• DOLAR 34.6
  • EURO 36.188
  • ALTIN 3000.291
  • ...
SEÇİLEMEYEN  SEÇMELİ DERS: KÜRTÇE
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Müfredata alındığı ilk yıllarda büyük heyecanla karşılanan seçmeli Kürtçe dersi şimdiler de ise hayal kırıklığına sebep oluyor. Derse talep olmasına rağmen öğretmen atanmıyor. Öğrenciler Kürtçe dersini seçse de okuyamıyor. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, “Bu yıl Kürtçe öğretmenliğine hiç atama yapılmadı. Böyle bir durumda öğrenciler nasıl tercih edebilir ki!” diyerek duruma tepki gösterdi.

9 YILDA SADECE 59 ÖĞRETMEN ATANDI

Üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri açıldı, “Yaşayan Diller ve Lehçeler” adıyla Kürtçe ve Zaza gibi diller seçmeli ders olarak müfredata eklendi. Ancak zamanla bu adımlar kağıt üstünde kaldı. Çünkü talep olmasına rağmen öğretmen ataması yapılamıyor. 2014 yılında Kürtçe öğretmenliği için 17 kişi atanırken bu sayı yıllara göre düşüş gösterdi. Bu yıl ise sadece 1 öğretmen Zazaca dili kadrosuna atandı. Müfredata girdiği 2012 yılından beri ise seçmeli Kürtçe dersi için sadece 59 öğretmen alımı yapıldı. Üniversitelerin Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden ise şuana kadar 2000 kişinin mezun olduğu ifade ediliyor. Ancak atamaların yapılmaması nedeniyle bu bölümleri tercih edenlerin sayısı da giderek düşüyor.

İSTATİSTİKLER AÇIKLANMIYOR

Öğretmen ataması yapılmamasına rağmen seçmeli Kürtçe derslerine ilginin yoğun olduğu biliniyor. Yürürlüğe girdiği ilk yılda yaklaşık 28 ilden 30 bin öğrencinin bu dersi seçtiği kaydedilmişti. Yıllara göre bu sayı artış gösterdi ancak Milli Eğitim Bakanlığı seçmeli Kürtçe dersiyle ilgili istatistik bilgilerini en son 2015-2016 yılında paylaştı. MEB tarafından açıklanan sayıya göre yaklaşık 80 bin öğrenci anadilini öğrenmek için dilekçe vererek Kürtçe dersini seçmek istedi. Ancak kaç öğrencinin bu dersi öğrenebildiği açıklanmadı. Zira seçmeli derslerin bir okulda öğretilebilmesi için aynı okuldan 10 öğrencinin bu dersi seçmesi gerekiyor. 

“ATAMA OLMAYINCA BÖLÜM TERCİH EDİLMİYOR”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, “2012-2013 Eğitim Öğretim yılından itibaren açılan Kürt Dili ve Edebiyatı ile Zaza Dili ve Edebiyatı bölümleri ilk 5-6 yıl çok ilgi gördü. Her yıl kontenjanlar doldu. Son iki yıldır, ilgili diller için hiçbir atamanın yapılmaması ilgiyi %30 oranında düşürdü. 2013’te açıldıkları zaman dolu olan kontenjanlar bu yıl boş kaldı. Sadece Kürt Dili ve Edebiyatı ile Zaza Dili ve Edebiyatı değil, birçok bölümde öğrenciler maalesef önce atamaya bakıyor. Atama konusunda bir belirsizlik olunca doğal olarak öğrenci de bölümü tercih etmek istemiyor.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKÇE’YE VERİLEN ÖNEM KÜRTÇE, ZAZACA DİLLERİNE DE VERİLMELİDİR”

Öğrenciler ve veliler dillerine sahip çıkma adına Kürtçe ve Zazacayı tercih ettiğini belirten Şahin, “Kürtçe ve Zazaca eğitim dili olmaması nedeniyle ilk yıllarda öğrenciler bu iki bölümü isteyerek tercih ettiler. Dillerine sahip çıkma ve onu öğrenme arzusuyla bölümü tercih ettiler. Başta hükümet de bu konuda ciddi bir irade gösterdi ve öğrenmek için yasal engelleri kaldırdı. Başka nedenlerde var ama en büyük neden yeterli atamaların yapılmamasıdır. Bu yıl Zazaca için sadece 1 atama yapıldı. Kürtçeden hiç atama yapılmadı. Böyle bir durumda öğrenciler nasıl tercih edebilir ki! Okullarda Kürtçe/Zazaca seçmeli dersin istemi konusunda da maalesef güçlü bir talep yok. Derslerin seçimi konusunda okul yöneticilerinin de çok istekli davrandığı söylenemez. Kürtler ülkenin kurucu asli unsurlarındandır. Dil seçiminde ülke vatandaşlarının birlik ve beraberliği adına hükümetin atacağı adımlar önemlidir.  Türkçeye verilen önem  Kürtçe, Zazaca dillerine de verilmelidir.” dedi.

“VELİLERİMİZİN KÜRTÇE VE ZAZACA DİLLERİNİ TERCİH ETMELERİ TAVSİYESİNDE BULUNUYORUZ”

Şahin sözlerini şöyle noktaladı: “Bu konuda tüm yetkililerin, dillerin teşviki noktasında gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekir. Adalet, hak ve eşitlik de bunu gerektirir. 2021-2022 eğitim öğretim yılı seçmeli ders tercihleri 4 Ocak’ta başladı, 21 Ocak’ta sona erecek. Velilerimizin Kürtçe ve Zazaca dillerini tercih etmeleri tavsiyesinde bulunuyoruz.”

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir