• DOLAR 34.416
  • EURO 36.324
  • ALTIN 2841.143
  • ...
Şırnak`ta Hacı Adayları Kayıtları Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

20 Haziran 2011`de başlayan Hacı Adayları kesin kayıtları için Şırnaklı hacı adayları kesin kayıt yaptırmaya başladı. Kayıtlar 1 Temmuzda sona erecek. Şırnak İl Müftülüğü, Hacı adaylarına Kutsal Topraklara yapılacak Hac ziyareti ile ilgili kesin kayıt işlemleri bittikten sonra bir dizi eğitim verecek.

ŞIRNAK - 2011 yılı Hacı Adayları kesin kayıtları 20 Haziran tarihi itibariyle başladı. Kayıtlar 1 Temmuz`da sona erecek. Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Şırnak İl Müftüsü Abdullah Kaplan Şırnak`a tanınan 180 kişilik kontenjanın dolduğunu belirterek:

HACI ADAYLARI, KURA ÇEKİMİ İLE BELİRLENİYOR
"Hacı Adayları Kura çekimi 14 Haziran 2011 saat 11`de Diyanet işleri bakanlığı konferans salonunda basına açık bir şekilde yapıldı. Kura neticesinde ilimize 180 kişilik kontenjan tanınmıştır. Bunlardan yüzde 60`ı Diyanet işleri Başkanlığı, yüzde 40`ı da A grubu Seyahat Acenteleriyle Kutsal Topraklara gidecek. Bu kutsal yolculuğa gidecek olan hacı adaylarımız için her türlü imkânlarımız seferber edilmiş. Hacı adayları Şırnak`ta huzur içerisinde kayıtlarını gelip müftülüklerde yapıyor. Hacı adayları buradan sırayla bilgisayar ortamında kesin kayıt yaptırma belgelerini alıp kendi hür iradeleriyle istedikleri şirketle veya diyanetle kayıtlarını yapıyorlar."

KAYITLAR İÇİN SON TARİH 1 TEMMUZ
Kesin kayıtların 1 Temmuzda sona ereceğini ifade eden Kaplan; "Kayıtlar 20 Haziranda başladı. Bu tarihten 1 Temmuza 2011`e kadar devam edecek. Hacı Adayları ücretleri 3 taksit halinde ödenecek." dedi.

YOLCULUK ÖNCESİ SEMİNER VE BİLGİLENDİRMELER YAPILIYOR
Kaplan; "Diyanet işleri başkanlığı hac öncesi her yıl hacı adaylarını hacca hazırlıyor. Burada da Kutsal Yolculuktan en az bir hafta önce seminer veriyoruz. Ders ve bilgilerin yanı sıra temsili maket uygulamasıyla hacıların tavafı nasıl gerçekleştireceği öğretiliyor. Bunu için hacı adayları belirlenen bir camide toplatılarak uygulamalı tavaf öğretiliyor. Hacı adaylarımıza sadece ibadet değil beşeri münasebetler ile ilgili konularda da bilgilendirmeler yapıyoruz. Dilleri, renkleri ve ırkları ayrı dünyanın dört bir yanından insanlar tek bir amaç için bir araya geliyorlar. İnsanlar orda aynı binada kalıyorlar, aynı uçağa biniyorlar, aynı camide ibadet ediyorlar. İnsanlar toplu halde hareket ediyorlar. İşte toplu halde hareket eden insanların birbirlerinin hakkına hukukuna riayet etmeleri konularında da hacı adaylarımızı eğitiyoruz. Sosyal ilişkilerde dikkat edilmesi gereken hususları detaylı olarak anlatıyoruz.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞIMIZ ÖRNEK ALINIYOR
Müslüman Ülkeler içinde, Diyanet İşlerini Başkanlığımız İslam dünyasında çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Başkanlığımızın yürüttüğü organizasyon şekli örnek alınıyor. Arap ülkelerinden ve diğer Müslüman, özellikle de Türki Cumhuriyetlerinden, ülkemize gelip Diyanet İşleri Başkanlığından konu ile ilgili bilgi alıyorlar." Şeklinde konuştu.

HACI ADAYLARININ SORUMLULUĞUNU ALIYORUZ
Kutsal topraklara yolcu olacak Şırnaklı hacı adaylarını kapısından Diyarbakır`daki havaalanına kadar, Havaalanından Suudi Arabistan havaalanına kadar, oradan da Mekke ve Medine`deki oteline kadar. İbadetini yaptıktan sonra tekrar Diyarbakır`dan evine getirene kadar bütün sorumluluğu Diyanet işleri Başkanlığı üzerine alıyor. Biz Müftülük olarak zamanı geldiğinde adım adım takip ediyoruz. Ayrıca hacının elbisesi, kitapları bilgilendirme materyalleri ve CD`leri geliyor. Bunların hepsinin Diyanet işleri Bakanlığı veriyor.

4-5 YILDIR MÜRACCAT EDİP GİDEMEYENLERİN DURUMU
Kutsal topraklara yolculuk için 4-5 yıldır başvurup da kurada ismi çıkmayan, ancak bu yıl müracaat edipte ismi çıkan hacı adayları ile ilgili sorulan soruya da Kaplan: "Bu konu uzun zamandan beri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hassasiyetle üzerinde durulan bir konudur. Her yıl Hacı sayısı artarak çoğalmasından dolayı kota konulmuş. Bu bütün Müslüman ülkelerinde müşterek olarak alınmış bir karardır. Mekke şehrinin kapasitesi bellidir. Hac mevsiminde bütün hacılar orda bir araya geliyor. Uygulanan kota düzeni ise; her Müslüman ülkesi, nüfusunun binde bir oranında hacı adayı gönderebilir. Örneğin Türkiye`nin nüfusu 74 milyon ise 74 bin hacı gönderebilir demektir. Sadece Şırnak`ta bin 800 ün üzerinde talep var. Türkiye genelinde 900 bin civarında aday var. Daha önce 5 defa başvuran birisinin Kura Çekiminde ismi 25 defa yazılıyor. Bu daha öncelikli olmasından dolayıdır. Buna göre bir defa başvurana göre eski müracaatlının çıkma ihtimali çok daha yüksek olacaktır." dedi.
Emcet Yalçın-İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir