• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Süryaniler konuşuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Üniversitesi bölümler koordinatörlüğü tarafından düzenlenen \"Süryani Toplumu ve Kimlik Sorunu\" konulu konferans üniversite konferans salonunda verildi.

 

Balıkesir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Özdemir`in konuşmacı olarak katıldığı konferansa Batman Vali Yardımcısı Soner Karataşoğlu, Rektör Yardımcısı Tahsin Kılıçoğlu, il Genel Meclis Başkanı Salih Aktan, akademik ve idari personellerin yanı sıra öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Özdemir, konuşmasında Süryani toplumunun kimlik oluşumundaki kırılmaları dönemsel olarak üçe ayırarak, Eskiçağ`dan 19. yüzyıla kadar olan dönem, 19. Yüzyıl, Milliyetçilik düşüncesi ve Misyonerler, I. Dünya Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti Süryani Diasporası olduğunu ifade etti.

 

Özdemir, konuşmasının devamında şunları söyledi: \"Etnik kimlik ve dinsel kimlik olmak üzere iki önemli sorun. Etnik olarak Süryaniler Antik çağlarda Urfa, Nusaybin ve Musul`un kültürel merkezler olarak ön plâna çıktığı Kuzey Mezopotamya`da yaşayan ve Süryanice olarak tanımlanan Sami dil ailesinden Aramice konuşan bir toplumdur. Dinsel açıdan ise, M.S. 1. yüzyılda çok hızlı bir şekilde Kuzey Mezopotamya`da yayılan Hıristiyanlığı ilk kabul eden ve Antakya`da ilk kilise merkezlerini kurduktan sonra da Doğu Hıristiyanlığı ya da Doğu Kilisesi olarak nitelendirilen Hıristiyan toplumdur.\"
Özdemir, Süryanilerin Osmanlı sınırları içinde Mardin, Urfa, Diyarbakır ve Musul dolaylarında yaşayan Yakubiler ile Keldaniler, Ermeni tehciri sırasında yaşanan bazı kargaşalar hariç savaş sırasında ve sonrasında barış içinde yaşamaya devam ettiklerine dikkat çekti.

 

Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: \"Nesturiler ise savaşta taraf olarak yerlerini almışlar ve Rus birlikleri ve Ermeni çeteleri ile birlikte Osmanlı Devleti`ne karşı mücadele etmişlerdir. 20. yüzyılın başlarına kadar, Osmanlı İmparatorluğu içinde yaşayan Süryani toplumunun etnik kimlik kaygılarının olmadığını söyleyebiliriz. II. Meşrutiyetin ilânı sonrasındaki özgürlükçü ortamın da yardımıyla `ulus` kavramına vurgu yapan bazı Süryani entelektüellerin ortaya çıktığını görüyoruz. 2 Mayıs 1915`te resmen Osmanlı İmparatorluğuna savaş ilan eden Nesturiler 1917`ye kadar Doğu Anadolu`da Rus ordusunun yanında oluşturdukları birliklerle savaşmışlardır. Rusya`nın savaştan çekilmesi sonrasında İngiltere`nin yanında yer aldılar.\"

 

Konferans soru-cevap şeklinde devam etti. Prof. Dr. Özdemir`in konuşmasından sonra Vali Yardımcısı Soner Karataşloğlu`nun Prof. Dr. Özdemir`e plaket vermesiyle program son buldu. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir