• DOLAR 32.599
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2453.035
  • ...
Ensarullah Hareketinin "terör örgütü" listesine alınma kararına dünyadan tepkiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsani yardım kuruluşları, Yemen'deki insani felaketin önlenmesi için göreve yeni başlayan ABD Başkanı Joe Biden'e, Ensarullah Hareketinin "terör örgütü" listesinden çıkarılması çağrısında bulundu.

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, Ensarullah'ı "terör listesine" koymanın "pervasız ve yıkıcı bir adım" olduğunu belirtti.

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland

Egeland, Trump yönetiminin bu kararının, Yemen'deki "İnsani yardım ve benzeri görülmemiş kıtlık felaketini önleme" çabalarının arttığı ve işin kapsamını genişletmek için yoğun çaba sarf edildiği bir zamanda geldiğine dikkat çekti.

"Bu karar Yemen'in gıda kaynaklarını olumsuz etkileyecektir"

Ensarullah Hareketinin ABD tarafından "terör" kategorisine alınmasına bir tepki de üst düzey BM yetkililerinden geldi.

Üst düzey Birleşmiş Milletler yetkilileri, Ensarullah'ın "terör örgütleri" listesine dahil edilmesi kararının, Yemen'in gıda kaynakları üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle yaşanabilecek tehlike konusunda ABD'ye kararından vazgeçme çağrısında bulundu.

"ABD yönetiminin kararı yardımların ulaşmasında tıkanmaya yol açacaktır"

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi de Washington'un Ensarullah'ı "terör örgütü" olarak tanımlamasının Yemen'deki insani krize korkutucu yansımalarının olacağı uyarısında bulundu.

Komite, bu sınıflandırmanın insani yardım çalışmalarında oluşturabileceği tehlikeye dikkat çekerek bu durumun yardımların ulaşmasında gecikmeye veya tıkanmaya yol açabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

"Yemen'deki savaş durdurulsun!"

İngiltere kaynaklı "Savaşı Durdur" Koalisyonu, Yemen'de devam eden savaşı protesto etmek için 25 Ocak'ta tüm dünyada gösteri yapılması çağrısında bulundu.

Yemen'deki savaşın en az 250 bin kişinin ölümüne yol açtığını hatırlatan Koalisyon, bu durumun dünyanın en kötü insani krizine yol açtığını belirtti.

Koalisyon, savaştan önce de dünyadaki en fakir ülkelerden biri olan Yemen'de, 2021 yılında 24 milyondan fazla insanın insani yardıma ihtiyaç duyacağının tahmin edildiğini dile getirdi.

"Savaşı Durdur" Koalisyonu, Yemen'deki savaşın, BAE'nin de katılımıyla Suudi Arabistan tarafından yönetildiğini ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya ve Kanada gibi bazı önemli Batılı güçler tarafından desteklendiğini hatırlatarak özellikle ABD ve İngiltere'nin, savaşın başından beri Suudi Arabistan'a sorgusuz sualsiz destek verdiklerini dile getirdi.

Koalisyon, protesto çağrısının amacını, "ABD'nin savaşa verdiği desteği sona erdirme sözü veren Joe Biden'ın göreve başlamasından günler sonra gerçekleşecek olmasındaki temel amacımız, onu verdiği sözü tutmaya ve hükümetleri davayı takip etmeye zorlamak." diye açıkladı.

17 ülkeden 260'ın üzerinde örgütün şimdiye kadar Yemen'deki savaşa karşı eylem çağrısına imza attığı belirtildi.

Yeni ABD yönetimi, kararı yeniden gözden geçireceğini açıkladı

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kongre'ye bildirdikten sonra "Ensarullah Hareketini" yabancı terör örgütü olarak tanımlama niyetini açıklamıştı.

Yeni ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, son tepkilerden sonra Ensarullah'ı "Yemenli terörist grup" olarak belirleme kararını gözden geçireceğini açıkladı.

Anthony Blinken

ABD Dışişleri Bakanlığını devralmaya hazırlanan Anthony Blinken'in de "insani yardımın engellenmemesi" için bu kararın derhal gözden geçirileceği sözünü verdiği bildirildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir