• DOLAR 32.56
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2437.989
  • ...
PYD ve Esed rejimi arasında kriz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AA'da yer alan habere göre PYD,  Haseke'nin Guveyran bölgesinde Esed rejimi askerlerinin PYD yanlılarının ailelerinin evlerinde arama yapmak istemesine karşı çıktı.

Evlerde arama yapmaları engellenen rejim askerleri  ile YPG/PKK unsurları arasında kısa süreliğine arbede yaşandı.

YPG/PKK, Haseke il merkezinde kuşatma altına aldığı Esed rejimine ait askeri bölgeye gıda ve temel ihtiyaçların girişini de durdurdu.

GERİLİM NASIL BAŞLAMIŞTI?

 YPG/PKK'nın, Suriye'nin kuzeyindeki Ayn İsa beldesinin rejim güçlerine devredilmesi konusunda bir süredir baskılara maruz kalması, taraflar arasındaki gerginliğin fitilini ateşledi.

Kamışlo'da PYD ve rejim karşılıklı olarak birbirlerinden adam alıkoymaya başladı.

Rusya'nın ara buluculuğuyla alıkonanlar serbest bırakıldı ve bir süreliğine gerginlik yatıştı. Ancak daha sonra karşılıklı tutuklamalar devam etti ve YPG/PKK 8 Ocak'ta Kamışlı, 16 Ocak'ta da Haseke'de Esed rejimine ait "Güvenlik Karesi" olarak bilinen askeri bölgeleri abluka altına aldı.

 23 Ocak'ta taraflar Kamışlı'da Esed rejimi askerlerinin bulunduğu havalimanı yakınlarında  silahlı çatışma girmiş,  çatışmada 1 rejim askeri ölmüş, 3 asker yaralanmıştı.

Rusya ve rejim, YPG/PKK'nın işgalinde tuttuğu Ayn İsa beldesini Esed rejimi güçlerine terk etmesi konusunda ısrar ediyor.

YPG/PKK ise Ayn İsa bölgesini Esed rejimine bırakmak istemiyor. Çatışmanın Haseke'ye sıçraması üzerine  örgüt Esed rejimi güçlerinin Haseke'den de çekilmesini talep etmeye başladı. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir