• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Diyaliz teknikerleri atama bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Büyük emeklerle Meslek Yüksekokullarının Diyaliz Teknikerliği bölümünden mezun olanlar, atama yapılmadığı için işsiz kalıyor. Diyaliz ünitelerinde ise bölümden mezun olanlar yerine diğer bölümlerden sertifikalı sağlıkçılar çalışıyor. Diyaliz Teknikerleri Platformu adına konuşan Sümeyye Savaşçı, “Hem özel hem de kamu ve üniversite hastanelerinde 1000’den fazla sertifikasız sağlık personeli çalışıyor. Bu bölümün asıl sahibi olarak biz diyaliz teknikerlerinin atamasının yapılmasını istiyoruz.” dedi.

“24 BİN MEZUNU OLAN BÖLÜMDE 900 KİŞİ ÇALIŞIYOR”

Birçok alanda olduğu gibi üniversitelerin diyaliz teknikerliği bölümünden mezun olanlar da iş bulamıyor. Ancak diyaliz teknikerlerinin durumu biraz daha farklı. Çünkü onların yerine hastanelerde başka bölümden mezun olmuş sertifikalı personel çalıştırılıyor. Bu sebeple haksızlığı uğradıklarını söyleyen diyaliz teknikerleri Sağlık Bakanından verdiği sözleri tutmasını bekliyor. Diyaliz Teknikerleri Platformu adına konuşan Sümeyye Savaşçı, “Yüksekokul bünyesinde 2 yıllık eğitim süresine sahip, ön lisans programlarının önemli bir parçası haline gelen diyaliz bölümünün mezunları işsizlik ve atama sorunlarıyla karşı karşıyadır. Mezun sayımız yaklaşık 24 bin iken, sertifikalı hemşire sayısı 11 bini bulmuştur. Yaklaşık 6 bini diyalizde çalışmaktadır. Hemşire dışında Acil Tıp Teknisyen, ebe vb. unvana sahip şu anda mevcut çalışan 1000 civarında tabip dışı sertifikalı sağlık personeli bulunmaktadır. Günümüzde kamuda görev yapan diyaliz teknikeri sayısı ise 900 civarındadır.” ifadelerini kullandı.

“DİYALİZ TEKNİKERLERİNİN ATANMASINI İSTİYORUZ”

Sertifikasız personellerin dahi diyaliz ünitelerinde çalıştırıldığını belirten Savaşçı, “Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca tarafından 1 Mart 2019 da çıkarılan Diyaliz Merkezleri Yönetmeliğinde Diyaliz Sertifika Programları sonlandırılmıştır. Hastanelerde ki diyaliz ünitelerinde sadece yönetmeliğin yayım tarihinden önce sertifika almış hemşire, Acil Tıp Teknisyeni vb. personeller ve Diyaliz Teknikerleri çalışabilir maddeleri eklenmiştir. Ancak kamu hastanelerinde diyaliz ünitelerinde Diyaliz Yönetmeliğine aykırı sertifikasız personeller çalışmaktadır.  Bu hastanelerin denetlenmesini ve diyaliz ünitelerine biz diyaliz teknikerlerinin atanmasını istiyoruz.” dedi.

“DİYALİZ TEKNİKERİNE İHTİYAÇ OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

2018-2020 yılları arasında 50 bine yakın sağlık personeli alımı olmasına rağmen 24 bin mezunu bulunan diyaliz teknikerlerine kadro sayısının 349’la sınırlı kaldığını ifade eden Savaşçı, sözlerine şöyle devam etti: “En son yapılan 12 binlik sağlık personeli alımında ise diyaliz teknikerlerine ayrılan kadro sayısı sadece 20’dir. Hem özel hem de kamu ve üniversite hastanelerinde 1000’den fazla sertifikasız sağlık personeli çalışmaktadır. Sağlık bakanlığı tarafından Sertifika verilmediği için hemen hemen her hastanede diyaliz teknikerine ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Sahadan da gelen bilgiler bu yönde ama hem hastanelerdeki Personel Dağıtım Cetveli sayımızı artırılıyor, hem de diyaliz tekniker talep edilmeyip sertifikasız hemşire çalıştırılmaya gidiliyor. Bu uygulamanın son bulmasını istiyoruz.

Hemşirelerin kendi birimlerine çekilerek birimlerdeki hemşire ihtiyacının giderilmesi daha uygun olacaktır. İşin asıl sahibi olan bizlerin Kamu Hastanelerinde görev almak üzere yeterli atama kontenjanlarına sahip olmasını hastanelerdeki PDC sayılarımızın da artmasını istiyoruz ve bakanlığın yönetmenliğimizi tüm hastanelere iletilmesini hastanelerde çalışan sertifikasız personellerin servislere çekilerek yerine diyaliz teknikerleri talep edilmesini istiyoruz. Bu sorunlarımızın çözülmesini umut ediyoruz.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir