• DOLAR 32.47
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2439.721
  • ...
#WhatsAppSiliyoruz  AVRUPA’DA GÖZLÜYOR TÜRKİYE’DE ÇALIYOR!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

WhatsApp'ın, kullanıcı bilgilerinin Facebook ile paylaşılacağını yeni sözleşmesine ekleyen maddesi büyük tepki çekti. WhatsApp sözleşmesini onaylamayan kullanıcıların WhatsApp uygulamasını kullanamayacağı kaydedildi. Bunun üzerine yüzbinlerce kişi alternatif uygulamalara yöneldi. WhatsApp'ın yeni uygulamadan AB ülkelerini muaf tutması tepkileri daha da arttırdı. Vatandaşlar Türkiye’nin de AB benzeri bir yasa çıkartarak WhatsApp’ın kişisel verileri kullanmasını engellemesini istiyor.

WHATSAPP KULLANICILARINI KIZDIRAN GELİŞME

Facebook, WhatsApp kullanıcılarını kızdıracak yeni bir karara imza attı. Koşulları kabul eden kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam ederken, kabul etmeyenler ise WhatsApp hesaplarına erişim sağlayamayacak. 8 Şubat tarihinde WhatsApp'ı açan kullanıcıların karşısına çıkacak ekranda yeni koşullar kullanıcılara sunulacak ve kabul edilmesi istenecek. Bu koşulları kabul eden kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam ederken, kabul etmeyenler ise WhatsApp hesaplarına erişim sağlayamayacak. Burada tepki çeken nokta WhatsApp'ın yeni kurallarını 'koşulsuz' kabul ettirmek istemesi. Kullanıcılara bir seçenek bırakmayan WhatsApp, büyük bir tepkiye neden oldu.

AB ÜLKELERİNDEKİ WHATSAPP KULLANICILARI MUAF TUTULDU

WhatsApp tarafından yapılan paylaşımda, AB ülkelerindeki WhatsApp kullanıcılarının yeni sözleşmeyi onaylama zorunluluğunun olmadığı açıklandı. WhatsApp'ın, uygulamanın kullanıcılarından topladığı bilgiler arasında; hesap bilgileri, mesajlar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, kullanım ile kayıt bilgileri ve konum bilgileri yer alıyor. WhatsApp bu bilgileri; hizmetler, emniyet, güvenlik ve bütünlük, Facebook şirketleri hakkındaki iletişimler ve kurumsal iletişimler için kullanıyor.  Messenger ve Instagram'ı da bünyesinde bulunduran WhatsApp tarafından 2014 yılında satın alınan Facebook, Cambridge Analytica gibi veri skandallarıyla gündeme gelmişti. Facebook gibi kötü bir sicile sahip bir firmanın daha fazla veriye erişmek istemesi insanları ciddi anlamda tedirgin etmiş durumda.

BİRÇOK KULLANICI WHATSAPP UYGULAMASINI TERK EDİYOR

WhatsApp uygulaması ile ilgili güvensizlik oluşturan yeni sözleşmenin açıklanmasının ardından birçok kullanıcı tarafından WhatsApp'a alternatif uygulamalar da telefonlara indirilmeye başlandığı dikkati çekti. Bunun üzerine yüzbinlerce kullanıcı #WhatsAppSiliyoruz etiketiyle uygulamayı sileceğini açıkladı. Uygulamayı silenler arasında dünyanın en zenginleri listesinin ilk sırasındaki Elon Musk ve Bayraktar İHA’larının mucidi Selçuk Bayraktar da bulunuyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ’NDEN AÇIKLAMA!

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, güncellenen koşullarını ve gizlilik ilkesini 8 Şubat'a kadar onaylamayan kullanıcılarının uygulamayı kullanamayacağını açıklayan WhatsApp'a ilişkin resmi Twitter hesabı üzerinden “BİP ve Dedi gibi milli ürünlerimiz de var. Tüm vatandaşlarımızı yerli ve milli uygulamaları kullanmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

KİŞİSEL VERİLERİN ÇALINMASI ENGELLENMELİ

WhatsApp uygulamasının kişisel verileri Facebook’un diğer şirketleriyle paylaşılmasını kabul etmeyenler hükümetin gerekli adımları atarak tıpkı AB ülkelerinde olduğu gibi verilerin bu şirketlerle paylaşılmasının engellenmesini istiyor. Avrupa Birliği ülkelerinin çıkardığı ortak yasa ile bu ülkelerde kişisel verileri ancak gözetlemekle yetinen WhatsApp’ın Türkiye’den verileri çalması kabul edilemez olarak nitelendiriliyor.

UZMANLAR UYARIYOR: YAĞMURDAN KAÇARKEN DOLUYA TUTULMAYIN!

Öte yandan teknoloji uzmanları kullanıcıları WhatsApp’ın bu tutumuna tepki gösterirken daha güvensiz uygulamaların indirilmemesi noktasında uyarılarda bulunuyor. Sıcağı sıcağına verilen tepkilerin daha fazla güvenlik açığına sebep olabileceğini belirten uzmanlar, indirilen uygulamaların gizlilik sözleşmelerinin dikkatlice okunması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca uzmanlar, kart bilgileri, kimlik bilgileri ve uygunsuz fotoğrafların bu tip uygulamalarla paylaşılmasının doğru olmadığının altını çiziyor.

"TELEGRAM, KORSAN İÇERİKLERİN MERKEZİ HALİNE GELDİ”

WhatsApp'ın uygulama mağazalarında güç kaybetmesiyle birlikte ilgi gören uygulamalardan biri de Telegram oldu. Merkezi Londra'da bulunan uygulama, 2013 yılında Rus bilgisayar programcıları Pavel Durov ve Nikolai Durov isimli iki kardeş tarafından kuruldu. Uçtan uca şifreleme özelliğiyle birçok özelliği bünyesinde barındıran uygulama, diğer mesajlaşma programlarından farklı olarak binlerce kişinin katılabildiği grupların oluşturulmasına imkan tanıyor. Açık kaynak kodlu uygulamanın kullanım şartlarında yasal olmayan amaçlarla kullanılamayacağı belirtiliyor. Ancak uzmanlar, uygulamanın korsan içeriklerin merkezi haline geldiğini, illegal veri paylaşımı yapanlar, yasa dışı faaliyetler yürütenler ve borsa manipülatörleri gibi kötü amaçlı kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde kullanıldığını aktarıyor. 400 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan uygulama, Rusya tarafından 2018 yılında yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklanmış, geçen yıl haziran ayında tekrar erişime açılmıştı. Aralarında Pakistan, İran ve Çin'in bulunduğu birçok ülke de Telegram'a yönelik engelleme kararı almıştı.

WHATSAPP'IN KURUCU ORTAĞI SİGNAL'İN GELİŞTİRİCİLERİ ARASINDA

"Gizliliğe merhaba de" sloganıyla 2014 yılında kullanıma sunulan mesajlaşma servisi Signal, kullanıcıların WhatsApp'a karşılık tercih ettiği platformlardan biri olarak öne çıkıyor. 2019 yılından sonra daha fazla kullanıcı tarafından tercih edilmeye başlanan uygulama, ABD'de kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan "The Signal Foundation" ve Signal Messenger isimli şirket tarafından geliştirildi. Anlık mesajlaşma programlarının sunduğu sesli, görüntülü görüşme gibi birçok özelliği bünyesinde barındıran açık kaynak kodlu program, ücretsiz olarak uygulama mağazalarında yer alıyor. Tesla ve SpaceX Üst Yöneticisi Elon Musk'ın WhatsApp'a karşılık önerdiği "Signal", kullanıcı politikaları nedeniyle yoğun eleştiri alan Twitter'ın Üst Yöneticisi Jack Dorsey tarafından da kullanıcılara tavsiye ediliyor.

Öte yandan, Signal'in geliştiricilerinden olan The Signal Foundation'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı WhatsApp'ın kurucu ortaklarından olan ABD'li bilgisayar programcısı Brian Acton yapıyor. Acton, WhatsApp'ı satın alan Facebook'tan, uygulamaya yönelik görüş ayrılıklarından dolayı 2017 yılında ayrıldı ve Signal için çalışmalar yürütmeye başlattı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir