• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Mısır muhalefetinden Türkiye-Mısır yakınlaşmasına destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, 12 Mart'ta Mısır'la diplomatik temasların başladığını açıklamasının ardından iki ülke arasında ilişkilerin yumuşamaya başladığı yorumlarını da beraberinde getirdi.

İki ülke arasındaki yakınlaşmaya ilişkin Mısır muhalefetinden Müslüman Kardeşler Teşkilatı  (İhvan) ile İnşa ve Kalkınma Partisinden benzer değerlendirmeler yapıldı.

"Rejimle yaşanan bu krizi çözecek olana teşekkür ederiz"

Al Jazeera'ye konuşan İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Vekili İbrahim Munir, iki ülke arasında yakınlaşma olması durumunda Türkiye'nin İhvan ile Mısır yönetimi arasında ara buluculuk yapma ihtimaline ilişkin, "Hayır işleyenin önünde durmayız. Türk yönetimi, Mısır'da çok büyük zulümler işlendiğini, tutuklamalar ve idamlar olduğunu biliyor. Gerçekleşecek bir uzlaşıda bunun göz ardı edilmesi söz konusu olamaz. Sonuç olarak rejimle yaşanan bu krizi çözecek olana teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

Munir, yakınlaşmanın, İhvan'ın, rejimle uzlaşması için bir fırsat olup olmadığı sorusuna Munir, "Uzlaşıya karşı çıkmadıklarını ancak kendilerinin de bazı haklarının olduğuna" dikkat çekti.

Munir, "İhvan, Mısır'daki muhalefetin tamamını temsil etmiyor. Rejimle uzlaşı kapısının açılması ve bunun tüm muhaliflere sunulması durumunda buna karşı çıkmayız. Çıkarsak bu bir hata olur." diye ekledi.

Munir, Türkiye ile Mısır arasında bir yakınlaşma olması durumunda bazı İhvan yöneticilerinin Mısır'a teslim edilmesinin mümkün olup olmadığına ilişkin bir soruya da şu yanıtı verdi:

Türk yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkı, siyasi mülteciye saygı duyuyor. Uluslararası kanunlar da buna (siyasi mültecilerin teslim edilmesine) karşı çıkıyor ve Türkiye de bu kanunlara bağlı. Biz de Türkiye'nin bu eğiliminin değişmeyeceğini iyi biliyoruz. Türkiye dürüst bir ülke ve manevra yapmıyor.

Türkiye'deki muhalif Mısır TV'lerinin kapatılacağı iddiası

Türkiye'deki muhalif Mısır TV'lerinin kapatılacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Munir, ancak Mısır'la ilgili siyasi söylemde ve üslupta değişim olması, bu bakımdan Türkiye'nin basın yayın kurallarına uyulması gerektiğini ve Türkiye'nin bunu talep etme hakkı olduğunu kaydetti.

Munir, Türkiye'deki Mısırlı muhalif basın çalışanlarının da ev sahibi ülkenin taleplerine icabet etmesi gerektiğini söyledi.

İnşa ve Kalkınma Partisi: "Bu yakınlaşma İslam ümmetinin çıkarınadır"

Türkiye-Mısır yakınlaşmasına ilişkin bir değerlendirme de İnşa ve Kalkınma Partisinden geldi.

Partinin; eski Başkanı Dr. Tarık Ez-Zumer, eski Yüksek Kurulu Üyesi Muhammed Şevki El-İslambuli, eski Yüksek Kurulu Üyesi ve Mısır Parlamento Üyesi Amir Abdurrahim, eski Yüksek Kurulu Üyesi İslam El-Ğamri, Medya eski Danışmanı Eşref Tevfik ve eski Sekreteri Ahmet Haseni imzasıyla yayımlanan değerlendirmede şunlar kaydedildi:

"Bizler, İnşa ve Kalkınma Partisi eski Başkanı Mühendis Üsame Hafız'ın son Mısır ve Türkiye yakınlaşmasını memnuniyetle karşıladığı açıklamasına ve bu yakınlaşmanın İslam ümmetinin çıkarına olduğuna olan inancını takdir ediyoruz. Bu adımın Arap ve Müslüman bölgelerin çıkarına olmasını, giderek kronikleşen sorunları ve süren tartışmaları çözmesine katkıda bulunmasını temenni ediyoruz.

Böyle bir yakınlaşmanın; mağduriyetleri gidermesini, adalet değerlerini sürdürmesini ve insan haklarını gözetmesini umuyoruz. Ayrıca başta kadın tutuklular olmak üzere tüm tutukluların serbest bırakılması ve bu ülkedeki her bir gruba karşı dışlama, ötekileştirme ve ayrımcılık uygulamalarından vazgeçilmesini ve bu anlaşmaların hükümetler ve aradaki çıkarlarla sınırlı kalmamasını, daha ziyade hoşgörü ruhunun aynı ülkenin evlatları arasında hüküm sürmesini temenni ediyoruz. Kuşkusuz en doğru olan budur. Allah, (Celle Celaluhu) başarıyı bahşedendir." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir