TÜKİD Başkanı Helvacıoğlu: "Haksız rekabet ticari etiğe uygun değildir"
TÜKİD Başkanı Mehmet Helvacıoğlu, Ticaret Bakanlığının zincir marketler ve AVM'ler üzerinden tütün mamulü, mobilya, elektronik eşya ve beyaz eşya gibi ürünlerde yapacağı değişikliğin kırtasiye ürünlerinde de yapılması gerektiğini söyledi.
Zincir marketlerin hâlihazırdaki konseptinin kırtasiyeciler başta olmak üzere diğer sektörlerde ticaret yapanların iş hacimlerini olumsuz etkilediği belirten Helvacıoğlu, Ticaret Bakanlığının, küçük esnafı korumak için üzerinde çalıştığı bir taslakla alışveriş merkezleri ile zincir marketlere mesafe ve nüfus kriteri ile birlikte satış esaslarında bazı değişikliklere gittiğini hatırlattı.
Helvacıoğlu, "Ticaret Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni düzenlemeye göre, zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik ve beyaz eşya satılamayacak. Faaliyet konusu gıda olan zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılması, gerçekleştirdikleri yüksek yatırımlar ile kırtasiye satışı yapmak isteyen perakendeci kırtasiyecilerimizle haksız rekabete sebebiyet vermektedir. Zincir marketlerde bu ürünlerin satılmasının ticaret etiğine de uygun olmadığı düşüncesindeyiz." diye konuştu.
"Salgın sebebiyle perakendeci kırtasiyecilerin artık nefes alacak hali kalmamıştır"
Okulların açıldığı dönemlerde zincir market ve AVM'lerin yaptığı kampanyaların kırtasiyecileri olumsuz etkilediğini aktaran Helvacıoğlu, "Zincir marketlerin hâlihazırdaki konseptinin, biz kırtasiyeciler başta olmak üzere diğer sektörlerde ticaret yapanların iş hacimlerini olumsuz etkilediği ortadadır. Kırtasiye ürünü satarak ticaret yapan ve bu şekilde ayakta kalmaya çalışan kırtasiyeci perakendeci meslektaşlarımız zincir marketlerin orantısız gücünün altında ezilmektedir. Ekonomimiz tüm işletmelerimiz ayakta kaldığında ancak güçlü olabilir. Perakendeci kırtasiyeciler yıllık satışlarının yaklaşık yüzde 40’ını, sezonumuz dediğimiz okulların açıldığı eylül ayında yapıyor. Ancak aynı dönemde zincir marketlerin de kırtasiye ürünleriyle ilgili kampanyalar düzenlenmesi ve yine bu ürünlerin satışını yapması esnafımızı son yıllarda oldukça olumsuz yönde etkilemiş, adeta canından bezdirmiştir. Bu durumun yanı sıra salgın sebebiyle yaklaşık bir yıldır kapalı olan okullarımızın sektörümüze etkisi, yapamadığımız sezon satışları ve çalışamadığımız hafta sonları da göz önüne alındığında perakendeci kırtasiyecilerin artık nefes alacak hali kalmamıştır." şeklinde konuştu.
"Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı kanun taslağı haberi hepimiz için beklenmedik bir umut doğurmuştur"
Kırtasiye ürünlerinde de değişikliklerin yapılması için gerekli mercilere girişimlerin yapıldığını aktaran Helvacıoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Gıda sektöründe faaliyet gösteren zincir marketlerin satış yaptıkları ürün yelpazesinde kırtasiye ürünleri için de bir sınırlandırma yapılabilmesi amacıyla ilgili merciler nezdinde gerekli girişimler derneğimizce yapılmıştır. Ticaret Bakanlığının hazırladığı kanun taslağının haberi bile hepimiz için beklenmedik bir umut doğurmuştur. İlgili bakanlıktan ve konuyla ilgili tüm kurumlarımızdan kırtasiye ürün gruplarının zincir marketlerde satışı yasaklanacak ürün grupları arasına alınmasıyla ilgili destek bekliyoruz." (İLKHA)