• DOLAR 34.526
  • EURO 36.187
  • ALTIN 2973.876
  • ...
Siirt İl Sağlık Müdürü Ömür: Mutasyonlu virüsün bulaşma riski oldukça yüksek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Covid-19 virüsünün daha hızlı yayılan farklı mutasyon varyantlarının yanı sıra yavaş ilerleyen aşılama çalışmalarının da bu artışta önemli etkenler arasında yer aldığı değerlendiriliyor.

Bakan Koca'nın paylaştığı Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, Covid-19 vaka sayısı her 100 bin kişide İstanbul'da 251,12, Ankara'da 107,99, İzmir'de 111,41 oldu.

Her 100 bin kişide en çok Covid-19 vakası görülen iller, Samsun, Giresun, Sinop, Balıkesir ve Yalova, en az vaka görülen iller de Şırnak, Siirt, Hakkâri, Mardin ve Şanlıurfa olarak belirlendi.

 

Ülke olarak Covid-19 vaka sayılarında bir artış trendine girildiğine dikkat çeken Siirt il Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, Siirt’te birden artan vaka sayıları ve mutasyon virüs hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ülkede ve Siirt’te vaka sayılarındaki hızlı artışın mutasyon virüsün varlığına işaret ettiğine dikkat çeken Ömür, Siirt’te vaka sayılarının yüzde 2’den yüzde 14’e yükselmesini şöyle değerlendirdi:

Yüz binde 14’e çıkmamız bizleri üzmüştür

Ömür "Güneydoğu Bölgesi geçen hafta vaka sayılarında en iyi durumda olan bölgeler arasındaydı, bu başarının bu şartlarda sürdürülmesi zor. Vatandaşlardan ricamız çok daha fazla maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeleridir. Siirt’te vaka sayıları ikinci haftada yüz binde 2 iken, son haftada yüz binde 14’e çıkmamız bizleri üzmüştür. Vaka sayılarındaki bu hızlı artışı, mutasyon virüsün varlığını aklımıza getiriyor. Türkiye’nin büyük bir bölümünde mutasyonlu virüs var, ilimizde de olmamasını bekleyemeyiz.” dedi.

Mutasyonlu virüs kısa zaman içinde 8 kişiye bulaşabiliyor

Açık alanlarda maskeli olsak dahi mutasyonlu virüsün bulaşma riskinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Ömür, halkın kalabalık ortamlardan uzak kalınması gerektiğini kaydederek, "Mutasyonlu virüs, önceki virüse göre çok daha hızlı bulaşma özelliği taşıyor. Daha önceki virüs 3-4 kişiyi hasta edebiliyorken mutasyonlu virüs ise daha kısa zamanda 8 kişiye bulaşabiliyor. Halktan isteğimiz özellikle kalabalık ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında, kahvehanelerde, lokantalarda bu 3 kurala uymalarıdır. İşin ekonomik boyutu çok önemli. Halkımızın çoğu mağdur oldu ve mağduriyetin tekrar ortaya çıkmaması için özellikle işletmecilerin kurallara uyması gerekiyor. Mutasyonlu virüs çok fazla bulaşma özelliğine sahip olduğu için açık ve kalabalık alanlarda bile hastalığı kapma riskimiz mevcut. Bu nedenle kalabalık yerlerden uzak durmamız gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Hastanemizde 21 Covid-19 hastası yatıyor bunlardan 3’ü yoğun bakımda

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yatan vakalar hakkında bilgi veren Ömür “Hastanemizde 21 Covid-19 hastası yatıyor, hastaların 3’ü yoğun bakım ünitesinde tedavi görmekte. Vatandaşlarımızdan isteğimiz, en ufak bir semptomla baş ağrısı, öksürük, ateş gibi şikâyetler ile karşılaştıklarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalarıdır. Bu işte başarının en önemli ayağı tedaviye erken başlamaktır. Tedaviye erken başladığınızda yoğun bakım, zatürre ve ölüm oranları düşmektedir.” dedi.

İlimizde ve bölgemizde vatandaşların aşılanma oranı düşük

Vatandaşların aşılanma noktasında isteksiz olduklarına dikkat çeken Ömür, Siirt’te hedef nüfusun sadece yüzde 40’ının aşılandığını kaydetti.

Halkın aşı vurma noktasında yaşadığı isteksizliğin istenilen başarıyı yakalama noktasında engel teşkil ettiğine vurgu yapan Ömür “Covid-19’u yenme noktasında başarı sağlamak istiyorsak toplumun en az yüzde 65’ini aşılamamız gerekiyor. İlimizde an itibari ile aşı sıkıntısı bulunmamaktadır, aşılama sırası gelen vatandaşlarımız e-Nabız üzerinden sıralarının gelip gelmediğini görebilmektedirler. Bizler de sırası geldiği halde aşı olmaya gelmeyen vatandaşlarımızı arıyoruz. Rahatsızlığından dolayı sağlık kuruluşuna gelemeyen vatandaşlarımızın ayağına kadar gidip aşılama imkânımız var. Halkımızın bizden yardım talep etmesi durumunda en ücra köye dahi gidip aşı yapma imkânın sahibiz. Gençlerimizin aklına aşı konusunda türlü sorular gelebilir. Kesinlikle bu aşının çocukluk döneminde vurulan aşılardan bir farkı yok." vurgusunu yaptı.

Şimdiye kadar kimsede ciddi bir yan etkiye rastlanmadığına dikkat çeken Ömür, aşı vurulduktan sonra vatandaşların aklında kısırlık, sakatlık, çocuğunun sakat doğması gibi yanlış soru işretleri bulunuyor. Böyle bir şey yok, bunlar tamamen hurafe ve bilimsellikten uzaktır.” dedi. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir