Sudan’ın Müslüman halkından “Laikliğe Hayır” sesleri: SOKAĞA İNDİLER
Sudan’da istikrar bir türlü sağlanamıyor. Sudan halkı, 2018’de ülkede yaşanan ciddi ekonomik kriz nedeniyle protestolar ile Ömer el-Beşir yönetimini devirmiş ve yerine bu sorunları çözecek yeni bir yönetim talep etmişti. Ancak devrim sonrası yönetime gelen geçici hükümetin ekonomik sıkıntıları düzeltmek bir tarafa, halkın dinine aykırı olan laiklik ilkesini benimsemesi ve işgalci siyonistlerle normalleşmeyi kabul etmesi üzerine, halk tekrar sokaklara indi ve hükümetin istifasını talep etti.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Sudan halkı 2 yıl önce ülkede büyüyen ekonomik kriz nedeniyle büyük gösteriler düzenlemiş ve sonrasında Ömer el-Beşir yönetimini devirmişti. Ancak devrim sonrası başa geçen yeni yönetimin laikliği kabul etmesi, siyonist işgalciler ile normalleşmeyi kabul etmesi ve ekonomik sorunlara hiçbir çözüm getirmemesi halkın tekrar ayaklanmasına ve hükümet karşıtı gösteriler düzenlemesine sebep oldu. Gösterilere katılan halk kitlesel protestoların ikinci yıl dönümünde, hükümetin istifasını talep etti.
GÖSTERİLER GİDEREK ŞİDDETİNİ ARTTIRIYOR
Başkent Hartum, Kesele, Doğu Darfur, Kadarif gibi birçok eyalette sokaklara inen binlerce Sudanlı, "Aralık Devrimi" olarak da adlandırılan gösterilerin ikinci yılında, hayat pahalılığını, İslam karşıtı yeni uygulamaları ve hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren sloganlar attı. Protestocular, devrimin hedefinden uzaklaştığı gerekçesiyle hükümetin istifasını istedi.
"HALK REJİMİ DEVİRMEK İSTİYOR"
Hükümetin aralık devriminin hedeflerine uygun hareket etmesini talep eden yüzlerce kişi Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde toplandı. Devrimin hedeflerini gerçekleştiremediği ve hayat pahalılığı gerekçesiyle geçiş hükümetini istifaya çağırdı.
Cumhurbaşkanlığı sarayı önündeki kalabalık, "Özgür devrimciler yolculuğu tamamlayacak. Askeri hakimiyete hayır. Abdullah Hamduk hükümeti düş artık. Halk rejimi devirmek istiyor”" diye sloganlar attı.
Eylemciler, Geçiş Dönemi Ortakları Konseyi adlı yeni oluşum nedeniyle iktidarın askeri kanadına tepki göstererek konseyin iptalini ve parlamentonun kurulmasının hızlandırılmasını istedi.
Kesele eyaletinin Halfa el-Cedide bölgesindeki göstericiler de "Siyasilerin tamamı devrilecek, Hükümet düşsün, Laikliğe ve hayat pahalılığına hayır" yazılı pankartlarla kötüleşen ekonomik şartları ve dini konulardaki bazı reformlar nedeniyle geçiş hükümetini protesto etti.
Umdurman kentinde de meclis binasına yürüyen gruplar, Aralık Devriminin "özgürlük, barış ve adalet" sloganlarının yerine getirilmesi, gösterilerde hayatını kaybedenlerle ilgili soruşturma komisyonunun nihai raporlarını açıklaması ve eski rejimin suçlu isimlerinin yargılanması gibi taleplerini dile getirdi.
Batıdaki Darfur ve doğudaki Kadarif eyaletlerinde de hükümetin ve hayat pahalılığın protesto edildiği benzer gösteriler düzenlendi.
YENİ HÜKÜMETİN DİNİ ALANDAKİ YENİ REFORMLARI
Eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in darbeyle görevine son verilmesinin ardından kurulan, her geçen gün reform ve ılımlılaşma yolunda yeni adımlar atan geçiş hükümeti, 9 Temmuz’da insan hakları, kadın ve dini konularda yeni düzenlemelere gitmişti.
Ülke yönetiminde devlet ve din işlerinin birbirinden ayrılması yani laiklik ilkesinin benimsenmesi ve siyonist işgal rejimi ile normalleşme anlaşmasının kabul edilmesi en çok tepki toplayan adımlar olmuştu.
Bunun yanı sıra, gayrimüslimlerin artık alkollü içki içmelerine izin verilecek. Kadın sünnetinin yasaklandığı ülkede, din değiştirenlere yönelik idama varan cezalar da kaldırılmıştı.
Sudan Halk Kongresi Partisi, gayrimüslimlere alkol serbestliği ve zina tanımında yapılan değişikliğe şiddetle karşı çıkarken, Kanun Devleti ve Kalkınma Partisi de geçici hükümeti devirmekle tehdit etmiş, asker ve polise hükümetin emirlerini dinlememe çağrısı yapmıştı.
ARALIK DEVRİMİYLE 30 YILLIK BEŞİR REJİMİ SONA ERMİŞTİ
Sudan'da 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesi üzerine ordunun 11 Nisan 2019'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.
Askerin yönetimi devralmasının ardından 5 Eylül 2019'da kurulan geçiş hükümetinin Başbakanı Abdullah Hamduk, barışın sağlanması, eski rejimin sembol isimlerinin yargılanması, yasal reformlar yapılması, devlet kurumlarının, yargı ve ordunun yeniden yapılandırılması ve ekonomik durumun iyileştirilmesinin, geçiş döneminin en önemli konuları arasında yer aldığını açıklamıştı.
Sudan ekonomisi, yüksek enflasyon ve devalüasyon gibi nedenlerden ötürü zor dönemden geçiyor. Sudan, darbeden bu yana hayat pahalılığı, akaryakıt ve ekmek sıkıntısının protesto edildiği gösterilere sahne oluyor.