• DOLAR 35.359
  • EURO 36.459
  • ALTIN 3030.6
  • ...
​Kitap ve kütüphanesiz bir dünya düşünülemez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Malatya’da bir AVM’de 5 bin eserle hizmet verecek kütüphanenin açılışına katılan Bakan Yardımcısı Demircan, insanların bulundukları yerlerden istedikleri kitaplara ulaşabilmeleri için e-kitap üzerinden bir portal hazırlıklarının olduğunu bilgisini paylaştı.

AVM’de yapılan açılış programında; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdür Vekili Ali Odabaş, Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile Malatya Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Başdemir birer konuşma yaptı.

Demircan, "İnsanoğlu yaptıklarını ve hayatta yaşadıklarını ya yaparak ya da yazarak geleceğe bırakıyor. Zaten kültür hayatı 2 dinamik üzerine kuruludur. Birincisi eski eserleri restore etmek, ikincisi kültürel mirası geleceğe bırakmaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığının en önemli vazifesi eski eserleri restore etmektir. Geçmişe şöyle bakıp tecrübeler nelerdir diye sorulduğunuz da 2 şey çıkıyor. Eski yapılar bide yazılar. Sanat dediğimiz şey, eski bir binayı dikkate alırsınız. Elbette ki modern malzemeyle eskiye bakarak eskinin izlerini taşıyarak gelecek yapılar inşa edersiniz ve kültürü sanatla yaşatırsınız. Ama geçmiş atalarımızın binlerce yıllık yaşam serüveninin muhafaza edildiği yerler o tarihi yapılardır. Somut olmayan miras ise yaşam tarzımızdaki hayat tarzımız. Onlarda yazıyla kitaplara gitmiştir. Kitaplarda yaşamımıza dair her şey var. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın en önemli genel müdürlüklerinden biri de yazma eserler genel müdürlüğüdür. Yazma eserlerde kültürel hafızamızın kodları var. Demek ki insanoğlu geleceğini, hikayesini ancak geçmişin hikayelerini hatırlayarak inşa edebilir. O halde kitap ve kütüphanesiz bir dünya düşünülemez. Mutlaka çok çeşitli kitapları insanlarla buluşturmak lazım." diye kaydetti.

"e-kitap portal çalışması başlattık"

E-kitap üzerinden bir portal hazırlıklarının olduğunu söyleyen Demircan, "İnsanlar bulundukları noktalardan istedikleri kitaba e-kitap üzerinden ulaşabilsinler diye böyle bir çalışma başlattık. Buda başka bir çalışma metodudur. Malum 3 tür kütüphane var. Birincisi Millet Kütüphanesi, Türkiye’de ne kadar makbul eser varsa önce birer nüshası 6 tane kütüphanede mutlaka buluşur. Bide Üniversitelerde Araştırma Kütüphaneleri var. Belli konularda uzmanlıkları üzerinden araştırmacılara mekanlarını açarlar. Birde Halk Kütüphaneleri var. 7’den 70’e çocuktan yetişkine, halk kütüphanelerin hedefinde bütün millet var. Burada halka ulaşmak gerekiyor." diye belirtti.

"Gençlerimizin burada hem ders çalışacak hem kitap okuyacak"

Demircan, "Çarşı anlayışımız değişti daha bir konforizim beklentisi var. AVM’ler bir ihtiyaçtan doğdu. Otoparkı, ısıtması, soğutması var. Türkiye’de 500’den fazla AVM var. İstatistiklere göre Türkiye nüfusunun 50 milyon civarı AVM’lerden alışveriş yapıyor. Bu arada AVM’lerle ilgili tartışmalarda var ama sonuçta bir realite var. Bu realitede hizmeti milletin ayağına götürmek var. Cumhurbaşkanımızın bizlere talimatı millet nerdeyse her türlü hizmeti onların ayaklarına götürmek vazifemizdir. AVM’lerde kütüphane yaklaşımımız; gençlerimizin burada hem ders çalışacak hem kitap okuyacak bir noktanın olmuş olması arzu ettiğimiz bir yaklaşımdır. Bugün bunu burada gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Demircan ile İl protokolü açılış kurdelesi keserek, kütüphaneyi gezip öğrencilere hediyeler verdiler. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir