• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bakanlık`tan `Anne Sütü Bankası` Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ANKARA - "Anne Sütü Bankası" ile ilgili tartışmalar ve bu uygulamanın doğuracağı sorunlar ile ilgili tartışmalar devam ederken Sağlık Bakanlığı "Anne Sütü Bankası" ile ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada ülke gündeminde yer alan "Anne Sütü Bankası" konusunda açıklama yapma gereği duyulduğu ifade edilerek şu bilgilere yer verildi: "Anne sütü, erken doğmuş ve hasta yeni doğan bebekler için hayat kurtarıcıdır. Hastanelerde, bu bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslenmesi yeni doğan ölümlerini azaltacak ve sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlayacaktır.
 
Bu bebekler için öncelikle kullanılacak olan kendi annelerinin sütüdür. Anne sütünün yeterli düzeyde veya hiç olmaması durumunda, bebeklerin anne sütünden yararlanabilmeleri için "Anne Sütü Bağışı" sisteminin kurulması düşünülmüştür. Bu husustan hareketle ülkemizde Anne Sütü Bankalarının kurulması ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerine entegre edilmesi konusunda çalışmalar yapılması kararlaştırılmıştır."
 
 Sütkardeşliği dikkate alınacak
Anne Sütü Bankası`na gönüllü annelerin bağışladıkları anne sütünün gereksinimi olan bebeklere, hekim kararıyla verileceği belirtilen açıklamada, "Konuyla ilgili uluslararası uygulamalar da incelenmiştir. Yüz yıldan fazla geçmişi olan bu sistem gelişmiş ülkelerde bebek sağlığını iyileştirmeye yönelik ulusal stratejilere entegre edilmiştir. Ülkemizde ise Anne Sütü Bankacılığı ile asırlar öncesine dayanan "Süt anneliği" geleneğimizin etkin ve güvenli şekilde sisteme kavuşturulması amaçlanmıştır.
 
Ülkemizde Avrupa ülkelerinden farklı olarak süt kardeşliği hukukunu güvence altına alacak bir sistem oluşturması hususu göz önünde tutulmuştur" ifadelerine yer verildi.
 
Alınacak tedbirler
Yapılan açıklamada Anne Sütü Bankacılığı sisteminin sağlıklı ve güvenli şekilde hayata geçirilebilmesi noktasında şunlara dikkat edileceği vurgulandı: " Süt bağışlayan annelerin sütleri karıştırılmayacak, her bebek için tek donörden süt alınacaktır.
Bağış yapan bir annenin bir süt bebeği olacaktır.
 
Güvenli bir kayıt sistemi kullanılacak, süt bağışı yapanın ve alıcının kimlikleri kayıt altına alınacak, bu bilgiler her iki nüfus kütüğüne gönderilecek ve her iki tarafa da verilecektir.
 
Hem bağışçı hem de alıcıdan yazılı onay formu istenecektir.
 
Bağışçı annenin bebeği ile alıcı annenin bebeği aynı cinsiyetten olacaktır.
 
Süt alan bebekler 5 yıldan sonra ve her 5 yıllık periyodda en az 5 defa bilgilendirilecektir.
 
"Anne Sütü Bankası" sistemi konusunda, yukarıdaki esaslar çerçevesinde, tüm ilgili paydaşlarla çalışmalar devam etmektedir.
 
Kamuoyunda tereddüde neden olabilecek riskleri ortadan kaldıracak düzenlemelerin hayata geçirilmesinin ardından Anne Sütü Bağışı uygulamasına başlanacaktır."

(Remzi Kalkan - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir