Şuşa kentinin Ermenistan işgalinden kurtuluşunun sevinci yaşanıyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, 28 yıldır Ermenistan işgalinde bulunan Şuşa kentinin işgalden kurtulduğu açıklamasının ardından birçok ülkede sevinç kutlamaları yapıldı.
Azerbaycan, Ermenistan tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ bölgesinin en kritik kentlerinden biri olan Şuşa'yı işgalden kurtardı.
Her gün işgalden yeni bir yerleşim birimini geri alarak Karabağ'a ilerleyen Azerbaycan ordusu, işgalden geri aldığı stratejik noktalara Azerbaycan bayrağını dikiyor.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ulusa sesleniş konuşmasında, 28 yıl aradan sonra Şuşa'nın Ermenistan işgalinden kurtarıldığını açıkladı.
Aliyev, "8 Kasım 2020 Azerbaycan tarihinde ebedi olarak yaşayacak. Bu bizim şanlı zaferimizin günüdür. Bugün Azerbaycan bayrağı Şuşa'da dalgalanıyor. 28 yıl sonra Şuşa'da ezan sesi duyulacak. 28 yıldır işgal altında olan Şuşa'nın Azerbaycan tarihinde hususi bir yeri var. Şuşa, sadece Azerbaycan'ın değil, tüm Kafkasya'nın incisidir. Bizim zafer yürüyüşümüz devam ediyor. Eğer Ermenistan taleplerimize cevap vermezse sonuna kadar gideceğiz." ifadelerini kullandı.
Aliyev, Hocalı katliamı kurbanlarının kanı yerde kalmadığını vurgulayarak, savaş meydanında intikam aldıklarını belirtti.
Aliyev'in açıklamasının ardından Azerbaycan başta olmak üzere birçok yerde sevinç gösterileri ve kutlamalar yapıldı.
Şuşa'nın Ermenistan işgalinden kurtuluşu Türkiye'de de sevinçle karşılandı. Binlerce sosyal medya kullanıcısı "Şuşa" etiketine yazarak Azerbaycan'ın sevincini paylaştı.
HÜDA PAR Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Eşin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Susa mı, Şuşa mı...Ne fark eder...İkisi de kadim İslam topraklarıdır. Allah Ezan-ı Muhammediyi eksik etmesin. Hayırlı olsun..." açıklamasında bulundu.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de "Aşk olsun Azerbaycan Ordusuna! Karabağ Azerbaycandır! Hakka ve hukuka dayanan bu zafer hayırlı olsun. Türkiye her koşulda Azerbaycan’ın yanındadır." paylaşımında bulundu.
Şuşa'nın Ermenistan işgalinden kurtuluşunun sevincini paylaşan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise şunları söyledi:
Azerbaycan Ordusu'nun Şuşa'yı kurtarıp öz vatanına kavuşturmasının sevincini kalbimizin derinliklerinde hissettik. Kardeş Azerbaycan'ı bu kutlu başarısından dolayı tebrik ediyor, tüm Dağlık Karabağ bölgesinin özgürlüğüne kavuşmasını temenni ediyorum.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise, "Gözün Aydın Azerbaycan! Kahraman Azerbaycan ordusu, Ermenistan işgaline son vererek, Şuşa şehrini azad etti. Karabağ Azerbaycandır!" dedi.
Sosyal medya Twitter hesabı üzerinden Şuşa'nın işgalden kurtuluşunun sevincini paylaşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "28 yıl sonra Karabağ'ın kalbi kadim şehir Şuşa’da ezanlar özgürce okunacak, beş vakit kurtuluşun ilanı yapılacak. Cenab-ı Hak Şuşa'yı kıyamete kadar İslam'ın esenliğinden ve ezan seslerinden mahrum eylemesin. Tüm Azerbaycanlı kardeşlerimize kutlu ve mübarek olsun." ifadesini kullandı.
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "1992'de Şuşa'ya giren işgalci Ermenistan, operasyonun adını 'Dağlarda Düğün Var' koymuştu. 28 yıl sonra Şuşa azad oldu. Hamdolsun. Bugün Azerbaycan’da ve Şuşa’da düğün var." ifadesine yer verdi.
Şuşa kenti Azerbaycan için neden önemli?
Ermenistan işgalinden 28 yıl sonra kurtarılan Şuşa, Azerbaycanlılar için bir kent olmaktan çok daha fazla anlam taşıyor.
Şuşa, Azerbaycan tarih ve kültürünün simgelerini taşımasının yanı sıra hem bölgeye hâkim coğrafi konumu hem de Dağlık Karabağ'ın en büyük şehri Hankendi'ye giden yolun üzerinde bulunması nedeniyle stratejik önem taşıyor.
Karabağ Hanı Penahali tarafından 1752'de kurulan Şuşa, hem çok sayıda tarihi anıta sahip olması hem de çok sayıda bilim insanının burada doğması nedeniyle tüm Azerbaycanlılar için önem taşıyor.
Doğal güzelliği, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Karabağ'ın sembol şehirlerinden biri konumunda olan Şuşa, halk arasında "Azerbaycan müziğinin beşiği" diye nitelendiriliyor.
Ermenistan, 1991'de başlattıkları saldırılarla önce Hankendi şehrini işgal etti. Ardından 26 Şubat 1992'de Hocalı kasabası Ermenistan ordusunun eline geçti. Hocalı'da aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 sivili katlederek yüzyılın en büyük katliamlarından birine imza atan Ermenistan, 8 Mayıs 1992'de Şuşa'yı işgal etti. (İLKHA)