• DOLAR 32.283
  • EURO 34.751
  • ALTIN 2402.008
  • ...
Fırat’ın doğusu için ABD ve Rusya arasında gizli anlaşma var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rus güçleri, Kamışlı’nın rejim kontrolündeki bölgelerinde gençlerden oluşacak bir ‘savunma misyonu’na kurmaya çalışıyor. Arabi 21’in ulaştığı kaynaklara göre, Rusya milis birliğine katılacak gençlere aylık maaş 300 ABD doları teklif ediyor.

Haseke kenti yöneticisi Mudar Hammad El-Esad, Rusya'nın iki yıldan uzun süredir devamlı olarak Fırat’ın doğusuna girme girişimleri çerçevisinde yeni bir oluşum içinde olduğunu söyledi.

Arabi 21’e konuşan Hammad El-Esad, Rus kuvvetlerinin yeni askeri oluşumun görevini kolaylaştırmak amacıyla Kamışlı'da rejime sadık kişilerle birkaç toplantı düzenlediğini belirtti.

Hammad El-Esad, kurmaya başlanan oluşumun Rusya’nın Suriye'nin güneyinde eski milisleriden oluşturduğu "Beşinci Kolordu"ya bir parçası olacağına işaret etti.

Hammad El Esad’a göre onlarca Arap, Kürt ve Süryani genç şimdiden yeni oluşuma katıldı. Esad, kurulacak olan oluşumun amacının Rusya'nın Kamışlı ve Haseke'deki nüfuzunu güçlendirmek olduğunu düşünüyor.

Suriye’de Fırat’ın doğusu için ABD ve Rusya arasında gizli anlaşma var

Hammad El-Esad, "Rus hamlelerinin ABD ile koordineli bir şekilde yapıldığı açık" diyerek, "Fırat'ın doğusu için gelecekteki düzenlemelerle ilgili duyurulmamış bir Rus-Amerikan anlaşması olduğunu" vurguladı.

ABD Savunma Bakanlığı'nın petrol ve petrol kuyularını korumayla ilgili son açıklamalarını yeni Rus oluşumuyla ilişkilendiren Hammad El Esad, "Rusya Haseke'de daha büyük bir rol üstlenmeye hazırlanıyor. Yeni oluşumun görevi, ABD'nin Suriye'den güçlerini çekmeye karar vermesi durumunda petrol kuyularını korumak olacak" dedi.

ABD, şu an Suriye’den çekilmeyecek

Kürt gazeteci Şirzan Alou ise ABD'nin kuzeydoğu Suriye'den çekilmesinin en azından şu an için Washington’un planları arasında olmadığını düşünüyor.

Şirzan Alou, “ABD, Rusya’nın Haseke’ye girme girişimlerine şiddetle karşı çıkıyor. Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) paralel bir gücün oluşumunu engelleyen anlaşma benzeri bir durum var. Bu anlaşma Rusya’nın yeni oluşumunun sınırlı olacağı anlamına geliyor,” dedi.

Arabi 21’e konuşan Alou, bölgedeki Amerikan varlığının gücü ve Rusya’ya duyulan güven eksikliği göz önüne alındığında yeni Rus oluşumuna katılımın asgari düzeyde olduğunu vurguladı.

ABD, petrol kuyularını Baas rejimine baskı yapmak için tutuyor

Alou, ABD'nin Suriye petrolünü değerli olduğu için değil, siyasi anlaşmalarda Suriye rejimine koşullar dayatabilmek için bir baskı aracı olarak kullanmak amacıyla kontrolü altında tuttuğunu söyledi.

Geçen ayın sonunda Rusya, Kamışlı havaalanına ek olarak rejimin kontrolündeki şehir merkezinde bulunan güvenlik meydanı ve güney kırsal kesimi haricinde, SDG'nin kontrolü altında bulunan Kamışlı'ya da çok sayıda asker takviyesi yaptı.

Kamışlı son dönemde Suriye rejimi ile terör örgütü YPG’nin omurgasını oluşturduğu SDG arasında gerilimlere tanık oldu. Rejim kontrolündeki bölgelerin kuşatılması SDG tarafından Rusya’nın arabuluculuğuyla sona erdi. Rusya’nın arabuluculuğuyla SDG ile Suriye rejimi arasındaki müzakereler yeniden başladı.

Rusya, Haseke'deki Kamışlı havaalanını askeri üs olarak kullanıyor.

Çeviri: Emine Nur Yaşar

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir