Damacana Sulara `Çipli` Takip
Sağlık Bakanlığı`nca ambalajlı suların denetimiyle ilgili yapılan düzenlemeyle elektronik sistemle takip mekanizması getirildi.
Yapılan düzenlemeyle damacana suların elektronik sistemle takibi için mevzuat altyapısı oluşturuldu.
Damacanaların yıkanması gereken 55-70 derecelik su sıcaklığı, Sağlık Bakanlığı`nca merkezden takip edilecek. İkinci aşamada ise dolumu yapılan suya dışardan su eklenmesinin önlenmesi için iletkenlik takibi merkezden yapılacak. Çipli takip sistemiyle de damacanın ne kadar süreyle kullanıldığı ve kaç kez dolum yapıldığı da denetlenecek.
Üretim tarihi daha iyi görülecek
Düzenlemeyle damacana içinde satılan sular için de son kullanma tarihi getirildi. Buna göre piyasada satışa sunulan damacanadaki suyun 3 ay içinde tüketilmesi gerekecek.
Denetimlerde yenilik
Resmi Gazete`de yayımlanan düzenlemeyle damacana suların denetim yöntemleriyle ilgili de yenilikler getirildi. Daha önce lüzum görüldüğünde yapılan denetimler, artık 3 ayda bir gerçekleştirilecek.
Düzenlemeyle ayrıca uygunsuzluğu saptanan firmalara uygulanacak yaptırımlar netliğe kavuşturuldu. Hangi ihlalde ne tür cezalar uygulanacağı daha ayrıntılı hale getirildi.