GÖÇ
İslamdan soyutlanma, İslam inancına uzak kalma Müslümanları hem birey hem de toplum olarak uçuruma götürebilir.
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adı ile…
İslam’dan soyutlanma, İslam inancına uzak kalma Müslümanları hem birey hem de toplum olarak uçuruma götürebilir. Bu vahim duruma engel olmak yine biz Müslümanlara düşmektedir. Günümüzde özellikle İslami çevreye sahip gençlerin ilgisizlik ve boşlamalardan dolayı yaprak dökümü gibi döküldüğü gibi ben Müslümanım deyip Müslümanlıktan uzak olan oldukça insan vardır. Eğer ben Müslümanım diyor isek o zaman dilimizin böyle söylediği gibi kalbimizin İslam’ı tasdiklediği gibi İslam’a teslim olan insanlardan olmalıyız. Ailemizin, arkadaşlarımızın, çevremizin de bu İslami yaşam tarzından uzak kalmamaları için çaba göstermeliyiz.
Herkesin kendi düşmanı olan nefsin nasihate ihtiyacı vardır. Nasihatler, nefsi kamçılayan olmazsa olmaz gerekli sözlerdir. Nasihatler ile nefsimizi dizginlenleyip doğru yola eriştiririz. İslami sohbetler, dersler Nefs düşmanının kafasının ezildiği yerlerdir. Bir insan, bildiği şeyleri başkalarına anlattığı sürece, başkalarının bir şeyler öğrenmesine, hayatına geçirmesine vesile olduğu sürece mutlu olur ve bu mutluluk tarif edilemez. Zamanında bir hoca/seyda camide ders verdiği, sohbet yaptığı için gözaltına alınıp tutuklanır. Mahkemeye çıkarıldığında ise o seyda tahliye olmak istemez. Nedeni sorulduğunda şöyle der; ‘Benim camide on tane sohbet ettiğim ders verdiğim talebem vardı şimdi ise daha fazla var. ‘ deyip o zindanları Yusuf-i medreseye çeviren seyda yerine oturur.
Evet, bir insan ki kendi özgürlüğündense insanların imanlarını kurtarmayı tercih etmiştir… Nefs ile mücadele özellikle gençlikte zorlaşır. Gençliğin verdiği arzu ve istekler, buluğ dönemiyle nefse başa çıkma zorlaşmaktadır. Peygamber Efendimiz(sav) bir hadis-i şeriflerinde buyururlar ki; ‘Gerçek mücahit nefsine karşı cihad edendir’. Nefs öyle büyük düşman ki kontrol altına aldığı insanı günahkâr edip zillete düşürür. Bunun içinki Hz. Peygamber durumun ehemmiyetini belirtmek için gerçek mücahidin nefsine karşı cihad eden kişi olduğunu söylemektedir.
Nefsi dizginleme aracı olan nasihat yuvaları İslami sohbet ve İslami ders çevreleri her Müslüman birey için gereklidir. Bu sohbetler ile belki hayatımızı, yaşam tarzımızı değiştirecek ilimler öğrenip bazı şeylerden kendimiz adına ders çıkarabiliriz. İki kişinin bir araya gelerek gıybet, küfür vs. şeyleri konuşmasındansa İslami sohbet yapması çok daha iyidir. Üstad Bediüzzaman ise bu mesele için şöyle der; ‘Ben nefsimi herkesten ziyade nasihate muhtaç görüyorum’. Zamanın tevazu timsalinin bu sözü de meselenin önemini belirtmektedir. İslami sohbetler, dersler de bir nevi nefsin dizginleştirildiği nasihat yuvalarıdır. Müslüman anne babanın, Müslüman çevrenin bir bireyini İslami sohbetlerden boşlarsak bir değil bin kaybımızın olacağını unutmamalıyız. Bizler Müslüman isek sözümüz, sohbetimiz, yaşantımız İslami olmalıdır. Çevremizdekilerin, ailemizin, arkadaşlarımızın da ellerinden tutup bu yola bu davete teşvik etmeliyiz. Müslümanca bir inancın, Müslümanca bir yaşamın ve Müslüman bir toplumun göç etmesine sebebiyet vermemeliyiz.
Selam ve dua ile…
Ş. Hüseyin COŞAR / doğruhaber