• DOLAR 32.721
  • EURO 35.476
  • ALTIN 2486.055
  • ...
Diğer insanlara göre daha uzun yaşıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma ikizlerin toplumun genelinden daha uzun yaşadığını gösteriyor. Elde edilen sonuçların yakın sosyal ilişkinin sağlık üzerindeki olumlu etkisiyle ilişkili olduğu düşünülüyor.

Bilim insanları, yaptıkları araştırmada Danimarka’da 1870-1900 yılları arasında doğmuş ve hayatını kaybetmiş aynı cinsiyetten 2932 ikize ait verileri inceledi. Daha sonra sonuçları Danimarka toplumunun ortalama yaşam süresi ile karşılaştırdılar.

Araştırmanın sonuçları, her iki cinsiyette de ikizlerin ortalama yaşam süresinin toplumun ortalama yaşam süresinden daha yüksek olduğunu gösteriyor. Araştırmada ayrıca çift yumurta ikizlerinin yaşam süresi toplumun genelinden çok az yüksekken, tek yumurta ikizlerinin yaşam süresinin çift yumurta ikizlerinin ve toplumun ortalama yaşam süresinden daha yüksek olduğu bulundu. Erkek tek yumurta ikizleri ise en uzun süre yaşayan kişiler olarak belirtiliyor.

Araştırmacılar bu durumu, evli insanların bekarlara göre daha uzun yaşamasına benzer şekilde, sosyal destek ile ilişkilendiriyor. Peki, sosyal destek nasıl oluyor da bireylerin daha uzun yaşamasını sağlıyor?

Çevremizdeki insanlar sosyal destek vererek bizi sağlık açısından faydalı etkinlikler yapmaya teşvik ediyor. Kardeşler yaşam boyu birbirlerine maddi ve manevi destek veriyor, örneğin bir kardeş hastayken diğeri ona bakıyor. Benzer şekilde kardeşler kötü alışkanlıklarını bırakma konusunda da birbirlerine yardımcı oluyor. Bireyler arasındaki paylaşım arttıkça (örneğin kardeşler, eşler, yakın arkadaşlar) insanlar birbirlerinin ihtiyaçlarını daha kolay anlayabiliyor, böylece birbirlerine daha fazla yardımcı olabiliyorlar.

Araştırmacılar bu konu ile ilgili dünyanın farklı bölgelerinde yapılacak yeni araştırmaların ikiz olma, sosyal destek ve yaşam süresi arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağını düşünüyor.

Kaynak: BilimGenç

Bu haberler de ilginizi çekebilir