• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`Suriye’de Mezhep Çatışması Yok`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Şükrü Gündüz / Doğruhaber

Suriye’de devam eden katliamlar, Baas Rejimi, Suriye İhvanı ve mezhep çatışmaları ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan İhvan-ı Müslimin Suriye Lideri Riyad Eş-Şakfa, “Suriye ihvanına karşı özellikle basında yer alan bazı haksız ithamlar var. Biz halkın iradesine saygı gösteriyoruz. Bizim açımızdan önemli olan Suriye halkının iradesidir. Biz de bu toplumun bir parçası olarak üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz” dedi.

HALKIMIZIN BU DİKTA REJİMDEN KURTULMASINI İSTİYORUZ

Suriye’deki Baas Rejimi karşıtı gösterilerin barışçıl bir şekilde ve silah kullanılmadan başladığını ifade eden Riyad Eş-Şakfa, “Bu uzun süre böyle devam etti. Daha sonra şartlar bizi silahlı çatışmaya itti. Esas itibariyle biz silah kullanma taraftarı değiliz. Şu an için bizim asıl gayretimiz, mücadele eden grupların birlikte hareket etmesini sağlamaktır. Bizim için öncelikli olan şu anda budur. Biz, Suriye halkının iradesine dayalı bir idarenin yönetime gelmesini istiyoruz. Bizim kimsenin üzerinde tahakküm kurma düşüncemiz yok. İstediğimiz, halkın onurlu bir şekilde seçimini yapması ve bu dikta rejimden kurtulmasıdır” diye konuştu.

BAAS REJİMİNİN DİYALOG ÇAĞRILARI ZAMAN KAZANMAYA YÖNELİKTİR

Suriye muhalefet lideri Şeyh Muaz El-Hatib’in, Baas Rejimi ile görüşmeler yapılabileceğini açıklamasını da değerlendiren Riyad Eş-Şakfa, “Şeyh Muaz El-Hatib’in bu girişimi bize danışılmadan duygusal bazı faktörlerle alınmış bir karardır. Şeyh El-Hatib, halkın çektiği zorluklar karşısında en azından umut olması temennisiyle böyle bir girişimde bulunmuştur. Bunu rejim istismar etmiştir ve kendi lehine çevirmeye çalışmıştır. Rejim iyi biliyor ki görüşmeler yine onun sonunu getirecek. Örneğin özgür seçimleri kabul etseler bile bu onların sonu demektir. Çünkü halk, Baas rejimini seçmeyecektir. Suriye halkı bu rejimin gitmesini istiyor. Rejim bunu bildiği için zaman kazanmaya yönelik manevralar yapıyor. Rejimin diyalog çağrıları da bu manada ciddi değildir” şeklinde konuştu.

BAAS REJİMİ MEZHEP ÇATIŞMASI İSTİYOR

Suriye’de bir mezhep çatışmasının mümkün olmadığını ifada eden Riyad Eş-Şakfa, “Suriye halkı mezhepçiliğin ne olduğunu bilmez. Çünkü bu halk asırlardır kardeşçe yaşıyor. Suriye’de Şiilerin varlığı ise çok azdır. Bu işin mezhepsel çatışma gibi bir noktaya gelmesinde Baas rejiminin özel bir gayreti var. Suriye’de mevcut olan rejim Nusayri’dir Şii değildir. Suriye’de mezhepsel çatışmayı gerektirecek hiçbir şey yok. Biz Nusayrilerle mücadele ediyoruz. Ben ümmete şunu söylemek istiyorum: Biz böyle bir şeye asla izin vermeyiz. Suriye’de mezhepsel bir fitne içinde olmamız söz konusu olamaz. Baas rejimi yıkıldıktan sonra Hizbullah da kendi iç muhasebesini yapacaktır. Bu da onların sorunudur. Bizim Hizbullah’a yönelik bir müdahalemiz söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir