• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Bakan Pakdemirli: Son 19 yılda 5,3 milyar fidanı toprakla buluşturduk
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğünün ormancılığın gelişimine katkı sağlayanları ödüllendirdiği Yeşilin En'leri Ödül Töreni'ne katıldı.

Yeşile can veren, büyüten, koruyan, işçisinden mühendisine,  orman köylüsünden sanatçılara ve basın mensuplarına kadar bu cennet vatanın her bir karış ormanı için katkı sunanları ödüllendireceklerini söyleyen Bakan Pakdemirli, bu ödülün hem personele hem de yeşile gönül verenler için bir motivasyon kaynağı olacağına inandığını dile getirdi.

Dünyanın kaynaklarının sonsuz olmadığını, nüfus artışı ve verimli kullanılmayan kaynakların kuraklık ve susuzluk tehlikesini beraberinde getirdiğini belirten Pakdemirli, "Artan yaşam alanları, ormanlar üzerinde daha fazla baskı kuruyor. Ormanların zarar görmesi, hava kirliliğini yükseltirken, dünyamızda iklim değişikliği tehdidi giderek büyüyor. Tabi; dünyadaki bu olumsuz tabloyu değiştirmek için çalışan birileri var. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak dünyada yaşanan bu olumsuz gelişmelerin farkındayız." dedi.

Orman teşkilatının 182 yıldır ormanları korumak ve geliştirmek için gece gündüz demeden çalıştığını ve yeşili korumak için canını ortaya koyduğunu kaydeden Pakdemirli, bu nedenle Orman Genel Müdürlüğü personelinin büyük bir alkışı hak ettiğini söyledi.

Türkiye'de son 19 yılda 5,3 milyar fidanı toprakla buluşturarak, orman varlığını 2,1 milyon hektar artırarak 22,9 Milyon hektara çıkardıklarını anlatan Pakdemirli, "Ağaçlandırma çalışmalarında; Avrupa'da 1'inci, Dünyada ise 4'üncü sıradayız. FAO (FRA) raporuna göre, dünya orman varlığı sıralamasında 2015 yılında 47. sırada olan ülkemizi, 2020 yılında 26. sıraya yükselttik. Böylece orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduk! 2023 yılı hedefimiz ise, orman varlığımızı ülke yüzölçümünün yüzde 30'una çıkarmak ve ülke bazında ulusal orman envanterini tamamlayıp, yayımlamak olacaktır." diye konuştu.

"Avrupa'da orman yangınlarında ilk defa insansız hava aracı kullanan ülke olduk"

Türkiye'deki 22,9 milyon hektar orman varlığının 12,5 milyon hektarının yangına hassas bölgelerde yer aldığını ifade eden Pakdemirli, şunları kaydetti:

Bu büyük alanı tüm gayretimizle koruyoruz. 2020 yılında da orman teşkilatımız; yangın işçisi, teknik personel, memur ve gönüllülerden oluşan 33 bin 590 kişi ve 4 bin 315 teknik ekipmandan oluşan gücümüzle ormanlarımızı korumak adına seferberlik bilinciyle çalıştı. Bu bağlamda 2020 yılında ilkleri gerçekleşirdik. Avrupa'da orman yangınlarında ilk defa insansız hava aracı kullanan ülke olduk. Böylelikle 234 yangını İHA ile tespit ettik. Ayrıca; 15 ton su kapasiteli Mİ 26 tipi helikopteri yani dünyanın en büyük orman yangın söndürme helikopterini kullandık. 12 ton su kapasiteli 2 amfibik uçak ve termal drone'ların ilk defa kullanımını gerçekleştirdik. 2021 yılında 33 helikopter, 5 uçak, 4 İHA ile ilk defa 4 insansız helikopter ve tank kullanmayı hedefliyoruz.

2003 yılında 40 dakika olan yangına müdahale süresini 12 dakikaya kadar düşürdüklerini belirten Pakdemirli, 2023 yılına kadar bu süreyi 10 dakikaya indirmek için çalıştıklarını söyledi.

Bakan Pakdemirli, EFFIS raporuna göre, Akdeniz ülkelerinin son 10 yıllık ortalama orman yangın verileri incelendiğinde, Türkiye'nin Akdeniz ülkelerinin arasında yangın adedi ve yangın başına düşen yanan orman alanları sıralamasında 1. sırada yer aldığını dile getirdi.

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir