• DOLAR 32.57
  • EURO 35
  • ALTIN 2427.624
  • ...
CFCM Başkanı Muhammed Musavi İle Röportaj
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
FRANSA - Fransa Müslümanlarının Yıllık Buluşması adlı programda İLKHA`nın sorularını yanıtlayan Müslüman  İnancı Kurulu (CFCM) Başkanı Muhammed Musavi, faaliyetleri ve Avrupa`daki Müslümanların durumuyla  ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
 
İşte Musavi ile gerçekleştirdiğimiz röportaj
 
Kendinizi biraz tanıtabilir misiniz?

Adım Muhammed Musavi, Müslüman İnancı Fransız Kurulu Başkanıyım. Bu kurul Fransa Müslümanlarının inancının temsili destekçisidir.
Burada ne tür bir etkinliğiniz var müslümanlar için ne yapıyorsunuz?
- Müslüman İnanç Kurulu 2003 yılında oluşturulmuştur. Kurulun misyonu, müslüman inancını kamu oyunu önünde temsil etmektir. Kamu otoritesi ile ibadet yerlerinin dernek yöneticileri arasında aracı olmaktır. Yani müslüman inancını ilgilendiren tüm dosyalarla ilgilenmek. Bu cami inşalarından, helal kesimden, dinler arası diyalogdan başlıyor. Müslüman inancının haysiyet ve yararlarını her yönden koruyan bir kurumdur.
Müslüman derneklerle bir çok ilişkiniz var o zaman...
- Evet, bu kurum kendisinde 1000 İslami dernek barındırıyor. Tüm müslüman dernek ve cami yöneticilerini toplayan bir yetkiye sahip. Ve bu, müslümanlar ile kamu otoritesi tarafından tanınmıştır.
 
Anladım, peki Müslümanlar Fransa`da daha etkin olmak için ne yapmalılar?
- Öncelikle birlik olmalılar, güç ve gayretlerinin birleştirmeliler, ve kendi içlerinde güveni sağlamalılar. Fransa`da yaşayan müslümanlar arasındaki bağ, güçlü ve kuvvetli olmalıdır.
Daha sonra Fransız toplumunu rahatlatmak gerekiyor. Kendilerine barış mesajı göndermemiz gerekiyor. Yaşadığımız toplumun insanları hangi dine mensup olurlarsa olsunlar, bilmelidirlerki müslümanlar Fransa için büyük bir kazançtır. Örnek duruşumuzla, hal ve hareketlerimizle müslümanların Fransa`ya çok şey kazandırabileceklerini göstermeliyiz. Yabancı olsak dahi, Fransa`da yaşayabildiğimizi kendilerine göstermeliyiz. Ve özgürlük içinde, provokasyonsuz bir şekilde ama saygı içinde dinimizi yaşamak istiyoruz.
 
Günümüzde Müslümanlar yanlış tanınıyor ve bazı kesimler tarafından İslam`a düşmanlık yapılıyor bu düşmanlığın boyutlarını belirtebilir misiniz?
- Evet, günümüzde müslümanlar hakkında birçok asılsız anket yapılıyor, bunları araştırıp iyi tahlil etmek gerekiyor. Ancak müslümanlara karşı yapılan düşmanlığın birçok boyutu vardır. Mesela uluslararası boyutu. Birçok olay İslam dışı olduğu halde, İslam`a mal ediliyor. Mesela ekonomik yönü var. Ekonomide krizin yaşandığı günümüzde, yabancılar bu krizin sebebi olarak gösteriliyor. Ve maalesef günümüzde bazı Fransızlar İslam`a yabancı gözle bakıyor, halbuki İslam bu ülkenin bir gerçeği, bir parçasıdır.
 
Müslümanlar bu ülkeye daha çok 60-70`li yıllarda gelmişler. Rahatsız eden bir durum var, her zaman onlara kötü gözle bakıldı. Ancak birçok alanda gelişmeler var. Camiler inşa ediliyor, diyaloga hazır dernekler mevcut, okullar inşa ediliyor. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?
- Evet, daha önce söylediğimiz gibi müslümanlar hakkında asılsız haber ve anketler yapılıyor. Müslümanlar bur duruma karşı uyanık olmalı, kendilerinin bu topluma karşı birçok positif yönleri var. Dedinizki 60-70`li yıllarda müslümanlar bu topraklara gelmiş. Diyebiliriz ki müslümanlar bu topraklara 20. Asrın başında gelmişler. Nazilere karşı Fransa`nın yanında savaşmak üzere 100 bin müslüman uyruklu asker gelmiş. Birinci ve ikinci dünya savaşlarında beraber savaşmışlar. Ve ilerde göreceğiz ki Müslümanlar bu ülkeye çok şey kazandırmıştır.
- Teşekkür ederiz.
- Ben teşekkür ederim. (Enes Suiçer-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir