• DOLAR 34.074
  • EURO 38.1
  • ALTIN 2834.007
  • ...
DİSKİ Müdürü Tutşi: Diyarbakır’ın 5 yıllık su sorunu yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de yağışsız geçen aylar ve özellikle son dönemlerde baraj göllerinden yansıyan korkutucu fotoğraflar kuraklık konusunu gündemin üst sıralarına taşıdı. Uzmanlar etkili olan kuraklığın doğal afet sınırına dayandığını söylüyor. Yine Meteoroloji uzmanları tarafından hazırlanan kuraklık haritasında Diyarbakır da var.

Tutşi, ilçe ve kırsal mahallerde kaçak su kullanımının merkeze oranla daha fazla olduğunun altını çizerek bahçe ve parklar başta olmak üzere bilinçsizce kullanılan su tüketiminin önüne geçmek için 2021 yılında Diyarbakır’da akılı su yönetimine geçileceğini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürü M. Fırat TUTŞİ "Diyarbakır’ın su ihtiyacını karşılayan barajda son durum nedir. Doluluk oranı hangi düzeyde? Kaç yıllık su ihtiyacımız var?" sorularına şu cevapları verdi.

"Diyarbakır içme suyunu Dicle barajından almakta. Barajlardaki doluluk oranını Devlet Su İşleri işletme programına göre belirlemektedir. Şu anda Dicle barajındaki doluluk oranı yüzde 59,2’dir. Bizim içme suyuyla ve kuraklıkla ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Hiç yağış almasak bile Diyarbakır’da içme suyuyla ilgili bir problem yaşamayacağız. Barajdaki içme suyu başka yerde kullanılmazsa 5 yıl yetecek suyumuz var.

“BİZİM ESAS SIKINTIMIZ SUYU ADİL KULLANMAMAK”

Yine bilinçsiz su tüketiminde de ön sıralardayız. Su sıkıntısı yaşamamız için vatandaşlar neye dikkat etmeli. Günlük ne kadarlık bir su tüketmeliyiz?

Diyarbakır’da su sıkıntımız yok. Bizim esas sıkıntımız suyu adil kullanmamak ve tahsilat konusunda kurum olarak sıkıntımız var. Adil kullanmamaktaki kastımız şu: Abonesiz olan kullanıcılarımız var. Kaçak kullanıcılarımız var. Bahçe sulamaları kullanıcılarımız var. Bu durumda diğer vatandaşlarıma içme suyu ulaşımında haksızlık oluyor. Su kullanımıyla ilgili vatandaşlarımızın daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Daha çok suyu boşa akıtmama noktasında gerek bulaşık yıkarken gerek çamaşır yıkarken bunlara dikkat etmek gerekir. Ufak tefek tedbirlerle su tasaruffu sağlayabiliriz. Sınırsız kaynaklarımız yok. Kaynaklarımızın değerini bilmek gerekir. İlerleyen süreçlerde gelecekteki nesillere daha düşünerek suyu tassa ruflu kullanmak gerekir.  Verilere göre, kişi başı ortalama su tüketimi günlük 120 ile 140 civarıdır. Bunun biraz üstü fazla kullanıma giriyor. Şehrimizdeki ortalama su tüketimi üç dört kişilik bir ailede aylık 20 metre küp civarıdır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir