• DOLAR 32.449
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2442.924
  • ...
İzmir'deki deprem nedeniyle 231 bina acil yıkılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İzmir'de 30 Ekim'de 6,6 bütüklüğünde meydnaa gelen deprem nedeniyle 114 kişinin hayatını kaybettiği, bin 35 kişinin de yaralandığını hatırlatan Çevre Bakan Kurum, başkanlığında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Afet Koordinasyon Merkezi'nde koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Kurum, ankaz alanlarında ve yoğun olarak ağır hasarlı görülen alanlarda yerinde projelerin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Kurum, "Bir de şehir hastanesinin yanında yer alan 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda tüm İzmir’e, Türkiye’ye, dünyaya örnek olacak, alt yapısıyla, üst yapısıyla, sosyal donatılarıyla, yeşil alanlarıyla örnek bir projeyi gerçekleştiriyoruz. İlk hasar tespit çalışmaları çerçevesinde toplamda 5 bin bağımsız bölümlük proje çalışmaları başlatılmış durumdadır. Bir ay içerisinde inşaatlara başlayıp 1 yıl içerisinde 5 bin konutu teslim etmeyi planlıyoruz. Şu an hasar tespit çalışmaları süratli bir şekilde devam etmektedir. 942 kişilik ekibin çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

Tsunami sonrası yapılan çalışmalara da değinen Kurum, "Seferihisar’da tsunamiden etkilenen sahil ve liman bölgesindeki 33 konut ve 189 iş yerine 1 milyon 904 bin TL ödemeler yapılmış durumdadır. İş yerleri tamamlandı, konutlara ilişkin ödemeler de devam ediyor. Depremde iş yeri ağır hasar gören gerçek kişiler ile basit usule tabi şahıs işletmelerine yani esnafımıza 2 bin 500 TL dükkan başına yardım yapılacak. Buna ilişkin çalışmalarımızı muhtarlarımız aracılığıyla yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Acil yıkılacak binların sayısı 231

Kurum, bugün itibariyle 34 bin 72 binada, 210 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

"Ağır hasarlı acil ve yıkılacak bina sayımız 231, 3 bin 924 bağımsız bölümden oluşuyor." diyen Kurum, "Bin 834 az hasarlı, 251 orta hasarlı binamız var. Bir taraftan da yıkım süreçlerini başlattık. 12 binamızın yıkımı tamamlandı. Hızlı bir şekilde tedbir alarak yıkım çalışmalarını sürdürüyoruz. Ağır hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi ve eşya alınmaması gerektiğini bir daha hatırlatalım. Eşya alımına ilişkin sahada ekiplerimiz detaylı inceleme yapıyorlar. Vatandaşımızın herhangi bir can güvenliği riski olmadan süreci yönetiyoruz. Eşya alınabilecek binalara ekiplerimizin gözetiminde izin veriyoruz. Bunun dışında ağır hasarlı binalara vatandaşlarımızın girmemesi uyarısını yenileyelim." şeklinde konuştu. (İLKHA) 



Bu haberler de ilginizi çekebilir