• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`Diyarbakır inanç merkezidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Diyarbakır`a gelen Kalkınma Bakanlığı ve Tunus Heyeti Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak`ı ziyaret etti. Ziyarette Vali Yardımcısı Mehmet Yiğit, Tunus Bölge Kalkınma ve Planlama Bakanlığı Gelişim Bölümü Genel Müdürü Mongi Layed, Türkiye Kalkınma Bakanlığı Uluslararası Program ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Tekin, Tunus Gençlik ve Spor Bakanlığı Planlama Bölüm Müdürü Mohieddine Arbaoui, ile Kalkınma Bakanlığı uzman ve uzman yardımcıları katıldı.
 
Tunus Bölge Kalkınma ve Planlama Bakanlığı Gelişim Bölümü Genel Müdürü Mongi Layed burada yaptığı konuşmasında "Kalkınma Bakanlığı olarak Türkiye ile işbirliği içerisindeyiz. Bu işbirliğin devamını temenni ediyorum. Bizim için her zaman sosyal konular önemliydi devrimden sonra bu konular daha fazla önem kazanmaya başladı. Özellikle istihdam, yoksulluk ve fakirlik konuları bizim için çok önemli. Türkiye ile bu konularda işbirliği yapmaktan çok memnunuz. Türkiye`nin tecrübesinden faydalanmak amacıyla buraya geldik. İşbirliği anlaşmasından çok ümitliyiz" dedi.
 
Tunus`la yapılan anlaşmalar neticesinde Türkiye`de yürütülen istihdam, kültürel ve sosyal amaçlı projeleri ve proje faaliyetlerini yerinde incelemek, bu tür projelerin faydaları ve topluma olan getirileri hususunda bilgi alışverişi yapmak amacıyla Diyarbakır`a geldiklerini belirten Kalkınma Bakanlığı Uluslararası Program ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Tekin Vali Toprak`a göstermiş olduğu yakın ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ettiler.
 
Vali Toprak ise konuşmasında, "Tunus ile Türkiye arasında kadim, tarihi ve kültürel bağlar var. Bu ilişkilerin kalbi olduğuna da inanıyorum. Ortak bir kültür içerisinde yoğrulmanın bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Böyle kardeş, kadim ve dost ülkeler arasındaki işbirliğinin daha da yoğunlaştırılması ve her bir alana da yayılası gerekiyor. Karşılıklı işbirliği ve koordinasyon bu alandaki güzelliklerin karşılıklı uygulamalarla ortaya çıkaracaktır diye düşünüyorum. Ekonomik gelişmeyi sağlamanın yolu; sosyal kalkınmayla birlikte desteklemektir yani hem ekonomik gelişme hem de o ekonomik gelişmeyi sağlayacak beşeri insani gücün o ekonomik güç noktasına eşitlenmesidir" dedi.
 
Ekonomik gelişmeyi sağlarken bu ekonomik gelişmeyi sürdürebilir kılmak içinde insan gücünü de kalkındırmak, kıymetlendirmek ve kalifiye kılmak noktasında olduklarını belirten Vali Toprak, kadınlar, kızlar, çocuklar ve gençler başta olmak üzere ailelere yönelik Sosyal Destek Projelerin yapıldığını söyledi.
 
Bunları bir müşterek proje halinde her bir projeyi yürüttüklerini sözlerine ekleyen Toprak, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün alana çıktığınızda bu projelerin bir kaçını kesit olarak görme imkanı da bulacaksınız. Nüfus yoğunluğuna göre il merkezi ağırlıklı olmak üzere tüm ilçe ve ilçe köylerini kapsayacak şekilde projeler oluşturuyoruz. Dolayısıyla sosyal kapasitenin artırılması, göç ve yoksullukla uğraşan insanlarımızın istihdama yönelik geliştirilmesi, bunun spor, sanat ve kültür faaliyetleri ile desteklenmesi, bu projelerin çok önemli geri dönüşlerini de almış bulunuyoruz. Bu projeler sonrasında `Ben köyden göçle geldim, yoksulum,10 çocuğum ve ailemle ne yapacağım?` diyenler. Sosyal Destek Projelerine katıldıktan sonra kızlarımız, kadınlarımız ve bayanlarımız `Ben kendime güveniyorum, bir meslek sahibi oluyorum ve ailemi yönetecek bir yapıya, fikre ve zihne sahip oldum` diyor. Bu projeler de meslek öğretimi, meslek öğrenmeye gelen bayanın çocuğunun oradaki anasınıfında muhafaza edilmesi ve eğitilmesi, her hangi bir sebeple okula gidemeyen kişilerin eğitim kapasitelerinin yükseltilmesi, İlkokul, Ortaokul, Liseye ve Üniversiteye gidecek öğrencilerin kurslara alınarak daha başarılı olması için altyapısının hazırlanması, spor alanında değişik branşlar da çocukların geliştirilmesi, çocukların sosyal aktivitelerinin hayat içerisine sokulması, bir kısım projelerde yerleşim yerlerinin dışına çıkmamış çocukların Türkiye`deki önemli tarihi ve kültürel noktalara götürülüp getirilmesi ve kaynaştırılması ve Sosyal Destek Projelerinde istihdam konusunda eğitilen kişilerin hibelerle desteklenerek ürünlerini üretebilecekleri bağımsız işyeri açabilmeleri sağlanması. Sonuç itibari ile SODES Projelerinin amaçlarından biride yoksulluk ve göçle gelerek burada kente uyum sağlayamayan insanların bu projelerle kaynaşmasını ve etkinleşmesini sağlamaktır."
 
Diyarbakır`ın bir inanç merkezi olduğunu belirten Vali Toprak " Diyarbakır Bir inanç merkezidir. Kuran`-ı Kerim de ve diğer kutsal kitaplarda geçen Hz. Elyesa ve Hz. Zülkifl Peygamberlerin mezarları Eğil ilçesindedir. 639 yılında Diyarbakır fetih olunmuştur, burada meftun bulunan çok sayıda sahabe var. 4000 yıl öncesinden gelen 5.5 kilometre uzunluğundaki Surları var. Bir çok medeniyetin tarihi taşlara yazılmış. Ulu cami; Mekke`yi Mükerreme, Medine`yi Münevvere, Kudüs`teki Mescidi Aksa ve Şam`daki Emeviye Cami`ye ondan sonra büyüklük ve merkezi olması nedeniyle 5. Sıradadır. Surların içerisinde de her bir döneme ait cami, medrese, kilise, tarihi evler ve hanlar gibi çok önemli kültür değerleri var. Kalkınma ve Kültür Turizm Bakanlığımızdan aldığımız kaynaklarla şuan ciddi bir onarım çalışmalarına ve projelerine devam ediyoruz. Tarihte medeniyetlerin doğduğu yer olarak Nil Nehrinden Fırat ve Dicle Nehrine kadar olan alan ifade ediliyor çünkü suyun aktığı yerde medeniyet doğdu deniliyor. Bu çerçevede Körtik Tepe de 12 bin yıl öncesinin arkeolojik bulgu ve kalıntıları ortaya çıktı. Bunları yerinde gördüğünüzde daha iyi bir algı oluşturacaktır. 2 gün boyunca burada bu güzel uygulamaları ve kültür değerlerini yerinde görerek ortamlarını gezmiş olacaksınız" dedi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir