• DOLAR 32.387
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.253
  • ...
Rusya: ABD, Astana Görüşmeleri’ne katılma davetini reddetti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Lavrentyev bugün yaptığı açıklamada, "Amerikalı ortaklarımıza Astana-15 konferansına katılmaları için bir davetiye gönderdik ancak maalesef olumsuz bir dönüş aldık. Şu anda Amerikalılar iç meselelerle meşguller ve görünüşe göre Suriye konusundaki yaklaşımlarını belirlemediler. Şimdilik bekleyip göreceğiz." dedi.

Sputnik İngilizce'de yer alan habere göre Lavrentyev; Türkiye, İran, Suriye hükümeti, Suriyeli muhalifler ve BM heyetlerinin Suriye ile ilgili Astana formatındaki görüşmelere katılmak için Rusya'nın Soçi şehrine vardıklarını bildirdi. 

Lavrentyev, "Şu anda Türkiye heyeti, İran heyeti, Suriyeli muhaliflerin heyeti, Suriye hükümeti ve BM genel sekreterinin özel elçisi Geir Pedersen başkanlığındaki bir BM heyeti geldi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden (ICRC) bir heyet de yerini aldı. Ürdün, Irak ve Lübnan'dan da gözlemciler görüşmelerde bulunmak üzere yerlerini aldı." diye konuştu. 

Rusya'nın Özel Elçisi, Suriye'deki kriz çözümü için bir itici güç uygulanması gerektiğini vurgulayarak, Suriye Anayasa Komitesi'nin Pedersen ile görüşme planlarına da işaret etti.

Rus diplomat, Suriye'nin "Suriyeli yetkililerle eşit diyaloğun örgütlenmesini sınırlayan" yaklaşımından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Lavrentyev, ayrıca Washington tarafından uygulanan tek taraflı yaptırımları "Suriye halkına toplu bir ceza" olarak eleştirdi.

"Suriye muhalefetinin elinde tuttuğu bölgeleri terörist gruplardan kurtarmak için meseleleri kendi eline almasının zamanı geldi." diyen Lavrentyev, Suriyeli muhalif güçlerle onları radikal gruplardan uzaklaştırmak için görüşmeler yapılması gerektiğini de kaydetti.

Lavrentyev, terörle mücadele, mülteciler ve "uluslararası kuruluşlar tarafından yasadışı doğal kaynak ediniminin’’ gündemde olacağını açıklayarak, toplantıların olumlu sonuçlanmasını umduğunu belirtti.

Lavrentyev: HTŞ ile herhangi bir uzlaşma olamaz

Lavrentyev, ayrıca yeniden IŞİD’in faaliyete geçmesinin endişelere neden olduğunu ve gerginlikten kaçınılması gerektiğini belirtti.

Lavrentyev, "Hepimiz durumun endişe verici olduğunu anlıyoruz, bu yüzden düşmanlıkların tırmanması ve yeni bir silahlı çatışma döngüsüne [dönülmesine] izin verilmemesi için her şeyin yapılması gerekiyor. Çünkü bunun sadece Suriye için değil, aynı zamanda bölge için de büyük olumsuz etkileri olacaktır. Elbette, IŞİD ve Hayat Tahrir El Şam ve diğer grupların hakkında ne yapılmalı sorusunu konuşmayacağız. Bu gruplarla herhangi bir uzlaşma anlaşması olamaz." dedi.

Çeviri: Emirhan Kemendi 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir