• DOLAR 34.542
  • EURO 36.635
  • ALTIN 2921.615
  • ...
Greenpeace`den nükleer santrale karşı ışıklı pankart
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - 2011 yılında Japonya`da gerçekleşen depremin ardından meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin ikinci yıl dönümünde Greenpeace Gençlik Ekibi üyeleri güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışan dev bir pankart açtı. Üzerinde ışıklı harflerle `Fukuşima ders olsun, enerjimiz temiz olsun` yazan pankartı gönüllüler kendi elleriyle bir hafta gibi bir sürede üretti. Pankart, dünyanın yenilenebilir enerjiyle çalışan ilk ışıklı pankartı. Eminönü`nde gerçekleşen etkinlikte gönüllüler ayrıca güneş enerjisiyle çalışan ocak, termos, el feneri gibi ürünlerin tanıtımını yaptı. Gönüllüler, Türkiye hükümetini nükleerden vazgeçerek yenilenebilir enerjilere yatırım yapmaya çağırdı.
 
Kendi ellerimizle yaptık
Grup adına açıklama yapan İpek Peker, "Fukuşima felaketinin üzerinden iki yıl geçmişken, bölgede yaşanan acılar devam ediyor. 160 binin üzerinde insan evlerini terk etmek zorunda kaldı ve nükleer endüstri gerekli tazminatları vermedi. Biz gençler, Türkiye`de güneş ve rüzgar potansiyelimiz bu kadar fazlayken nükleer gibi bu kadar tehlikeli bir enerjiye yatırım yapılmasını geleceğimiz adına endişe verici buluyoruz. Nükleere alternatif olan yenilenebilir enerjilerin uygulanabilir olduğunu ve daha ucuz olduğunu göstermek için hem bu pankartı hem de rüzgar türbinini kendi ellerimizle çok kısa bir sürede yaptık. Bu pankartın enerjisi sadece güneş ve rüzgardan depolanan enerjilerle sağlanıyor. Hükümeti, bizler için daha aydınlık bir gelecek planlamaya, bunun için de nükleerden vazgeçerek temiz enerjilere yatırım yapmaya çağırıyoruz" dedi.
 
Fukuşima`da ne yaşandı?
11 Mart 2011`de 9,0 şiddetinde bir deprem Japon sahillerini vurdu, hemen ardından gelen tsunami, 1986 Çernobil nükleer felaketinden beri meydana gelen en büyük nükleer felaketi tetikledi. Deprem ve tsunami Fukuşima Daiiçi Nükleer Santrali`nde elektriklerin kesilmesine neden oldu ve soğutma sistemlerinin çalışmasını engelledi. 7 olarak belirlenen kazanın tehlike ve yıkıcılık değerlendirilmesi bilinen en yüksek değerdeydi. Fukuşima`daki dört reaktör halen dengeli bir konumda değil ve oradan sızmakta olan radyoaktivite, okyanus ve toprağı kirletiyor. Radyasyon seviyeleri işçilerin reaktöre girmesini imkansız hale getirecek derecede yüksek. Hali hazırda, reaktörde 100.000 tondan fazla kirletilmiş su depolanıyor, yüksek miktarda radyasyon kirliği olan suyun temizlenme projesi başarısız oldu. Fukuşima reaktörünün işletmesinin tamamen durdurulması 40 yıl sürebilir.
(Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir