• DOLAR 34.582
  • EURO 35.969
  • ALTIN 3006.467
  • ...
Sıkıntılı bir sürece giriyoruz, YENİ KISITLAMALAR KAPIDA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Musa Azak 

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 61 milyonu aştı. Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 1 milyon 426 bin 843 kişi hayatını kaybetti. En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ABD'de 13 milyon 138 bin 204 kişide Kovid-19 tespit edildi, salgın nedeniyle 268 bin 221 kişi öldü. Türkiye için de durum hiç iç açıcı değil. Uzun süredir sadece hasta sayısı açıklanan salgınla ilgili önceki gün toplam hasta ve vaka sayılarının 30 bine dayandığı açıklandı. Salgınla ilgili açıklanan rakamlar yeni tedbirlerin de habercisi olarak yorumlandı.

VAKA SAYISINDA DÜNYADA ÜÇÜNCÜ, AVRUPA’DA BİRİNCİ DURUMDAYIZ

Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün 28 bin 351 kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı. Koca, “29 Temmuz'dan bu yana neredeyse her gün ağır hasta sayısının arttığını biliyoruz. Son 3.5 aydan bu yana ağır hasta sayımızda artış 8 kata yakın oldu. Hatta 9 kat... Vefat sayımız 168, en yüksek vefat sayımız. Vaka sayısı olarak da 28 bin 351. Toplam vakamız 28 bin 351. Toplam günlük vaka sayısı, yani pozitif olan herkes, artı hasta sayısı olarak da ayrıca bu sütunu devam ettirmeyi düşünüyoruz.” dedi. worldometers.info sitesine göre, önceki gün dünyada toplam 434 bin 857 vaka bildirilmesiyle, vaka sayısı 60 milyon 560 bin 86’ya yükseldi. Önceki gün en çok vaka bildiren ülke, 120 bin 222 vakayla ABD oldu. Bu ülkeyi, 42 bin 822 vakayla Hindistan izledi. Türkiye ise 28 bin 351 vakayla üçüncü sırada yer aldı. Avrupa’da ise Türkiye vaka sayısı bazında ilk sırada yer aldı. İtalya, 25 bin 675 vakayla ikinci, Rusya 23 bin 675’le üçüncü sırada yer aldı.

BÜTÜN İLLERDE VAKA ARTIŞI VAR

İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir'de 3. Zirve yaşandığını belirten Bakan Koca, "Ekimin 2'nci haftasından itibaren salgın karşısında öncekilerden daha ciddi bir sınavdayız.  İstanbul dahil bazı illerde düşüşler görüldü ancak erken yargıya varmak zor. İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir'de üçüncü zirve yaşanıyor.  Son hafta içinde yüzde 50'nin üzerinde vaka artışı olan 15 ilimiz var. Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Aydın, Muğla, Zonguldak, Ordu, Çanakkale'de yüzde 50 ile yüzde 100 arası artışlar oldu. İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, Gaziantep'te hasta yoğunluğunu yönetebilmek için bütün sağlık kuruluşlarımız büyük çaba harcıyor. İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70'lere dayanmış durumda. Ankara'da servis doluluk oranı yüzde 62,3, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 75,4, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 28,9. İzmir'de yoğun bakım doluluk oranı 76,5'e kadar çıktı. Bursa'da yoğun bakım ünitesi doluluk oranı 75,8. İzmir'de deprem sonrası artış yaşandı." ifadelerini kullandı.

KOVİD-19 DENETİMLERİ YOĞUNLAŞIYOR

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, ülke genelinde 4 gün süresince vali ve kaymakamların koordinasyonunda, başta pazar yerleri, toplu ulaşım araçları ve alışveriş merkezleri olmak üzere vatandaşların kalabalık bulunduğu yerlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamındaki tedbirlere uyulup uyulmadığı yoğun şekilde denetlenecek. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, tüm valiliklere "Kovid-19 Denetimleri" konulu genelge gönderildiği belirtildi. Temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere uyulmasının salgınla mücadelede başarı açısından büyük önem taşıdığı vurgulanan genelgede, bugüne kadar vali ve kaymakamların koordinasyonunda yapılan denetimlerin salgınla mücadeleye katkı sunduğu ifade edildi.

TÜM İL VE İLÇELERDE DENETİMLER YAPILACAK

Genelgeye göre, 26­27­28­29 Kasım'da tüm il ve ilçelerde, vali ve kaymakamların koordinasyonunda, başta pazar yerleri, toplu ulaşım araçları ve alışveriş merkezleri olmak üzere vatandaşların kalabalık bulunduğu yerlere yönelik yoğunlaştırılmış denetimler yapılacak. Tek tek kontrol edilecek toplu ulaşım araçlarında, yolcu kapasite sınırlaması, HES kodu uygulaması, maske takma zorunluluğu, gerekli hijyen, temizlik tedbirlerinin alınıp alınmadığı denetlenecek.

PAZAR YERİ YÖNETİCİLERİ BELİRLENECEK

Yerel yönetimlerce her bir pazar yeri için pazar yeri yöneticisi belirlenecek, bu yöneticiler valilik ve kaymakamlıklara bildirilecek. Salgınla mücadeleye yönelik alınması gereken tedbirlerden ve belirlenen kurallara uyulmasından sorumlu olacak pazar yeri yöneticilerinin denetim ekipleriyle iletişimi ve koordinasyonu etkin şekilde sağlanacak.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDEKİ DENETİMLER

Alışveriş merkezlerinde aynı anda bulunabilecek kişi sayısı ve çalışma saatleri kısıtlamalarına uyulması konularına ağırlık verilecek. Denetimlerde, daha önce illere gönderilen genelge kapsamında alışveriş merkezi klima ve filtreleme sistemlerinin bakımı ve filtre değişimlerinin düzenli yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek. Vali ve kaymakamlar tarafından yerel yönetimler, genel kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşları, köy ve mahalle muhtarları ile meslek odaları arasındaki koordinasyon sağlanarak gerekli planlamalar yapılacak, uygulamada aksaklık yaşanmamasına dikkat edilecek.

TBMM'DE KOVİD-19'A KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLERE İLİŞKİN RAPOR HAZIRLANDI

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, komisyonun hazırladığı, Mecliste Kovid-19'a karşı alınabilecek tedbirlere ilişkin önerileri içeren raporla ilgili şunları kaydetti: "Pandemi şartları nedeniyle Genel Kurulun çalışma saatlerinin daha erkene alınmasını, çok geç saatlere kadar çalışılmamasını; kulislerde çay, kahve gibi ikramların yapılmamasını ve Meclisteki bütün restoranlarda paket servise geçilmesini öneriyoruz. Kovid-19'un sağlık çalışanları için 'meslek hastalığı', 'vazife maluliyeti' kapsamında değerlendirilmesi de raporumuzda yer alan önemli önerilerimiz arasında Meclise ait bir filyasyon ekibinin kurulması, bölgelerinden dönen milletvekillerine test yaptırılmasının teşvik edilmesi, test yaptıran ister milletvekili olsun ister Meclis personeli olsun test sonucu çıkıncaya kadar da izinli sayılması gibi önerilerimiz de bulunuyor."

Bu haberler de ilginizi çekebilir