• DOLAR 32.449
  • EURO 34.79
  • ALTIN 2446.011
  • ...
Yeni Anayasadan önce İFSAT SÖZLEŞMESİNİ İPTAL EDİN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü kabine toplantısı sonrasında "yeni anayasa" çıkışıyla, siyasette yeni bir tartışmayı başlattı. Uzun bir süredir tüm kesimlerin ortak çağrısı yeni, sivil ve insani bir anayasa olsa da kamuoyu bundan önce ifsat sözleşmelerinin iptalini bekliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada reform çalışmalarına değindi. "Hukuki ve ekonomik reform paketlerinin hazırlıklarını bir süre önce başlatmıştık. Adalet Bakanlığımız hukuki reform, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ekonomik reformlarla ilgili teknik çalışmalarını hamdolsun belirli bir seviyeye getirdi" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlgili tüm bakanlıklarımız, kurumlar, sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yapıldı. Ortaya konulan tespit ve teklifler çerçevesinde her kesimin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak taslaklar ortaya çıktı. Şimdi bu taslakları hem kendi içimizdeki kurullarımız ve Cumhur İttifakı ortağımızla değerlendirerek inşallah bir noktaya getireceğiz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN YENİ BİR ANAYASAYI ÇALIŞMASININ VAKTİ GELMİŞTİR

Erdoğan yeni anaysa konusunda ise şunları söyledi: "Kapsamlı bir çalışmayı kamuoyuyla paylaşacağız. Yasamanın alanı ile ilgili konularla ilgili Meclis, idari alanda Cumhurbaşkanlığımızda gereken müşahhas adımları atmaya başlayacağız. Ne kadar değiştirirsek değiştirelim Anayasa'nın ruhuna dercedilen darbe ve vesayet izini silmek mümkün olmuyor. Daha önce yeni bir anayasa girişiminde bulunmuştuk. Meclis'te sandalye sayılarına bakmadan tüm partilerden eşit temsilcileri ile başlatılan çalışmalar CHP'nin süreci tıkaması ile maalesef neticeye ulaşamamıştır. Türkiye'nin yeni bir anayasayı çalışmasının vakti gelmiştir. Öyle terör örgütüyle iltisakların gölgesinde yürütülebilecek bir iş değildir. Milletin gözü önünde ve onun temsilcilerinin tamamının katılımıyla şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi, ortaya çıkan metnin mutlaka milletin takdirine sunulması gerekmektedir. Önümüzdeki yeni dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz."

YENİ ANAYASA ÇAĞRISI HEYECANLANDIRSA DA KAMUOYUNUN BEKLENTİSİ FARKLI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa hazırlama çıkışı heyecanlandırsa da kamuoyunun beklentisi ise bambaşka. Kamuoyu, sıra yeni anayasaya gelmeden önce toplumu ve aileyi parçalayan ifsat sözleşmelerinin iptal edilmesini bekliyor.

SAĞLAM: "İFSAT EDİCİ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİR AN ÖNCE FESHEDİLMELİ"

İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükte kalmaya devam etmesi durumunda toplumda ciddi bir kaosa neden olacağına dikkatleri çeken HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, sözleşmenin bir an önce feshedilmesi gerektiğini vurguladı. Sağlam, "İstanbul Sözleşmesi’nin olumsuz etkileri ortaya çıktıkça toplumda oluşturduğu infial büyümekte ve toplumdaki ayrışmanın derinleşmesine sebep olmaktadır. Parçalanan aileler, icraya düşen çocuklar, kadın cinayetleri, aile içi sadakatsizlikler, kadın ve çocuklara yönelik şiddet, gayri meşru ilişkiler ve meşruiyet kazandırılmaya çalışılan sapkın hareketlerin bu sözleşme sonrası artışta olduğu istatistiklerle ortaya konmaktadır. Çocukları ailesiz, aileleri çocuksuz bırakmayı hedefleyen, uzun vadede ise ailesiz toplum inşa projesinin sacayaklarından biri olan bu sözleşmenin yürürlükte kalmaya devam etmesi toplumda ciddi bir kaosa neden olacaktır." dedi.

"BİR AN ÖNCE İFSAT EDİCİ, AYRIŞTIRICI VE KUTUPLAŞTIRICI OLAN BU SÖZLEŞME FESHEDİLMELİDİR"

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi çağrısında bulunan Sağlam, "Kadın veya aileden birini korumak için diğerini feda etmek ikilemi yoktur. Kadını şiddete karşı korumak için ailenin yıkılmasına seyirci kalınamaz. Hükümet, bu meseleye oy hesabı üzerinden bakmamalıdır. Evet, kadınlar şiddete uğramaktan ve cinayetlere kurban gitmekten korunmalı ama aynı zamanda aile kurumumuz ve ahlaki değerlerimiz de müfsitlerden ve sapıklıklardan korunmalıdır. Bir an önce ifsat edici, ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı olan bu sözleşme feshedilmelidir. Başta 6284 sayılı yasa olmak üzere bu sözleşmenin uygulanması için çıkarılmış kanunlar yerine var olan sosyal sorunlara inanç ve ahlak değerlerimize uygun düzenlemeler yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

“AİLEYİ İFSAT EDEN SÖZLEŞME VE YASALAR KALDIRILMALI”

Türkiye Aile Meclisi Başkanı Âdem Çevik, İstanbul Sözleşmesi'ne dayanak olarak kullanılan ve yalnızca kadının beyanını esas alan 6284 sayılı Kanun'un kaldırılması gerektiğini, kaldırılmaması halinde aileleri ifsat etmeye devam edeceğini söyledi. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadının korunması için çıkarılan 6284 sayılı Kanun'un şiddeti azaltmadığını, aksine arttırdığını hatırlatan Çevik, "İstanbul Sözleşmesi'nde şiddet azalmayıp arttı. 2011'den bugüne kadar toplam 3 milyon erkek evden uzaklaştırıldı. 3 bin cinayet var. Sadece Adalet Bakanlığının açıkladığına göre geçen yıl 553 bin 200 uzaklaştırma var. Bu kanun şiddeti durdurmuyor, aksine şiddeti arttırıyor. Biz kadına şiddet olmasın diyoruz. Ama sadece kadına değil erkeğe de çocuğu da şiddet olmasın. Burada asıl çocuklar mağdur oluyor. Cinayetleri önlemenin yolu 6284'ü ıslah etmek ya da kökten kaldırmaktan geçer." şeklinde konuştu.

KADIN CİNAYETLERİNİ ARTTIRDI

İstanbul Sözleşmesine dayandırılarak 2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı ‘Aileyi Koruma ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’, kadına yönelik şiddeti azaltmadığı gibi kadın ölümlerini arttırdı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından açıklanan verilere göre 2012 yılında 201 kadın öldürülürken, 2018 yılında bu sayı 440’a çıktı. Adalet Bakanlığı verilerine göre ise koruma talep edilen davaların sayısı 2012 yılında 138 bin iken 2017 yılında bu sayının 207 bine yükseldiği görüldü.

BOŞANMALAR ARTTI EVLİLİKLER AZALDI

Boşanma sayısı, 2008 yılında 99 bin 663, 2009 yılında 114 bin 162, 2010 yılında 118 bin 568, 2011'de 120 bin 117, 2012'de 123 bin 325, 2013'te 125 bin 305, 2014'te 130 bin 913, 2015'te 131 bin 830, 2016'da 126 bin 164 düzeyindeydi. Böylelikle 10 yılda boşanan toplam çift sayısı 1 milyon 218 bin 458'e ulaştı.

750 BİN ERKEK EVDEN UZAKLAŞTIRILDI

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na yansıyan verilere göre son iki buçuk yılda tam 746 bin 336 baba evinden koparıldı. Kanun kapmasında 2017’de 295 bin 618, 2018’de 358 bin 499, 2019’da Nisan ayına kadar ise 92 bin 219 erkeğe evden uzaklaştırma cezası verildi. Bu sayının yılsonuna kadar 1 milyona yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir