• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Rusya yaptırımlarına dört ülke daha katıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına zarar veren veya tehdit eden eylemler nedeniyle Rusya’ya karşı uygulanan Avrupa Birliği (AByaptırımlarına 4 ülke daha katıldı. Karadağ, Arnavutluk, Lihtenştayn ve Norveç; Rusya’ya bireysel yaptırımlar uygulama kararı aldı.

Avrupa Birliği adına AB Yüksek Temsilcisinin söz konusu ülkelerin kısıtlayıcı tedbirlere katılımına ilişkin 23 Kasım 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, “AB Konseyi Kararına, Avrupa Serbest Ticaret Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı üyesi aday ülkeler Karadağ, Arnavutluk, Lihtenştayn ve Norveç katıldı.” ifadesine yer verildi.

Ülkelerin, ulusal politikalarının Konseyin yaptırım kararına uygun olmasını sağlayacağı belirtilen açıklamada, “Avrupa Birliği bu taahhüdü dikkate alıyor ve memnuniyetle karşılıyor.” denildi.

YAPTIRIMLAR 6 AY DAHA UZATILMIŞTI

Eylül 2020’de Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya’ya uyguladığı bireysel yaptırımları 6 ay daha uzatmıştı. Yapılan açıklamada, yaptırımlar uyarınca mal varlığı dondurulan ve seyahat yasağı uygulanan kişi sayısının 175, şirket sayısının ise 44 olduğu kaydedilmişti.

AB’NİN DİĞER YAPTIRIMLARI

AB, Rusya’ya ekonomik yaptırım kararını ilk olarak 2014 yılında almıştı.

Bireysel yaptırımların yanı sıra, AB Rusya’ya şu anda 31 Ocak 2021’e kadar yürürlükte olan sektörel yaptırımlar uyguluyor ayrıca Ukrayna’ya bağlı Kırım Yarımadası’nın işgali nedeniyle halihazırda 23 Haziran 2021’e kadar geçerli olan yaptırım paketi uygulanıyor.

AB’nin diğer yaptırımları uyarınca 27 üye ülke, Rusya’ya silah satışı yapamıyor, Rusya’nın, petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor. Ayrıca Rus kamu bankaları, Avrupa’da finans sektöründen dışlanıyor.

Kırım’ın işgali nedeniyle uygulanan yaptırımlar uyarınca, AB’ye işgal altındaki Kırım ve Sivastopol’den ürün ithalatı yasaklanıyor, Rus işgali altındaki bölgelerden emlak alınmasına izin verilmiyor ve bu bölgelerdeki şirketler ile herhangi bir finansal hizmetin sağlanmasına sınırlama getiriliyor. İşgal altındaki Kırım ve Sivastopol’deki turizm faaliyetlerine de kısıtlama getirilirken, özellikle Avrupa yolcu gemilerinin işgal altındaki bölgelerde bulunan limanlara girişi yasaklanıyor.

YARIMADADA 6 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir