• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Brexit nedir? Brexit süreci nasıl işledi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği'nden ayrılmak istemeyenler ise Britain ve İngilizce kalmak anlamına gelen Remain kelimelerini birleştirilerek Bremain ifadesini kullanıyor.

Brexıt'in kökeni nereye dayanıyor?

Daha önce Yunanistan için de kullanılan Grexit (Greece-exit) Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkma isteğini özetleyen bir tanım olarak ortaya çıktı.

Grexit terimi Citigroup şef ekonomisti Willem H. Buiter ve aynı grupta çalışan Ebrahim Rahbari tarafından 2012 yılında ortaya atılmıştı.

Bu terimi İngiltere'nin AB'den ayrılması için yapılan referandum sürecine adapte eden politikacılar ve sivil toplum örgütleri Grexit'in Brexit'e dönüşmesine neden oldu.

Brexit süreci nasıl işledi?

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması, kısaca Brexit olarak tanımlanıyor. İngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı.

Bu konudaki ilk referandum 1975'te yapıldı, seçmenlerin yüzde 67'si üyeliğin devam etmesi yönünde oy kullandı. 2016'da bir kez daha referanduma gidildi ve seçmenlerin yüzde 52'si Avrupa Birliği'nden çıkılması yönünde oy verdi. Brexit referandumundan sonra Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron istifa etti.

Sonrasında başbakan olan Theresa May'in Avrupa Birliği (AB) ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşması, İngiliz parlamentosunda yapılan oylamada reddedildi.

2016 özellikle Brexit tartışmaları nedeniyle Avrupa Birliği (AB) açısından gergin geçti. Dönemim İngiltere Başbakanı David Cameron, şubat ayında yapılan AB Liderler Zirvesi'nde, AB'de kalmak için gerekli anlaşmaya vardığını, referandumda bu yönde kampanya yapacağını söyledi.

Ancak 23 Haziran'daki referandumda halk, AB'den çıkılması yönünde oy verdi. Birliğin en güçlü ülkesi Almanya, Brexit kararını, "derin bir yara" olarak değerlendirdi. İlk kez bir üye, Birlikten çıkma kararı alırken, AB'nin geleceği de sorgulanmaya başlandı.

AB ile İngiltere arasında Haziran 2017'de başlayan müzakerelerde taraflar, İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.

İngiltere'yi 2020 yılının aralık ayı sonuna kadar AB kurallarına tabi kılacak bir "geçiş süreci" uygulanmaya başlandı.

İngiltere AB'den resmen ayrıldı

30 Aralık'ta imzalanan serbest ticaret anlaşmasına göre Avrupa Birliği (AB) ile ticari ilişkilerini sürdürecek olan İngiltere, 1 Ocak 2021 itibari ile AB mahkemelerinin yetki alanının dışında kalacak.

1973'te AB'ye üye olan İngiltere, 31 Ocak 2020'de birlikten ayrılmıştı. Brüksel kurallarına tabi olmayı sürdüren İngiltere için "geçiş süreci" 31 Aralık 2020 23.00 itibarıyla tamamlanmış oldu.

Bundan sonra taraflar, ticari ilişkilerini 30 Aralık'ta imzalanan ve ticaret, seyahat, göç, hukuk ile güvenlik gibi konuların içerisinde yer aldığı serbest ticaret anlaşmasına göre sürdürecek.

İngilizler, AB ülkelerinde süresiz oturma ve çalışma izinlerini kaybedecek, AB üyesi ülkelerin vatandaşları da İngiltere'de gerekli göç koşullarını karşılamaları durumunda yaşayabilecek. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir