Batman Barosu Başkanı Çakan: Yeni anayasa insan ve adalet odaklı olmalı
‘Yeni Anayasa’ya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Batman Barosu Başkanı Abdülhamit Çakan, darbe ürünü anayasanın kaldırılıp insan ve adalet odaklı bir anayasanın oluşturulması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir kez daha yeni anayasanın gündeme getirilmesini olumlu karşıladıklarını belirten Baro Başkanı Çakan, darbe ürünü bir anayasayla bugünlere kadar geldiklerini söyledi.
Halkın temsilcileri tarafından değil darbe ürünü bir anayasayla yönetildiklerine dikkat çeken Çakan, mevcut anayasanın özgürlük alanlarını daraltan ve insan odaklı bir anayasa olmadığını vurguladı.
Anayasaların toplumsal birer sözleşme olduğunu, dolayısıyla toplumun dinamiklerini ve rengini de yansıtması gerektiğine işaret eden Çakan, insan ve adalet odaklı bir anayasaya acilen ihtiyacın olduğunu ifade etti.
“Yeni Anayasa” hazırlanırken toplumun tüm dinamiklerinden görüş alınması gerektiğinin altını çizen Çakan, bir maddenin başka bir maddeye üstünlüğünün olmadığı bir anayasanın önemine dikkat çekti.
“Türkiye’deki anayasal gelişmeleri irdelemek lazım”
Çakan, “Birkaç gündür gündemde olan ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Darbe ürünü olmayan yeni bir anayasa hazırlanması gerekiyor’ şeklinde demeç ve beyanları oldu. Şu anda muhalefet partileri, gündem ve sosyal medyada ‘Yeni Anayasa’ için tartışmalar yapılmaya başlandı. ‘Yeni Anayasa’ tartışmalarına girmeden önce Türkiye’deki anayasal gelişmeleri de irdelemek lazım. Bilindiği üzere anayasalar kurucu iktidarlar tarafından hazırlanırlar. Bir de seçilmiş milletvekilleri, yani halkın temsilcileri tarafından yapılan anayasa olarak ikiye ayrılıyor.” ifadelerini kullandı.
“Yeni Anayasa sürecini benimsiyoruz”
Yeni anayasanın gündeme gelmesiyle birlikte her defasında akamete uğratıldığını belirten Çakan, şöyle devam etti:
“1982 Anayasasıyla birlikte biz bu zamana kadar geldik ve şu anda yıl 2021. Tabi bu süreçte Avrupa Birliğine giriş sürecinde ciddi anayasal değişiklikler yapıldı. Ama o darbe anayasası tümünden kaldırılmadı. Yine AK Parti iktidarı döneminde yeni ve darbe ürünü olmayan yeni bir anayasa yapma hazırlığı süreci başlatıldı. Biz o süreci benimsiyoruz. Çünkü önemli bir süreçti. Ancak ne yazık ki FETÖ tarafından 17-25 Aralık darbe teşebbüsleri, akabinde 15 Temmuz darbesiyle o süreç de akamete uğradı.”
“Erdoğan’ın darbe ürünü olmayan yeni bir anayasa söylemini önemsiyoruz”
“2021 yılına gelmemize rağmen halen 1982 darbe ürünü olan bir anayasa ile yönetiliyoruz” diyen Çakan, “Seçilmiş milletvekilleri tarafından ya da halkın temsilcileri tarafından hazırlanan bir anayasa değildir 82 anayasası. Özgürlükleri daraltan bir anayasaydı. Yıllardır değişmesi üzerinde sürekli söylemler yapılıyor ve bu anlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe ürünü olmayan yeni bir anayasa söylemini önemsiyoruz. Halkın temsilcileri tarafından hazırlanacak bir anayasa hem önemli hem de değerlidir.” şeklinde konuştu.
“Toplumun tüm dinamiklerinden görüş alınmalı”
Anayasaların toplumsal birer sözleşme olduğunu dile getiren Çakan, “Dolayısıyla toplumun dinamiklerini, dayanışmasını ve rengini de yansıtmalıdır. Anayasa hazırlanırken toplumun tüm dinamiklerinden görüş alınması gerektiğini düşünüyoruz. Sadece siyasi partilerin temsilcileri değil de toplumda belli bir niteliğe sahip ve yer edinmiş STK’lar, akademisyenler, üniversiteler ve barolar görüşlerini bildirmeliler. O görüşlerden oluşan bir anayasanın önemli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Halkı, halkın refah ve huzuru, adaleti önceleyen bir anayasa olması önemlidir”
1982 anayasasının özgürlük alanlarını daraltan, vatandaş ve insan odaklı bir anayasa olmadığını vurgulayan Çakan şunları söyledi:
“Bizim düşüncemiz şu: Devletlerin temel doğuş sebebi vatandaşın refah, huzur ve mutluluğudur. Dolaysıyla vatandaş odaklı, insan odaklı bir anayasaya ihtiyacımız var. Devlet halkı ve vatandaşı içindir. Bu anlayışı bire bir yansıtacak bir anayasaya ihtiyacımız var. ‘Vatandaşı yaşat ki devlet yaşasın’ amaç bu olmalı diye düşünüyorum. 1982 anayasasında biz bunu göremedik. Hak ve özgürlüklerin daraltıldığı, çeşitli şartlara bağlandığı, devlet organının daha çok öncelediği ve rengini verdiği bir anayasaydı 1982 anayasası. Ancak Türkiye’deki vatandaşlar, halk odaklı bir anayasa istiyorlar. Halkı önceleyen, halkın refah ve huzuru, özgürlüğü, adaleti önceleyen bir anayasa olması önemlidir ve faydalıdır diye düşünüyorum.”
“Anayasadaki hiçbir maddenin bir başka maddeye üstünlüğü olmamalı”
Konuşmasının sonunda anayasadaki her maddenin eşit olması gerektiğine işaret eden Çakan, “Şunun altını çizmek istiyorum. Bizce anayasadaki hiçbir maddenin bir başka maddeye üstünlüğü olmamalıdır. Her bir madde başka bir madde ile eşittir. Dolayısıyla ‘Değiştirilemez veya değiştirilmesi teklif bile edilemez’ maddelerin varlığına, bizce anayasada ihtiyaç yoktur. İnsan odaklı, her insan özgür, hür ve eşit doğar, adalet odaklı, hukukun üstünlüğü odaklı, hukuk güvenliği odaklı bir anayasa ve bir maddenin başka bir maddeye üstün olmadığı bir anayasa olmalı. Bizce temel düstur bu olmalı.” dedi.(İLKHA)