisayarda Kullanılabilir:

Signal’i, aynı WhatsApp’ta olduğu gibi yine bilgisayarınız üzerinden kolaylıkla kullanabilirsiniz. Oldukça basit ve sade bir arayüze sahip masaüstü uygulaması sayesinde Signal’i yalnızca akıllı telefonunuz üzerinden kullanmanıza gerek kalmıyor. Burada kimileri için avantaj kimileri için ise dezavantaj olan bir özellik göze çarpıyor. WhatsApp uygulamasında web üzerinden kullanmak için telefonunuzun bilgisayarın kapsama alanında olması gerekirken, Signal böyle bir şey istemiyor. Ayrıca Signal uygulmasını web üzerinden değilde uygulamayı indirerek kullanmanız gerekmektedir. Özellikle ofis ve iş gibi ortamlarda bilgisayarda kullanılması tavsiye edilmemektedir.

  • Süreli Mesajlar:

Gönderdiğiniz mesajların veya medya dosyalarının belirlediğiniz bir süre sonra otomatik olarak kaybolmasını Signal sayesinde sağlayabilirsiniz. Bu sayede hiçbir ekstra işleme gerek kalmadan sohbet ekranınızda bulunmasını istemediğiniz mesajları belirlenen süreden kolaylıkla kaldırabilirsiniz.

Instagram’dan alışkın olduğumuz ve gönderdiğimiz görsellerin veya videoların sadece bir kez oynatılmasını sağlayan özellik, yine Signal’de de bulunuyor. Dilerseniz karşı tarafa veya bir gruba gönderdiğiniz medya dosyalarını tercihinize göre diğer kullanıcıların yalnızca tek bir sefer görüntülemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin karşı tarafa gönderdiğiniz bir fotoğrafa sadece bir defa bakıldıktan sonra o kişide olmasını istemiyorsanız, karşı taraf dosyayı açtıktan sonra dosya ikinci defa açılamayacaktır.

  • Sesli ve Görüntülü Konuşma:

Signal diğer uygulamalara göre daha kaliteli bir ses ve görüntü sunuyor. Şimdilik grup ile konuşma 5 kişiyle sınırlandırılmış durumdadır. Yakında 8 kişi olacağı tahmin edilmektedir.

  • SMS yada MMS Olarak Kullanabilme:

Eğer bir Android kullanıcısıysanız, Signal’i varsayılan SMS uygulamanız olarak kullanabilirsiniz. Signal aracılığıyla, harici bir uygulama kullanmadan aynı arayüz ile SMS veya MMS mesajı gönderebilirsiniz.

  • Güvenlik Numarası:

Bir Signal hesabı oluşturduğunuzda, Signal tarafından hesabınıza bir güvenlik numarası ve QR kod atanıyor ve bu kod sayesinde konuştuğunuz kişileri doğrulayabiliyorsunuz. Tabii ki aynı şekilde sizin sahip olduğunuz kod aracılığıyla da diğer rehberinize kayıtlı diğer kullanıcılar sizi doğrulayabilir. 

Kullanıcının ismine tıkladıktan sonra karşınıza çıkan bilgi ekranından Güvenlik Numarasını Görüntüle butonuna tıklayın. Sonrasında ise ekranda bulunan QR koda tıklayarak arkadaşınızın QR kodunu tarayabilir ve daha sonrasında doğru kullanıcı olduğunu onaylayabilirsiniz. Onayladıktan sonra karşınızdaki kullanıcının onaylandığına dair bir simge karşınıza çıkacaktır.

 

  • Kendine Mesaj Gönderme Özelliği:

Başka insanları rahatsız etmeden kendi resim video ve metin mesajlarınızı kendinize göndererek depolayabiliyorsunuz.

 

Uygulamanın Eksi Yönleri:

  • Hücresel bağlantı ile yapılan bazı sesli veya görüntülü konuşmalarda yaşanan bazı kesintili ses ve görüntü performansları göze çarpıyor.
  • Son zamanlarda oldukça alıştığımız durum(story) özelliği gibi kullanıcıların 24 saat boyunca görüntüleyebileceği özellik mevcut değil. 
  • Uygulama içerisinde bazı bölümler, menü isimleri Türkçe tercih edilmiş olmasına rağmen hala İngilizce olarak göze çarpıyor.

 

Uygulamanın Artı Yönleri:

  • Uçtan uca şifreleme sayesinde gizlilik hakkındaki tüm güvensizliği ortadan kaldırıyor.
  • Açık kaynak kodlu yazılımı sayesinde çoğu bilgisayar mühendisi tarafından tavsiye ediliyor.
  • Kaybolan mesajlar özelliği sayesinde istediğiniz mesajı belirli bir süre sonra otomatik olarak silebiliyorsunuz. 
  • Android cihazınızın varsayılan SMS uygulaması olarak ayarlanabilir.

Signal Güvenli Mi?

Mesajlaşma uygulamaları arasında Signal uygulaması, en şeffaf olanı denilebilir. Çünkü tamamen açık kaynak kodlu olması güvenilir olmasını sağlamaktadır. Bu sayede güvenlik ve gizlilik açıklıkları tüm uzmanlar tarafından sürekli iyileştirilmektedir. Üstelik WhatsApp, uygulamasına eklediği şifreleme özelliği için Signal protokolünü kullanmaktadır. Signal, bütün mesajları baştan uca şifrelenmekte ve bu, uygulamada varsayılan özellik olarak sunulmaktadır. Sunucularından üst veri kaydı tutmayan Signal’ın, en fazla, kullanıcıların sunucusuna en son ne zaman bağlandığı bilgisini kaydettiği belirtilmektedir. Bu da saat/dakika/saniye formatında olmayıp, sadece gün bilgisi olarak girilmektedir.

Whatsapp ve Signal Arasındaki Fark Nedir?

Signal’de tüm sesli ve görüntülü aramalar, dosya paylaşımları, yani uygulama içinde gerçekleşen her şey üst düzey güvenlik protokolleriyle uçtan uca şifrelenmektedir. Yani, biri sizin elinizden zorla telefonunuzu almadığı sürece, hiç kimse araya girip konuşmalarınızı ele geçiremez denilebilir. Ses aramasındaki ağır şifrelemeden dolayı arama birkaç saniye geç başlasa da ses kalitesi çok yüksek ve Whatsapp’taki kesilmeler yaşanmamaktadır. Whatsapp kişi listenizi şifrelememektedir. Bu yüzden listeniz ve kimlerle hangi saatte görüştüğünüzün kayıtları, sunucularına kaydedilmekte. Signal’de ise her şey şifrelenir!

Whatsapp’ta mesajlarınız telefonunuzda durduğu sürece şifreli korunur. Fakat herkesin zorunlu olarak tüm konuşma geçmişinin yedeğini (back-up) alması gerekmektedir. Bu yedeklemeler ne yazık ki şifrelenmiyor ve bir şekilde bulut hesabınıza erişenlere karşı, sizi savunmasız bırakmaktadır. Facebook’un bu verileri okuyarak şirketlere sattığı da söylentiler arasındadır. Signal’de ise kullanılan telefonun bile yedeğini alsanız, hiç bir şekilde konuşmalarınız buna girmemektedir. Kurumsal kullanıcıların güvenlik protokolleri açısında da bu son derece önemli bir özellik denilebilir.

Signal Nasıl İndirilir, Nasıl Kullanılır?

Signal uygulamasının Android ve iOS sürümleri mevcut. Google Play Store veya App Store'dan ücretsiz olarak indirilebiliyor.

 

Uygulamaya Tamamen Güvenmek Gerekir Mi?

Yukarda özelliklerini saydığımız Signal uygulaması diğer rakiplerine göre daha güvenlidir ama tamamıyla güvenli olduğu söylenemez. Mahrem bilgilerin nasılsa tamamıyla güvenli diye paylaşılmaması gerektiğine inanıyoruz. Unutmayın ki başkası sizi korumaz sizin kendi kendinizi korumanız gerekir. İki kere düşünün bir paylaşın. Her bireyin tabiri caizse kendi dijital çöplüğünün temizliğine dikkat etmesi gerekir. Çünkü toplumları oluşturanlar fert fert bireylerdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir