• DOLAR 32.393
  • EURO 34.621
  • ALTIN 2388.515
  • ...
Hisar A+ ambargoyu da aştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi hamlesinde bir eşik daha aşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizin hava savunma şemsiyesinde önemli bir yer tutacak olan HİSAR A+ sisteminin seri üretimine geçildiğini açıkladı.

HİSAR-A+ GÖREVE HAZIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seri üretim müjdesi verdiği sırada “Aslında bu son test birkaç ay gecikti. Sebebi, normal şartlarda yurt dışından tedarik edilen bir parçaya ambargo uygulandı. Sonra ne oldu? Yerli parçayı kısa sürede geliştirdik, füzemize entegre ettik ve işte kısa bir gecikme ile neticeye ulaştık” açıklaması, hem Hisar A+ projesinin hem de Türkiye’nin savunma sanayisinin baltalanmak istendiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Söz konusu parça yaklaşma sensörü idi. Bu tür sistemlerde sensörle ilgili bu kadar kısa sürede yerli ve milli çözüm üretmek gerçekten büyük bir başarı. Türkiye böylece, çok kısa sürede sistem güncellemesi kararı alabilen, bunun için çalışmalar yürüten, kritik bir parça engeline takıldığında da bunu kendisi üretebilen bir seviyeye ulaşmış olduğunu gösterdi.

HİSAR AİLESİ HANGİ GÖREVLERİ ÜSTLENECEK?

Türkiye’nin alçak ve orta irtifa hava savunma ihtiyacının giderilmesi amacıyla, Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi (HİSAR-A) ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi (HİSAR-O) için ilk imza 2011’de atılmıştı. Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-O); sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin imhasını gerçekleştirebilmeyi hedefliyor. HİSAR-A, hareket halindeki birliklerin ve kritik tesislerin hava savunması amacıyla sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin 15+ km menzile kadar etkisiz hale getirilmesi için tasarlandı. Hisar-O ise yine aynı görevleri bu kez 10 km irtifada 25 km menzili kapsayacak şekilde geliştirildi. Kaynak, TRT Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir