• DOLAR 32.389
  • EURO 34.623
  • ALTIN 2385.889
  • ...
İran'dan BM Güvenlik Konseyi'ne INSTEX'ın etkinliğini kanıtlama çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran'ın BM Daimî Temsilcisi Mecid Taht Revançi, Güney Afrika'nın Birleşmiş Milletler temsilcisi ve BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yazdığı mektupta, İran'ın 2231 sayılı kararla ilgili BM Genel Sekreteri'nin 10. raporuna ilişkin değerlendirmesini anlattı. Taht Revançi, ABD'nin nükleer anlaşmayı çok açık bir şekilde çiğnediğini, söyledi.

İran nükleer anlaşmasının ardından kabul edilen BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı bildirisine göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin, kararın nasıl uygulanacağı konusunda her altı ayda bir Güvenlik Konseyi'ne rapor vermesi gerekiyor. Konuyla ilgili oturumun, salı günü düzenlenmesi bekleniyor.

İran'ın BM Daimî Temsilcisi, Avrupa ülkelerin nükleer anlaşma karşısında İran'ın ekonomik çıkarlarını sağlayacaklarına dair sözleri ve yükümlülüklerinin hiçbirinin yerine getirilmediğini de belirterek, Avrupa tarafından oluşturulan özel mali kanalı INSTEX'in de bu zamana kadar bir etkisinin görülmediğini söyledi.

Mecid Taht Revançi, Avrupalıların ABD’nin İran yaptırımlarını bertaraf etmeyi hedefleyen özel ticari sistem INSTEX'ın etkinliğini kanıtlaması gerektiğini belirtti.

INSTEX nedir?

Ticaret Borsalarını Destekleme Aracı. 31 Ocak 2019'da kurulmuş bir Avrupa özel amaçlı aracıdır. Misyonu, ABD yaptırımlarını ihlal etmekten kaçınmak için İran ile ABD Doları ve SWIFT dışı işlemleri kolaylaştırmaktır. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir