• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Herkes Kendi Elektriğini Üretebilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vatandaşın aylık bütçesinde önemli yer tutan elektrik faturaları tarihe karışıyor. Elektrik piyasasını sil baştan değiştirmek amacıyla hazırlanan Elektrik Piyasası Kanun Tasarısı`nda yapılan değişiklik, vatandaşın kendi tükettiği elektriği üretme limitini 500 kilovattan 1 megavata çıkarıyor. Düzenlemeyle küçük apartmanların yanı sıra büyük siteler de kendi elektriğini üretecek, fazlasını satacak.

Tasarıya göre kendi kullandığı elektriği üretmek isteyen kişiler Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`na (EPDK) lisans başvurusu yapmadan, izin almadan veya şirket kurmadan 1 MW`a kadar elektrik üretebilecek. Sınırın yükselmesi, lisanssız elektrik üretimini daha cazip hale getireceği için yatırımlarda patlama bekleniyor. Özellikle büyük konut siteleriyle, aylık 70 bin lira civarında elektrik faturası ödeyen fabrika ve tesisler de yeni değişiklikle kendi santrallerini üretip faturadan kurtulabilecek.

Konuta 5 kilowat yeter

Yeni sisteme göre apartman ya da büyük sitelerde oturanlar, binanın çatısına ya da bahçesine güneş panelleri kurup elektrik üretebilecekler. Yapılan hesaplamalara göre ortalama bir konutun elektrik tüketiminin karşılanması için 3,5 ila 5 kilovatlık bir üretim santrali yeterli oluyor. Buna göre örneğin 100 konutluk bir site 500 kilovat yerine 1 megavatlık santral kurduğunda üretiminin yarısını satıp para kazanabilecek. 500 kilovatlık santralin anahtar teslimi kurulum maliyetinin 700 ila 900 bin euro olduğu ifade ediliyor.

10 yıllık faturayı karşılar

Lisanssız Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu`nun verdiği bilgilere göre rüzgar ya da güneş santrali kurmanın maliyeti bir konut için elektriğe ödenen 10 yıllık faturaya karşılık geliyor. Dolayısıyla santral kuranlar 10`uncu yıldan sonra üreteceği elektriği bedava kullanmış olacaklar. Güneş panelleri bahçe ya da çatıya kurulurken, rüzgar gülleri aynı elektrik dağıtım bölgesinde olmak kaydıyla uzaklardaki boş araziye kurulabilecek. Böylece örneğin Beşiktaş`taki konutlar Çorlu`ya kuracakları rüzgar santralinden elektrik getirebilecek.

Fatura yerine kredi öde santralin olsun

Yalçın Kıroğlu, bankaların santral kuracak kişilere 3 yılı anapara ödemesiz 10 yıl vadeli kredi açtığını belirtirken konut sahiplerinin elektrik faturasını öder gibi kredi borcunu ödeyerek 10 yıl içinde santral sahibi olabileceklerini söyledi. Yaklaşık aynı parayla aynı kapasitede rüzgar santrali kuranlar, güneş santrali kuranlara göre yaklaşık iki kat daha fazla elektrik enerjisi üretmiş olacaklar. Dolayısıyla rüzgar santrali kuranların ihtiyaç fazlası üretilmiş elektriği piyasaya satıp daha kısa zamanda yatırım maliyetini çıkarma imkanı olacak.

Her tüketici üretici olacak

Enerji Bakanı Taner Yıldız, yeni düzenlemenin, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla değerlendirilmesi, elektrik üretiminin artırılması ve ithalat rakamlarının azaltılması açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Yıldız, "Lisanssız elektrik üretiminde yaptığımız düzenlemelerle enerji piyasasına daha fazla oyuncu girecek, her tüketici isterse bir üretici haline gelecek. Artık enerji sektörüne girmek için milyon dolarlarınız olmasına gerek yok" dedi. Bakan Yıldız, yeni düzenlemeyle belediyeler tarafından işletilen su isale hatları ile atık su isale hatları üzerinde de lisanssız bir şekilde enerji üretim tesisi kurulabileceğini açıkladı.

Bugün


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir