Bilge genç nasıl olmalıdır?
Dicle Üniversitesi Bilge Gençlik Kulübünün gerçekleştirdiği konferansta, Bilge bir gençliğin inşası yolunda bilginin önemi ve bu bilgiyle kurulan İslam, bilim ve medeniyetin Müslümanlar tarafından nasıl okunulması gerektiği vurgulandı.
DİYARBAKIR- Dicle Üniversitesi Bilge Gençlik Kulübü, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda `İslam Bilim ve Medeniyet` adlı konferans gerçekleştirildi. Konferansta bilge bir gençliğin inşası yolunda bilginin önemine vurgu yapıldı.
Müslüman genç iffetli olmalıdır
Kuranı Kerim tilavetiyle başlayan Konferansta açılış konuşması yapan Dicle Üniversitesi Bilge Gençlik Kulübü başkanı İlyas Kaya, günümüzde Müslüman genç olmanın çok zor olduğunu ifade ederek, " İslam`ın ders verdiği öğreti ile dışarıdaki dünya birbirinden oldukça farklı. İslam, Müslüman gence iffetli olmasını, gözünü haramdan ve günahtan korumasını salık verirken tam bir günah kazanı olan dış dünya, gençleri İslam öğretisinin tam aksini yapmaya davet ediyor. Kısacası gençler bir ikilem arasında kalıyor; bir yanda İslam`ın öğretileri öte yanda modern dünyanın yaşam biçimi." dedi.
Müslüman gençlik ikilem arasında bırakılıyor
Bir ikilem arasında kalan günümüz Müslüman genci, ateşin içine atılan Hz. İbrahim`i, Firavun`un sarayında yetişen Hz. Musa`yı, Züleyha`nın karşısındaki Hz. Yusuf`u, balığın karnındaki Hz. Yunus`u, yaralar içindeki Hz. Eyyûb`u ya da sapıklar içerisindeki Hz. Lût`u andırdığını söyleyen Kaya, " Bu zaman İslamiyet`in ilk ortaya çıktığı zamanla da benzerlikler gösteriyor. O zaman da İslam`ı tercih edenler maddi işkenceler altında ezilirken, şu zamanın Müslüman gençliği de belki maddi işkencelerden daha ağır olan manevi işkenceler altında huzursuz bir hayat yaşıyor." ifadelerini kullandı.
Kulübün amacı, gençleri sosyalleştirmek
Kısaca kulüplerinin amaçlarına değinen Kaya, " Öğrencileri ilmi, kültürel, bilimsel, akademik ve sosyal faaliyetlere yönlendirmek ve bu tür etkinliklerde aktif rol almalarını sağlamak. Düzenlenecek olan ilmi yarışmalar, paneller konferanslar, piyesler, tiyatro-skeçler, açık oturumlar, grup çalışmaları, piknik ve geziler, basın bilgilendirme çalışmalarını düzenleme. Gazete-dergi-bülten gibi her türlü basın yayın araçlarını oluşturmak." şeklinde konuştu.
Gençler toplumun geleceğidir
Konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar ve TV programcısı Sertaç Tekdal, Bilge bir gençliğin inşası yolunda bilginin önemi ve bu bilgiyle kurulan islam bilim ve medeniyetinin önemini vurgulayarak, "Gençler, bir toplumun geleceğidir. Her toplum, kendi geleceğini garanti altına alacak, kendi değerlerini yükseltip, geliştirecek fertler yetiştirmeyi hedef edinir. Yeni yetişen nesiller ruh ve bedence sağlıklı, güçlü ve dinamik bir kişilik geliştirdikleri ölçüde toplum da güç ve kuvvet kazanacaktır." dedi.
Kadın geleceğin anne adayıdır
Gençliğin şükür isteyen ve Allah tarafından bahşedilen çok önemli bir nimet olduğunu belirten Tekdal, " Eğer bu nimet boşa sarf edilirse dünya ve ahrette hüsranlara sebep olacaktır. Gençlik deyince de, sadece erkekler akla gelmemelidir. Bir toplumda gençlerin yarısı genç bayanlardan oluşur. Bayanlar çocuk yetiştirecek anne adaylarıdır. Peygamberimiz bilgi öğrenmede kadın erkek ayrımı yapmaz, ilahi buyrukları kadınlara da tebliğ ederdi. Onlar da camiye gelir, ibadet eder, konuşmaları dinlerdi. Hatta Peygamberimiz, haftanın bir gününü kadınların eğitimine ayırmıştı." ifadelerini kullandı.
Konferans Grup Vuslat`ın seslendirdiği ilahilerle sona erdi. (M.Sait Adiyaman- İLKHA)