"Taşı toprağı altın köy" halkını yatırım heyecanı sardı
Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Mollakara (Mollaqere) köyünde tespit edilen altın rezervi ile ilgili oluşturulacak madenler için 300 milyon dolar yatırım yapılarak bin kişilik istihdam sağlanacak.
Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı yaptığı açıklamada, bölgede çalışmaların hızlandırıldığını ve maden arama çalışmalarının tamamlandığını söyledi.
Tespit edilen 2 zonda 2022 yılında ilk altın dökümüne başlamayı planladıklarını belirten Balcı, yapılacak yatırımla bölgede bin kişilik istihdam oluşturulacağını kaydetti.
"1,5 milyar dolarlık bir altın rezervini çıkarmayı planlıyoruz"
Yatırım nedeni ile halkın heyecanlı olduğunu söyleyen Kaymakam Balcı, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın emirleri ile çalışmalarımıza başladık. Tabi çok uzun süredir devam ediyor süreç. Ama hızlanmamız özellikle son 6 ayda sondaj çalışmalarının bitmesi ile daha da gündeme oturdu. Diyadin'de altın rezervi sondaj çalışmalarımıza başladık. Arama amaçlı sondaj çalışmalarımız bitti. Bu çalışmalar sonucunda Mollakara köyümüzde 2 tane zon tespit edildi. Burada bin kişilik bir istihdam hedeflemekteyiz. Bu tespit edilen 2 zonda yaklaşık 10 yıllık bir planlama yapıyoruz. Bunu da düşündüğümüzde yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir altın rezervini çıkarmayı planlıyoruz. Sayın Valimiz Osman Varol’un başkanlığında yaptığımız çalışmalarla mayıs ayında temel atmayı düşünüyoruz. Biz Diyadin olarak hazır bir şekilde bekliyoruz. Koza Altın İşletmeleri tesis için müdür ataması yaptı." ifadelerini kullandı.
"Mermer, termal su, seralar gibi kaynaklarımız da var"
Mollakara köyü Muhtarı Bünyamin Çiftçi, yatırımın kendilerini heyecanlandırdığını, işadamlarını kaynakları değerlendirmeleri için ilçeye davet ettiklerini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sonbahar aylarında sondaj aşaması bitti. Altın madeni artık işletilmeye hazır. Köylülerimiz ve bölge halkı olarak çok sevinçliyiz. Çünkü bizim köyümüze, ilçemize, ilimize çok büyük bir yatırım yapılacak. Bu yapılacak yatırım kapsamında bin kişilik istihdam sağlanacak. Yapılacak yatırım ise 300 milyon dolar. Bu ülkemiz ve milletimiz için çok faydalı olacak. Nisan ve mayıs aylarında temel atılıp altyapı çalışmaları başlayacak. İnsanlarımız artık batı illerine gidip çalışacaklarına memleketlerinde çalışıp alın teri dökecekler. Bu hepimiz için çok faydalı olacak. Bunun yanında ilçemizde altın madeni dışında mermer, termal su, seralar gibi kaynaklarımız da var. İşadamlarımız gelip bu alanlara yatırım yapmalı, buraları değerlendirmeliler. Bugüne kadar bölgemize bu denli büyük bir yatırım yapılmamıştı, bundan dolayı çok heyecanlıyız." şeklinde konuştu. (İLKHA)