• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Araç muayene zammına ticari araç işletmecilerinden tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ticari araç işletmecileri, motorlu taşıtlar vergisinin ertelenmesini, sigortaların dondurulmasını beklerken, sürpriz bir zamla karşılaştı. TÜVTÜRK'ten zam değil, ticari araçlara yüzde 50 indirim bekleyen araç sahipleri yapılan yeni zamla hayal kırıklığına uğradıklarını belirtiyor.

Rakamların fahiş seviyede olduğunu dile getiren ticari araç işletmecileri, "Bu kadar yüksek parayı hak edecek ne yapılıyor?" sorusunu sorarken, bu zammın gereksiz olduğunu, emeklerinin ve çocuklarının nafakalarının ellerinden alındığını kaydettiler.

 

Koltuk sigortası, mali sorumluluk vergisi ve muhasebesi ücretlerini ödeyemedikleri için birçok şoförün araçlarını satmak zorunda kaldığını dile getiren Kooperatif Başkanı Abdurrahman Yıldız, zamma karşı olduğunu söyledi.

Ne vergimizi ödeyebiliyor ne de evimize bir ekmek götürebiliyoruz

Kooperatife bağlı ticari araç işletmecilerinin yüksek vergi ve işsizlikten dolayı araçlarını satmak zorunda kaldığını belirten Yıldız, Kooperatif, 20 araçtan 12 araca düştü, 8 aracımız satıldı, vergilerini ödeyemediler. Bu zamma karşıyım, zaten piyasada iş yok. Ne vergimizi ödeyebiliyor ne de evimize bir ekmek götürebiliyoruz. Yardım da yok, soran da yok. Şu anda 65 yaş yolcu almak yasak, 20 yaş altı da almak yasak, işi olmayanlar da yolculuk yapmıyor, ulaşım sıfıra düştü, gidip derdimizi kime anlatalım.” şeklinde konuştu

TÜVTÜRK yarım saat süren bir işlem için bizden 500 TL’ye yakın para alıyor

8 yıldır ticari taksi işlettiğini ifade eden İzzettin Dayan, pandemi nedeni ile işimiz epey düştü, çalışamıyoruz. Vergiler ve fenni muayene ücretleri o kadar yükseldi ki yetiştiremiyoruz artık. 6 ay içerisinde iki kez zam yapıldı. Fiyatı aşağı çekseler çok iyi olurdu. Yetkililerden ticari taksi vergilerinin düşürülmesini istiyoruz. TÜVTÜRK yarım saat süren bir işlem için bizden 500 TL’ye yakın para alıyor.” ifadelerini kullandı.

"TÜVTÜRK, gereksiz zam yapıyor"

15 yıldır şoförlük yaptığını ve bu pandemi sürecinde yapılan zammın haksızlık olduğunu dile getiren İsa Yüztaş, “Yaptıkları hiçbir şey de yok, bir kâğıt parçası eline alıyor, sanki bir iş yapmış veya arabayı tamir etmiş gibi bizden dünyanın parasını alıyorlar, bu bir zulümdür. Devlet yetkileri buna bir el atsınlar. TÜVTÜRK, şoförler camiasını enayi görüyor herhalde yoksa ikide bir zam yapmazdı. İşimiz yok, herkes zor durumda. Ama ne fayda zam üstüne zam, vergilerimizi borç alıp ödüyoruz, herkes bankalara borçlu." şeklinde konuştu.

"Fenni muayene ücreti bizden gereksiz alınan bir paradır"

15 yıldır Siirt-Kurtalan arasında yolcu taşımacılığı yapan Hasip Tibo, Araç muayene sisteminin başlı başına bir sorun olduğunu söyledi.

Tibo, “2 dakika fenni muayeneye girip çıkıyoruz, 500 TL muayene ücreti alıyorlar, ekstradan da 100 TL egzoz muayene ücreti alınıyor. Ben 600 TL ile sanayiye gidip aracımın bütün eksiklerini giderebilirim. İşsizlik te tavan yapmış, yolcu da yok. Bu konuda devletin bizlere sahip çıkmasını istiyoruz. İşlerimiz çok kötü durumdadır.  Geçen baharda 2,5 ay çalışmadık, bu süre içinde devlet bizden sigorta, fenni muayene, kasko, ferdi koltuk sigortaları ücretlerini almayabilirdi. Fenni muayene de bizden gereksiz alınan bir paradır. Benim arabamın freni bozuk ise kendi canım için bile olsa yaparım, sinyali çalışmasa bırakın yolcuyu ilk önce kendim için tamiratını yaparım. Yetkililerden bu konuda çözüm istiyoruz, mağduruz.” şeklinde konuştu

"TÜVTÜRK çocuklarımızın nafakasını bizden gasp ediyor"

Yapılan zammı tasvip etmediğini ifade eden Fikret Bekman, “Bazen iş yapamadan eve gidiyoruz. TÜVTÜRK’ün ne gideri var ki zam yapıyor. Bizler de günahız, bu yapılan bir nevi hırsızlık gibi bir şey oluyor. Biz bu süreçte indirim beklerken üstüne zam yapıldı. TÜVTÜRK çocuklarımızın nafakasını bizden gasp ediyor.” diye konuştu.

TÜVTÜRK nedir?

TÜV, Almancada Technischer Uberwachungsverein'nin kısaltması olarak; Türkçe'de Teknik Muayene Birliği anlamına gelmektedir.

TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarını işleten şirkettir. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir