• DOLAR 32.555
  • EURO 34.953
  • ALTIN 2443.801
  • ...
Zebari’den Irak Parlamentosu’na tepki: Bu kadar ırkçılık yeter
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmi Facebook hesabından açıklamalarda bulunan eski Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti heyeti arasında gerçekleşen 2021 bütçe görüşmelerini değerlendirdi.

Irak Parlamentosu’nun bütçeye müdahale edecek  anayasal yetkisinin olmadığını ifade eden Zebari, “Bu kadar ırkçılık yeter” diyerek tepki gösterdi.

Zebari, Irak Anayasası’nın 62’nci maddesinin parlamentonun mali bütçe üzerindeki yetkisini iki fıkraya ayırdığını belirterek, "Bakanlar Kurulu, genel bütçe taslağını ve kesin hesabı onaylanmak üzere parlamentoya sunar” dedi. 

Zebari, "Anayasaya göre, Maliye Komisyonu’nun bütçe taslağına müdahale etme ve onu değiştirme yetkisi yok. Şu anda yapılan, demokratik bir sistemin temeli olan kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırıdır. Parlamentonun yürütme ve yargıya müdahale etmesi çoğu ülkede yasal ve demokratik bir eylem değildir" ifadelerini kullandı. 

Zebari, “Bunun için bir sınır çizilmeli. Çünkü cumhuriyetçi, parlamenter, demokratik bir hükümet sistemi de dahil olmak üzere bağımsız ve tamamen egemen bir federal devlet olarak sistemimiz, Irak'ın birleşmesini garanti ediyor" dedi.

Irak Parlamentosu’nda bulunan bütün parlamenterlerin siyasi ve mezhepsel düşüncelerle hareket ederek bütçeyi değiitirme  haklarının olmadığını vurgulayan Zebari, parlamenterlerin hiç kimseyi dışlamadan, ırkçılık yapmadan tüm seçmenlerin hakkını adalet çerçevesinde korumaları gerektiğini söyledi.

Zebari son olarak, “Irak’ta vatanseverlik ve dayanışmaya dayalı sivil ve adil bir devlet isteniyorsa, o zaman mezhepçilik ve ırkçılıktan uzak durulması gerekiyor” şeklinde konuştu.   

Hoşyar Zebari’nin açıklamalarının Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nden bir heyetin ile Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu arasında yapılan birkaç görüşme ardından gelmesi dikkat çekti.

Kaynak; K24

Bu haberler de ilginizi çekebilir