• DOLAR 32.583
  • EURO 35.063
  • ALTIN 2459.274
  • ...
Saadet Partisi Şanlıurfa İl Başkanı'ndan DEDAŞ'a tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şubat ayında düzenlenen AK Parti Şanlıurfa 7'nci Olağan Kongresi'nde Ak Parti Şanlıurfa İl Başkanı seçilen Abdurrahman Kırıkçı, 15 Mart 2021 Pazartesi günü  kahvaltı programında kentte görev yapan ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantıda, basın mensuplarının çiftçilerin sulama yaparken yaşadıkları sorunlarla ilgili sorularını yanıtlayan Kırıkçı, çiftçilerin sulamada sıkıntı yaşamadığını savundu.

"Şu anda birliklerde sulama sıkıntısı yok"

Kentteki elektrik sorununu çözmek için çalışacağını söyleyen Kırıkçı, "DEDAŞ noktasında  şunu ifade edeyim; Şu anda bütün sulama birliklerinin enerjileri verildi. Şu anda sulama birliklerinde sulama sıkıntısı yok. Devlet Su İşleri (DSİ) ile görüştük, kanallar açıldı. Cazibe noktasında sıkıntı yok; ancak ferdi sulamalarda (su kuyularında)  sıkıntı var. DEDAŞ ile bunu da konuştuk. DEDAŞ bu noktada 'Başkanım bu konu farklı bir konudur, bizimle çiftçiler arasındadır. Her çiftçinin bizimle problemi ya da yaklaşımı farklıdır.' dedi.  Biz bu noktada DEDAŞ'tan şunu rica ettik ve kabul ettiler. Kısmı öderler ki mahsulleri yanmasın bu teklifi kabul ettiler. Onlara bu konuda esnek davranalım. Bu konuda onlar bu teklifimizi kabul ettiler." şeklinde konuştu.

"GES ile elektrik sorununu çözeceğiz"

Kentteki elektrik sorununun Güneş Enerji Santarelleri (GES) ile çözüleğini ifade eden Kırıkçı, "Kronikleşmiş bir mevzu var. Aşağı yukarı 10 yıldır DEDAŞ'ı konuşuyoruz. Şu anda bizim çiftçiden aldığımız bilgi şudur; bir dönümün ortalama pompalı sulama maliyeti 390 lira olması lazım. Gerçekten bu mevzu çözülürse bunun 4'te birine yaklaşılmış olacak, bunu kabul ettim. Şimdi içerisinde bulunduğumuz durumu sihirli bir değnekle bir an da çözmemiz mümkün değil. Belki 1-2 yıl daha bu sıkıntılar devam edecek ama Güneş Enerji Santarelleri (GES) ile ilgili projelendirmeler ve düzenlemeler tamamlanınca sorunu bu anlamda çözmüş olacağız. Tabii DEDAŞ'ın farklı bir yaklaşımı var. Birliklerin, çiftçilerin farklı bir yaklaşımı var. Netice itibariyle herkesin ortak olduğu Urfa'da bir problem var." diye konuştu.

Kırıkçı'nın açıklamasının ardından 16 Mart 2021 Salı günü basınla bir araya gelen Saadet Partisi İl Başkanı Mustafa Niyazi Yanmaz, Abdurrahman Kırıkçı'nın DEDAŞ'la ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.

Sözlerine Abdurrahman Kırıkçıyı tebrik ederek başlayan Yanmaz,  "AK Parti yeni İl Başkanı basın toplantısı yaptı. 19 yıldır iktidarda olan partinin il başkanı oldu. Ak Parti 19 yıldır iktidardır. Urfa'da bütün belediyeleri elinde tutarak,  19 yıllık iktidarlığını koruyor. Sevgili başkanımıza başarılar ve hayırlı hizmetler diliyorum. Memleketimize, ülkemize ve insanlığa hayırlı hizmetler yapılmasını temenni ediyorum.

"Urfa’nın en büyük sorunu DEDAŞ'tır"

Kırıkçı'nın DEDAŞ hakkındaki açıklamalarını eleştiren Yanmaz, "Bir iktidar ve muhalefet var.  Biz halkımızın hakkını gözetmek için; adil ve doğru bildiğimiz her şeyi söylemeye mecburuz. Burada dostluk hatırı olmaz. Toplantıda ifade edilen sözler şunlardır;  'İnşallah olacak, yakında yapacağız, edeğiz, temmenimiz, dileğimiz budur'  denildi. Bu sözler tamamen oyalamacadır.Urfa’nın en büyük sorunu DEDAŞ'tır. DEDAŞ, sorununun içerisinden çıkamıyorlar. Diyorlar ki 'DEDAŞ özel bir sektör, özel sektörün de kendine göre kuralları var.'  Özel sektörün kendine göre kuralları var ama sen de devletsin. Özel sektörü denetlemek senin vazifendir. DEDAŞ'ın istediği gibi hareket etmesi, hesaplara bloke koyması, elektrikleri kesmesi ve elektrik hizmeti vermemesi gibi sorunları var. Bunun için bakan, geçmiş dönemdeki il başkanları ve milletvekillleri devreye girdi. Halk, galeyana gelip prostetolar yaptı. Bilakis protesto yapan halk, gözaltına alındı. Gelinen noktada iktidar il başkanının söylediği şu; 'Bu işte aciziz, ben gittim Ankara'ya enerji konusunu konuştum ama baktım ki olmuyor, GES projesine geçeceğimi söyledim.  Güneş Enerjisi Sistemleri projesi yasal olmadığından bir torba yasa çıkaralım' Bir torba yasa çıkarıp yürürlüğe koyacaksın. Daha sonra torba yasayı hayata geçirmesi lazım." şeklinde konuştu.

"Sen sadece çiftçiyi hedefleyerek söylüyorsun"

Şanlıurfa'nın tüm köylerinde sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığını ifade eden Yanmaz, "Bu süreç içerisinde 21'inci yüzyılda, Türkiye'nin 8'inci Büyükşehrinde bu insanlar karanlıkta mı kalacak? Sen sadece çiftçiyi hedefleyerek söylüyorsun.  Burada sizler şahitsiniz. Sizlere tek tek sorsam aynı sözleri söyleyeceksiniz. Urfa'nın köylerinde elektriği kesilmeyen Allah'ın bir günü yok.  Her gün elektrik kesiliyor. Elektik, bazen yarım saat, bazen 15 dakika ve bazen de günlerce kesiliyor. En entelektüel, eğitim düzeyinin ve gelir düzeyinin en yüksek olduğu Karaköprü ilçemizde bile sık sık elektrikler kesiliyor. Bunlarda mı birey ve daire olarak GES projesine girsin? Bu bir akıl tutulmasıdır." diye konuştu.

"İktidar partinin Şanlıurfa İl Başkanı iflasını ilan etti"

DEDAŞ konusunda devletin iflas ettiğini ve herkesin keni başının çaresine bakacağını vurgulayan Yanmaz, "İspanya, Almanya ve İtalya gibi diğer ülkeler, GES projesine yaygın enterkonnekte sisteme elektrik dağıtamadığı için mi geçtiler? Onlar o sistemi oturtup onun üzerinden yenilenebilir enerji ile daha tasarruflu olduğu için geçtiler.  19 yılın sonunda tabiri caiz ise iktidar partisinin Şanlıurfa İl Başkanı iflasını ilan etti. Böyle bir anlayış ve mantık olabilir mi? DEDAŞ şu an Urfa'da; aşiret desen en büyük aşirettir, kişi desen en büyük kişidir. Devlet, artık iktidar il başkanının ifadesiyle devlet bile aciz kalmış. Benim dilim varmıyor 'devletin üstündedir' demeye.  Artık iflaslarını ilan ettiler. Ne bakanı ne milletvekili DEDAŞ'a karışmayacaklar. Biz gidip kendi başımızın çaresine bakacağız. Çiftçinin yine ekini, pamuğu kuruyacak. Yüzde 100 zam alan gübresini, tohumunu serpecek. Ondan sonra el elde; baş baştadır." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir